Manier om achterwand/spatwand te monteren (maar verwijderbaar)

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,

Voor het plaatsen van een spatwand/achterwand (achter een inductie kookplaat) zoek ik naar een manier om dit blind of iig mooi te plaatsen. Het is echter zo dat de achterwand evt. verwijderd moet kunnen worden. Er zit namelijk een raam achter. In principe hoef ik er nooit bij. Maar het zou theoretisch kunnen dat het tóch een keer bij moet. Zul je nét zien. Het wordt een HPL achterwand wellicht. Waarschijnlijk 8 mm HPL plaat in dezelfde kleur als het aanrecht. Daarbij zal ik waarschijnlijk eerst een multiplex plaat op het raam schroeven zodat het samen dik genoeg is om niet door te buigen.

Als ik de 8 mm HPL met de multiplex plaat verlijm dan hoef ik niet te schoeven door de HPL heen zodat het waterdicht blijft (voor het schoonmaken). Maar ja, dan kan ik niet meer bij de schroefgaten van het multiplex dus is het niet verwijderbaar als ik toch het raam moet openen ooit. Ik kan ook wél schoeven gaan gebruiken, maar twijfel of ik die af kan dekken op een manier die zowel enigzinds estetisch verantwoord is als ook waterdicht (plus verwijderbaar zodat ik nog bij de schoeven kan in geval dat ik het raam per se ooit moet openen).

Heeft iemand een tip naar wat voor soort bevestiging of constructie ik zou kunnen kijken. Bovenstaande is maar een opzetje/idee. Is er iets anders mogelijk? Of ik moet een ander materiaal als achterwand nemen misschien zit ik nu ineens te denken! Iets dat niet uitzet als er vocht in komt. Dan zit ik nog wel met dat schoeven niet zo mooi zijn om te zien natuurlijk. En ik weet niet of ik eenvoudige plastic afdekkapjes (die je in het schoefgat drukt) mooi genoeg vind. Is het een beetje duidelijk wat ik bedoel?

Iemand een idee?

Ben benieuwd....

Alvast bedankt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien vind je inspiratie als je googled op ophangplaatje.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Waarom zou het waterdicht moeten zijn? Je idee snap ik wel, maar een foto'tje doet wonderen.
 

Lampje45

  • #4
Wat denk je van magneetsnappers?
 
  • Like
Waarderingen: Jan

Knijntje

  • #5
Het ziet er niet uit echt. Maar hier even een foto. Er staat nu ff een ijskast met een oven voor. Het is de korte kant v/d keuken waar je het raam ziet en waar de kookplaat en achterwand gaat komen. De radiator met zijn buizen moet je wegdenken. Linksonder in beeld zie je een rvs aanrecht. Dat wordt vervangen door een L -vormig kunststof aanrecht (HPL met multiplex basis). De korte kant van het L -vormig aanrecht komt dus voor het raam langs (uitzicht op prachtige luchtkoker nu). Dat aanrecht wordt 165 cm.

@Haemmertime: Waterdicht omdat het multiplex van het HPL aanrecht gaat uitzetten als er vocht bij komt.

De hoek tussen het aanrecht en de achterwand mag ook geen water tussen komen. Daar komt dus een strip (zoals altijd gebruikelijk is). Zo'n strip blijft natuurlijk alleen zitten als de constructie solide is en niet meegeeft. Het ophangen van de achterwand... is daarom, vrees ik, geen optie. Met magneten is een slimme oplossing. Het lijkt ook niet moeilijk maar is tóch lastiger dan het lijkt, mijns inziens.

Misschien is 4 schroefgaatjes links en rechts, door het HPL heen, tóch niet zo erg als ik het afdek? Wellicht bestaan er ook mooie afdek-plaatjes voor (ipv die lelijke standaard kunststof dingetjes die je in het schroefgat drukt). Een mooie versie daarvan. Van metaal of zo, dan krijgt het een beetje een soort klinknagel achtige look... Misschien moet ik dat toch gewoon doen. De kozijnen maken het schroeven natuurlijk wel erg makkelijk :)

4.jpg
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #6
Je wilde voor mooi en onzichtbaar, dan zijn schroeven en afdekplaatjes toch geen optie?

Je moet er voor zorgen dat het blad zelf met siliconenkit waterdicht afgekit is. Dan heb je het vochtprobleem al opgelost.
Je zou aan beide verticale zijden over het kozijn een lat kunnen zetten, waar je aan de binnenzijkant de snappers plaatst.
En aan de onderzijde een klosje die in de hoogte steunt.
Dan is het raam ook geventileerd en zal je daar ook geen condensvorming krijgen.
Ik zie de problemen niet en kun je de achterwand zo nauwkeurig mogelijk pas maken, aan de ruimte die je wilt afdekken.
De snapper heb je in allerlei gewichten, dus dat hoeft ook geen probleem te zijn. Deze types kunnen 12 KG dragen, in elke hoek een, dan kan je zowat een plaat van 50 KG kwijt en onzichtbaar geborgd.

Ik weet de situatie niet, maar kan het zijn dat dit een mogelijke vluchtroute moet zijn? Dan is schroeven zeker geen optie!!



magneetsnapper.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Knijntje

ABCDE

  • #7
Lijkt er op alsof het condens nu al op het raam staat..
 

Knijntje

  • #8
We hebben hier nog nooit condens gehad op het raam. Maar we hebben ook nog nooit zo dicht bij het raam gekookt. Het is dus goed dat je het zegt! Ja, wat extra afstand dmv een latje is een goed idee dan. Misschien is magneetsnappers toch wel een heel goed idee eigenlijk :):).

Er is ook nog iets anders waar ik sterk over twijfel wegens twee redenen. Gaat het een recirculatie afzuigkap worden of eentje met een afvoer? Dat komt omdat ik maar één plek heb om het afvoergat te boren. En dat is nogal dicht op die van de combiketel-afvoer. Weinig ruimte. Ik kan ook niet helemaal tegen het kozijn aan gaan zitten met de boor toch? Aan de buitenkant zit de grens tussen kozijn en muur namelijk precies op dezelfde hoogte.

Tweede dingetje is of we klachten gaan krijgen als de buren voortaan het gebrom van een afzuier gaan horen gekoppeld aan meer kookgeur dan voorheen (de buren hebben vaak het raam open). Maar ja, dat is iets wat je alleen maar kunt proberen... Of misschien vooraf bespreken, dan laten we begrip zien en is de kans dat ze er mee kunnen leven velen malen groter :)

Keuzes, keuzes pffff

5.jpg
 

Lampje45

  • #9
Gaat het een recirculatie afzuigkap worden of eentje met een afvoer?
Dat zou ik zeker niet doen, want een recirculatiekap, maak niet minder lawaai, maar voert ook geen vochtige lucht af. Dus krijg je wel matglas :denk:
 

ABCDE

  • #10
Voor nieuwbouw staat er in het bouwbesluit voor zover ik weet dat geveldoorvoeren voor zulk soort dingen 2 meter van de erfgrens moeten..

Wat zien we dan op de foto? Het staat buiten blauw van de houtrook?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Knijntje

  • #11
Misschien dat ik dan tóch een gat erbij ga boren. Alleen wél erg dichtbij de bestaande rookgasafvoer.... Met een goeie diamantboor moet het wel lukken hopelijk...

Het is zo grauw omdat het een luchtkoker is. Gepleisterd/gerepareerd met een soort grijze mortel/cement. Het licht komt alleen via een dakraam in die koker ;). Ziet er heel grauw uit inderdaad. Zie je straks niets meer van want boven de achterwand/spatwand komt gipsplaat :). Zichtbaar beslagen ramen zullen er niet komen dus. Maar wel via condens door het tempverschil van de kookwarmte vs de luchtkoker waar de lucht koud is.... Als ik tenminste niet goed let op wat afstand tot het raam (met die achterwand) zoals Lampje mij al aanbevool..
 
Laatst bewerkt:

Knijntje

  • #12
Dank jullie wel voor je input trouwens! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu