Mangaten in betonvloer dichten

Stonemountains

  • #21
Nog een vraag...: we zitten namelijk met de isolatie als je er een partij tegels onder plaatst; dan heb je weer een koud punt (tegels onder je isolatie lijkt me geen optie, neem aan dat die isolatie te veel 'indeukt' en geen versteviging biedt?)
En wat betreft de optie ravelen: ik dacht dat je gewoon een ijzeren 'balk' onder je vloer kon laten plaatsen om die liggers in verbinding te laten staan, maar zo te zien moet je het laten opleggen. Betekent dat ook dat die gaten dan nog aangepast moeten worden zodat de uiteinden precies op de goede plek uitkomen voor die raveelijzers?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #22
264.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #23
Een raveling is zeker het beste, al moet er wel nog meer vloer verwijderd worden, om deze te kunnen plaatsen. Dat zou ik via een constructeur laten lopen.

Als je tegels onder de vloer wilt leggen kan je een koudebrug voorkomen door er bovenop een blok foamglas tussen te doen, dat is drukvaste isolatie. Als de grond goed stabiel is, is dit op zich een prima oplossing.

Je kan nu nog ondertussen even nadenken of je nog andere dingen (voor de toekomst) in de kruipruimte wilt doen. Bijvoorbeeld een loze leiding voor de tuin / zonnepanelen / datakabel / verplaatsing keuken. Controleer ook de leidingen die al aanwezig zijn.
 

Stonemountains

  • #24
Als je tegels onder de vloer wilt leggen kan je een koudebrug voorkomen door er bovenop een blok foamglas tussen te doen, dat is drukvaste isolatie. Als de grond goed stabiel is, is dit op zich een prima oplossing.
Dankjewel, deze optie gaan we voor! Een paar vraagjes om zeker te weten dat we dit goed doen:
- We hebben in de tuin nog van die oude grindtegels liggen, kan ik die gewoon opstapelen en dan als laatste wat van die glasfoam blokken erop leggen?
- Hoe zorg ik het best dat dat echt goed aansluit en de gebroken ligger dus goed ondersteund wordt?
- En moet ik op de bodem nog een grotere plaat leggen om de druk nog meer te verdelen, of zijn die tegels groot genoeg?
- Die glasfoam blokken zijn nogal prijzig, is het voldoende om daar 2 van die blokken per tegel op te leggen? De vloerisolatie komt volgende week met aluminium kussens, die kunnen er dan verder omheen? Of beter glasfoam blokken ter oppervlakte van de volledige tegel?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #25
Tegels 400x600 zijn meer als voldoende.
Strook foamglas hoeft alleen tpv de ligger, strook 50 mm breder maken dan de ligger.
 

Stonemountains

  • #26
Dankjewel. En hoe krijg ik die stapel netjes gemaakt? Moet ik dat foamglas-blok lijmen aan de onderkant van de vloer? Of aan het eind er tussen slaan met een hamer zodat het echt strak zit? Of,...?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #27
Even controleren of de vloer nu doorbuigt waar de liggers zijn doorgeslepen. Die doorbuiging kan je eruit halen door de poertjes iets hoger te maken.
Het foamglas gewoon goed klem ertussen. Het spul drukt niet in. Lijm ertussen hoeft niet.
 

Stonemountains

  • #28
Zie hier het resultaat... Ik wilde er twee balken foamglas tussen zetten maar dat lukte niet... Is 1 voldoende denken jullie?
En bij een andere stapel liep de vloer zelf te scheef, waardoor we hem niet overdwars maar parallel onder de ligger hebben gelegd. Is dat ok? De ligger wordt dan wel ondersteund lijkt me, maar even checken :)
Ten derde, in de keuken kunnen we geen stapel maken omdat de riolering daar loopt... Het is wel nog geen meter van de muur af, is het nodig door iets te maken of is dat kort genoeg dat het niet nodig is?
Alvast bedankt!
IMG_20210824_114309.jpg
IMG_20210824_113622.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #29
Die eerst foto is keurig. De tweede dwars gelegd kan wel, maar leg het blok foamglas dan wel onder het midden van het liggertje. Ik kan niet zien of het liggertje links of rechts op de foto is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu