Mantelbuis om waterleiding buiten

Christianv

  • #1
Hoi,

In mijn achtertuin heb ik een aantal jaar geleden een buitenkraan gemonteerd. Dit is een koperen leiding in een losse mantelbuis vanuit mijn kruipruimte naar buiten en dan tegen de gevel omhoog, de mantelbuis loopt hierbij door tot net boven de grond en is netjes afgetapt zodat er geen water of rotzooi in kan komen.

Nu heb ik ook 2 konijnen die dus aan dit tape en de mantelbuis gaan knagen. Het koper is te hard dus hier knagen ze niet aan.

Buitenom dat dit niet goed voor de konijnen is, is hierdoor dus ook de mantelbuis open vanaf buiten. Nu vroeg ik me af is het verplicht om een mantelbuis af te tapen of kan je deze gewoon open laten waardoor er dus water en vuil bij de koperen buis komen?

Een andere optie zou zijn om de mantelbuis een stukje af te snijden en onder de grond(in het grind) te tapen?

Misschien hebben jullie nog een andere, betere, oplossing voor dit probleem.

Het ziet er als volgt uit:
20210316_121255.jpg
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Zet er 2 bakstenen tegenaan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
En/of zaag een stukje slagvast elektrabuis (of dun afvoerpijp) van de juiste maat over de lengte doormidden, leg de twee helften om de waterleiding en bevestig ze met tiewraps aan elkaar.

Je zou zelfs een stalen pijp daarvoor kunnen gebruiken, als je maar zorgt dat ie op geen enkele plek in fysiek contact komt met de koperleiding. Want dan krijg je corrosie door electrolytische spanningsverschillen (of hoe dat dan ook mag heten).

Dus bij metalen beschermbuis altijd een kunststof tussenlaag gebruiken.
 

KareldeKlusser

  • #4
Goed idee Kees i.p.v. de tiewraps zou ik (rvs) slangenklem gebruiken of ijzerdraad en de uiteinde achter de pijp duwen, tieraps kunnen kapot worden gegeten door het konijn of gaan kapot door het weer. Eventueel de buis met beugels tegen de muur vast zetten maar is niet noodzakkelijk. De bestaande mantelbuis kan je dan dicht tape.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Natuurlijk, slangenklem of ijzerdraad is ook denkbaar. Als het maar goed beschermd zit. :wink:
 

Christianv

  • #6
Dat zijn goede ideeen! Daar heb ik wel wat aan, dus dan krijg je de mantelbuis die net boven de grond uitsteekt, die dicht tapen en daar dan een stukje harde elektra buis overheen toch? Metaal laat ik maar zitten omdat ik bang ben dat de leiding aangetast wordt.
 
  • Like
Waarderingen: KareldeKlusser

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zoiets ja, gewoon zelf even goed over nadenken hoe je het precies wilt aanpakken.
 

Christianv

  • #8
20210316_194825.jpg

Dit is het geworden. Prima opgelost. Bedankt voor de input.
 
  • Like
Waarderingen: KareldeKlusser

KareldeKlusser

  • #9
Netjes gedaan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu