Massief houten vloer wit of white-wash..

La_Swil

  • #1
Ik heb een huis gekocht met een massief houten vloer. De vloer is in hele goede staat, ik ben alleen niet tevreden over de kleur (eiken) en ik zou heel graag een witte white wash vloer willen hebben.
Ik ben een ECHTE LEEK, dwz:ik weet NIKS en ik heb dringend advies nodig voor ik mijn vloer verziek :shock: :)
De vloer is nu vrij glimmend en dat vind ik best mooi hoewel ik zo'n mat white-wash effect ook heel mooi vind.
Ik heb de volgende reeks vragen:

1. ik ga straks de vloer eerst schuren, stofvrij maken en schoonmaken met water en ammonia..en als het droog is behandelen. Wat is het verschil tussen lak, olie, zeep, beits en lazuur??????

2. Ik wil de vloer zo slijtvast mogelijk maken..ik heb een hond dus ik wil m ook zo makkelijk mogelijk kunnen reinigen. wat is dan de beste manier? en bestaat er een soort coating die over de beits/lak/lazuur kan doen zodat het minder snel slijt? Ik wil geen hele erge hoogglans vloer, kan dat ook met een laag erover?

3. Wat is het makkelijkste in onderhoud...mat of glans?
Wie helpt deze leek aan de kennis die zo hard nodig heb :D ..

Alvast bedankt, La_Swil
 

La_Swil

  • #2
Dit is de vloer by the way:

 

Tealon

  • #3
Lak, olie en zeep zijn in principe producten om de vloer te behandelen en deze hierdoor te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Allereerst wil ik zeggen dat (hout)zeep in mijn ogen een achterhaald product is. Het heeft zeer slechte beschermkwaliteiten tegen vocht en vettigheid.

Lak en wasolie (ik ga uit van olieproducten die een beschermlaag vormen doordat er was in verwerkt is) zijn beide goede producten die een goede bescherming geven maar toch onderling sterk verschillen. Hierbij is het slijten en krassen van de vloer c.q. beschermlaag altijd aan de orde. Verhalen over lak of olie die super slijtvast, krasvast ect. is gewoon onzin. Alle producten zullen in meer en minder mate slijten. Bovendien ken ik nog maar weinig parket producten die volgens de fabrikant niet slijtvast zijn.

Wel een belangrijk verschik tussen lak en wasolie is het onderhoud en het vermogen om lelijke (slijt)plekken weg te werken. Bij lak is dit eigenlijk niet te doen doordat er een kleur verschil ontstaat tussen de bijgewerkt plek en de 'oude' vloer. Met wasolie daarentegen is het mogelijk deze plekken lokaal bij te werken zonder dat je het achteraf ziet. Tevens is bij wasolie het mogelijk de vloer te onderhouden met verschillende producten die vloer met nieuwe wasolie 'aanvullen'. Bij lak is dit maar tot zekere hoogte mogelijk.

Een voordeel van lak daarentegen is dat er een goede glanzende vloer mee te verkrijgen is, wat met wasolie onmogelijk is.

Met lak zou ik de vloer wit kleuren met beits en daarna aflakken. Met wasolie is het een kwestie van eerst witte wasolie en daarna afwerken met naturel (licht glanzend) of naturel mat wasolie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu