Mag je stroomkabels verlengen in verborgen inbouwdoos?

Invisibleman

  • #1
Hallo,

Voor mijn nieuw huis, zijn er verschillende stopcontacten, die niet op de juiste plaats zitten, m.n. in de keuken. Nu wil ik deze uiteraard op de goeie plaats krijgen.

Ik dacht eerst even om gewoon de kabels vanuit het lichtpunt (verdeeldoos) eruit te trekken en dan langer kabels er weer doorheen te trekken. Dit lijkt me wel de mooiste oplossing. Echter keek ik gister in de doos en is deze helemaal vol en weet ik niet om me dit zal lukken.

Een andere oplossing zou zijn, om in de bestaande inbouwdoos de stroomkabels te verleggen, deksel erop en dichtsmeren met roodband en dan eroverheen behangen of latex of wat de vrouw ook van plan is. Nu is mijn vraag, mag dit ueberhaupt?

Ook wil de vrouw een halve muurtje hebben en deze zou, om het makkelijk te maken, precies over een bestaande stopcontact komen te staan, waarvan ik de stroom af wilde tappen. Dus als ik hier de kabels in de doos verleng, de doos dichtsmeer, kom je hier nooit meer bij. Zou zoiets ook mogen of is dit uit ten boze? Ik zou deze uiteraard wel kunnen verleggen, wat ik waarschijnlijk ook al doen, maar wilde graag weten, hoe het precies met de regels zit.

Voor alle bestaande inbouw dozen, die ik moet verplaatsen, zal ik indien bovenstaande ueberhaupt mag, deze wel ertussen uit kunnen halen er er nieuwe in kunnen plaatsen. Lijkt me sowieso een betere oplossing dan deze te laten zitten en proberen de nieuwe buizen erin te krijgen.

mvg
Hans
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lasdozen moeten altijd bereikbaar blijven.
 

Invisibleman

  • #3
Hallo Headhunter,

Wederom bedankt voor je snelle reactie. En ik was er eigenlijk al bang voor, maar dacht beter vragen dan achteraf ermee zitten.

Maar dan zal ik toch maar kijken, om vanuit de verdeeldoos langer kabels te gaan trekken. Tegen die tijd, nu eerst het muurtje en dan bepalen, waar alles precies gaat komen.

En voor de kabels, anderen moeten ook zo werken en lukt hun ook. Dus zal het mij ook lukken. Zal alleen misschien iets langzamer gaan, maar we hebben de tijd ervoor. Beter lang erover doen maar goed, dan snel en half werk.

Zodra ik het gedaan heb, laat ik het wel weer weten hoe het ging.

Gr.
Hans
 

Orofor

  • #4
Ik lees dat je wellicht kabels gaat verlengen.
Het lijkt me geen gezicht om op de oude plaatsen afdekplaatjes te doen voor het geval je er ooit nog bij moet kunnen.

Als je vanaf de centraaldoos langere draden naar beneden trekt, moeten deze alsnog door de oude lasdozen lopen. Werk je deze weg en moet je later nog eens nieuwe draden trekken, is dat haast onmogelijk. Je zult dan waarschijnlijk niet door de oude lasdozen heenkomen. Laat staan een evt. nieuwe bewoner die niet eens weet dat er nog ergens oude lasdozen in de leidingen zitten. Dus, net als Headhunter al zegt, moeten lasdozen altijd bereikbaar blijven.

Ik zou zelf geen afdekplaatjes in m´n mooi gestuukte muur willen hebben.
Idee om de lasdozen ertussenuit te halen en de buizen te koppelen met een (flexibel) tussenstuk? Headhunter: mag dat?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Je kunt een inbouwdoos laten vervallen door de pvc-buizen te verlengen. Maar dan moet je zoals gezegd wel nieuwe draden trekken vanaf de centraaldoos of de andere inbouwdoos die wel in zicht blijft.

Maak de groep eens spanningsvrij en trek alle lasklemmen er voorzichtig met een tangetje uit. Bij mij in huis heeft de installateur zelfs lasklemmen gekoppelt omdat hij aan 8-voudige insteeklasklemmen niet genoeg had (mn in de keuken.

Met de draden eruit kun je zien welke draden je zou moeten vervangen.

In de keuken zijn de afstanden relatief klein, dus met een goede trekveer moet dat wel te doen zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu