Haperend draaiplateau Combimagnetron Whirlpool

Han71

 • #1
Beste leden,

Ik zit met een 'probleem' wat ik nog niet tegen ben gekomen op dit forum.

Het betreft een Whirlpool Combimagnetron AMW 520/IX
serv.nr: 8587 520 99791

Ik ontdekte dat mijn draaiplateau niet meer werkte en zag dat er een wieltje van de meenemer kapot was. Deze heb ik vervangen (origineel) en vervolgens werd duidelijk dat het motortje het intussen ook had begeven. Deze gisteren vervangen (origineel).
Ik principe zou de boel nu weer als een zonnetje moeten lopen, maar helaas blijft het draaiplateau hangen waarna ie dan ineens weer verder schiet, en dat echt om de haverklap.

* het motortje zit er goed in/op
* het grijze ding in het midden (waar de glasplaat op ligt) valt goed over het nokje vd motor (afgeplatte kant), en is zelf ook in orde
* de meenemer is gloednieuw en exact hetzelfde als de oude
* de glasplaat is ok
* alles is schoon, dus ook geen vuil op de wieltjes vd meenemer waardoor ie evt zou kunnen haperen.

*Als ik het motortje draai dmv dat grijze middending (heb geen idee hoe dat heet) klinkt ie als een zonnetje.
*Als ik de glasplaat ZONDER meenemer laat draaien (oven in functie) zijn er geen problemen.
*Als ik de meenemer voorzichtig draai zie ik dat de wieltjes blijven hangen/slippen/ stilstaan op meerdere punten in een rondje.

Daarom kom ik tot de conclusie dat de spoorvorming op de bodem van de combimagnetron (nauwelijks voelbaar, maar wel zichtbaar: zie foto) ervoor zorgt dat de wieltjes vd meenemer niet voldoende grip meer hebben om het gewicht vd glasplaat (en baksels !) correct te verplaatsen.

Klopt dit idee? En zo ja, wie helpt mij aan een oplossing om de bodem van mijn combimagnetron te 'herstellen' zonder dat ik em ruïneer....

Mijn dank ik GROOT!
20210130_131817.jpg
20210130_131829.jpg


20210130_131817.jpg 20210130_131829.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronald41

  • #2
  Dat "schokkerige" draaien is volgens mij normaal.
  Tenminste - de meeste magnetrons die ik gehad heb deden dat ook.
   

  Han71

  • #3
  Beste Ronald41,

  Dat is absoluut niet zo. Ik heb de combimagnetron al jaren en dit is iets totaal anders. Het draaiplateau staat gewoon stil als ie hapert en schiet dan ineens hard vooruit.
   

  Han71

  • #4
  AANVULLING op VRAAG
  Inmiddels is het ook zo dat het draaiplateau niet meer op gang komt en stopt. Als ik de oven weer aan en uit zet kan ie het draaien wel weer oppakken, maar het stilvallen en op gang schieten blijft, en het stoppen ook. (Niet dat ik de oven nu (veel) gebruik, want ik wil het nieuwe motortje niet mollen.)
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #5
  Je mag nooit het motortje handmatig zelf draaien dit is een tandwiel overbrenging dus het zal mij niets verbazen als deze defect is.
   

  Ronald41

  • #6
  Han71 schreef:
  ...Het draaiplateau staat gewoon stil als ie hapert en schiet dan ineens hard vooruit...
  Ben het eens met Soldeerbout. Teveel speling op, of afgebroken tandwieltjes denk ik dan aan
   

  Han71

  • #7
  Beste reageerders. Het is een gloednieuw origineel motortje. En handmatig draaien heb ter controle gedaan IN de oven zelf (dus met dat grijze middendeel waarop de glasplaat ligt) en natuurlijk slechts een slag, alleen om uiteindelijk te controleren (nav de stoppende draai) of ie uberhaupt wel draait en of ie anders klinkt dan het oude motortje. Bovendien doet het hele probleem zich NIET voor als de glasplaat zónder meenemer draait in oven/magnetron functie (dus uiteraard niet handmatig!).
   

  Han71

  • #8
  Ik heb inmiddels de (nieuwe) meenemer omgeruild voor een andere nieuwe. Hoewel er aan de 'oude nieuwe' meenemer niets te zien was, is het probleem nu opgelost!
  De 'oude nieuwe' bonkte ook enorm bij ronddraaien (ook bij handmatig draaien zónder contact met het motortje: grijze middending eruit).
  Dat doet deze nieuwe niet.
  Alles is nu prima in orde.

  Hopelijk helpt dit item -inclusief oplossing!- een andere klusser.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu