Luik naar kelder dichten

Klusjas

  • #1
Hallo,

het volgende doet zich voor:

Er zit een luik in de betonnen vloer naar de kelder. Dit gat wil ik graag dichten omdat er een nieuwe vloer overheen komt (beton). Nu las ik op dit forum dat er geadviseerd werd gaten te boren in de wanden en daar staven betonijzer in te steken.

Mijn vraag is nu: Moet dat niet verankerd in de randen van het gat zitten? Of moet het juist kunnen bewegen (wat het op die manier doet). Is het niet beter om er chemische ankers in te draaien en misschien een stuk wapeningsmat eraan vast te lassen en dan het gat dicht te storten?

De rest van de vloer komt een laag beton van 4 a 5 centimeter over. Als ik een bekisting maak, kan dat gat dan in een keer meegestort worden, of krijg in dan een verdieping in de vloer met de omtrek van het luik, tengevolge van krimp? (Dikkere nieuwe laag beton dan op de rest van de vloer ter plaatse van het voormalige luik).

Hoor het graag, alvast bedankt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Vind het nooit zo'n goed idee om kelders niet meer bereikbaar te maken, maar daar heb je vast over nagedacht.

De wapening moet inderdaad verankerd worden rondom. Je hebt chemisch anker-lijm in kittubes. Daarmee kan je de wapening erin lijmen. Het net kan je er aan vastbinden met dun ijzerdraad, beter niet lassen.

Ruw de randen goed op, en even aanbranden.

Weet je zeker dat er 4 a 5 cm beton op komt? Geen zandcement? Zandcement is namelijk niet geschikt om een groot gat mee dicht te maken. En beton in zo'n dunne laag werkt niet handig. Eerst het gat dichtstorten is sowieso verstandiger. Hoe groot is het gat eigenlijk?
 

Klusjas

  • #3
Er is ook een trap :D Het gat is 80 x 80cm. Dus beter losse staven wapeningsstaal erin lijmen dan chemische ankers met ampullen die je kapotdraait en het daar aan knopen? Bedankt voor je andere adviezen.

Ik had gisteren een bedrijf opgebeld over een betonvloer op de oude betonvloer storten als de zandcementlaag eruit gehaald is, en die zeiden dat 5cm en op z'n echt allerminst 4cm kon. Mvg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je moet voor zo'n gat nogal wat staven lijmen. Dan zijn ampullen nogal prijzig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Waarom ga je eigenlijk een zandcementdekvloer vervangen door een betonlaag? Ga je vloerverwarming aanleggen? Volgens mij kun je dan beter kiezen voor opnieuw zandcement of eventueel anhydriet.
 

Klusjas

  • #6
Voornamelijk omdat ik het mooi vind. Ik ben een voormalige bedrijfsruimte uit de jaren 50 aan het ombouwen tot woonruimte. Wil wel graag een degelijke vloer erin hebben die evt ook dienst kan doen als bedrijfsvloer. Zandcement vind ik een beetje gewoontjes en anhydriet te modern aandoen. Gevlinderd beton vind ik mooi voor zo'n ruimte.

Ik ga radiatoren ophangen, 5 stuks over de ruimte verdeeld.
 

Klusjas

  • #7
Ah, ik zie nou dat de prijs de afweging is voor staven ipv ampullen. Dank je, kijk dan nog even waar ik met beide opties financieel op uitkom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu