Magnetron Whirlpool sluiting

Jeedee

  • #1
Zaterdag j.l. – ik was niet thuis- kwam met een knal een einde aan onze Whirlpool magnetron MT 227 op het moment dat de ovenfunctie werd ingeschakeld. De 16 A meterkast zekering had er zelfs de brui aan gegeven.

Ondanks het feit dat bij de meeste lieden zo’n apparaat gewoon naar de stort gaat, was ik van 'nature' geprikkeld om hem open te maken.
Dus de mantel en de 'bochel' –de pan- aan de achterzijde verwijderd, en zo maar eens gekeken. Op de voorhand de ventilatorruimte van wat stof ontdaan, want ik vind dat prettiger werken.

Welnu, eerste indruk verder was, het ziet er goed en degelijk uit, en ik vond geen sporen van wat die klap dan wel geweest kon zijn. Ook ruikende aan diverse onderdelen (spoelen) leverde niet die gevreesde 'kattenpis' lucht op, die zo kenmerkend is voor verbrande schellak van een trafo spoel.

Clixons heb ik (nog) niet doorgemeten, de quarts buizen aan de bovenzijde leken ook in orde en de verwarmingsspiraal, wat daarvan zichtbaar was, leek ook OK.

Dus dichtgeschroefd en spanning erop. Klok ingesteld: was OK.
Magnetron functie was OK, niet gespeeld met de diverse vermogens-, en de reuk uit de vent-openingen was ook OK.
Dus toen de opwarmfunctie, de ovenfunctie... De oven werd verwarmd, maar gaande weg begon ik toch ook lucht te ruiken uit het binnenste die de verkeerde kant op wijst.

Vraag wat kan er nu kaduuk zijn wat zo’n lucht gaat geven, want een kapotte verwarmings-spiraal doet dat lijkt me niet, en die was en is nog niet kapot. Toch moet ik het zoeken in de oven functie van die tron?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hetgene wat je doet met die magnetron is spelen met je leven.

Ten eerste staan er op diverse onderdelen tot lang na uitzetten zeer hoge spanningen.

Ten tweede, en veel ernstiger, weet je absoluut niet, of de oven na eventuele reparatie stralingsdicht is gemonteerd. De straling die uit de magnetron komt indien niet goed gemonteerd kan zeer grote schade veroorzaken in je lichaam (met name hersenen).

In het ergste geval wordt je van binnen gekookt.

Dat is de reden waarom op dit forum geen reparatie-adviezen gegeven worden voor magnetrons.
Jeedee schreef:
Ondanks het feit dat bij de meeste lieden zo’n apparaat gewoon naar de stort gaat, was ik van “nature
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu