Luik in gipsplaten plafond

Inhico

  • #1
Beste mensen,

Kan iemand me adviseren / meedenken over het volgende:

In een gipsplaten plafond wil ik een luik maken om op de zolder te komen. Opening ca 90x70 cm tussen de balken. Ik wil proberen het zo te maken dat het luik zo weinig mogelijk zichtbaar is als het dicht zit. Wat ik in gedachten heb is een frame van hoek-profiel tussen de balken, waarin het luik kan liggen. Ik wil de overgang van de gipsplaten naar het hoekprofiel zoveel mogelijk onzichtbaar maken.
Ik heb goede ervaringen met het opvullen van ruimte tussen gipsplaat en hout met houtrotvuller, overgeschilderd met muurverf. Ook na jaren is er geen naad zichtbaar, ook geen barst: het lijkt één geheel.
Dus lijkt het me aardig om het ook hier te proberen. Alleen heb ik het idee dat houten hoekprofielen om het luik in te leggen wat minder sterk zijn. Dus dacht ik aan stalen profielen. Alleen dan lijkt me het verschil in 'werking' tussen gipsplaat en stalen profiel wat groter dan tussen gipsplaat en hout. En daarmee een groter risico op barsten en het zichtbaar worden van de naad.

Is mijn angst terecht? En is een houten hoekprofiel inderdaad niet sterk genoeg?

Iemand hiermee ervaringen of goede gedachten?

Alvast dank,
Peter
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de bedoeling het eenmalig te gebruiken, of moet het luik een permanente verbinding met de zolder worden (met een vlizotrap)? Want dan kan je de naad natuurlijk niet dichtsmeren.

Als je meer naden in het plafond maakt, dan valt die ene van het luik niet op.

Denk eraan dat een zolder die nu niet bereikbaar is, waarschijnlijk niet geschikt is om te gaan gebruiken. De eerste stap is het controleren van de vloerbalken.
 

Inhico

  • #3
Het gaat om een bergzolder. vloerbalken zijn 15,6x5,9cm , hoh 60cm (behalve ter plaatse van het luik.
Het is/wordt een permanent luik, zonder trap. Er is in de kamer ernaast al een luik met vlizo-trap, maar opening is krap en daardoor is het lastig spullen naar boven te krijgen. Daarom een luik dat af en toe gebruikt kan worden om spullen makkelijker op zolder te krijgen.
Plafond is verder geheel naadloos.
Dit alles terzijde.

Het luik valt precies tussen de vloerbalken. Het idee is dat het luik komt te liggen op hoekprofielen die ik tegen de zijkanten van de de balken vastmaak. De onderkant van die hoekprofielen komt gelijk aan de onderkant van de gipsplaten. Mijn vraag betreft de aansluiting tussen de gipsplaten en de hoekprofielen; ik wil dat graag naadloos. Heb ik bij stalen profielen meer kans op barsten die zichtbaar blijven? En zo ja: zijn houten profielen eventueel ook stevig genoeg. Het luik wordt een 12 of 15mm multiplex plaat.
Verder wil ik de randen van het luik zo infrezen dat de onderkant van het luik ook gelijk komt aan onderkant gipsplaat/profiel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Verschillende materialen naadloos krijgen is erg lastig. Denk ook aan de textuurverschillen. Het naadje tussen gipsplaten plafond en profielen kan je afkitten.

Of je gebruikt een stucstopprofiel, dan is het in ieder geval tot de echte naad naadloos.

Er zit altijd iets werking in een huis, dus hou er rekening mee dat het luik gaat klemmen of toch een kiertje krijgt.
 

Inhico

  • #5
Dank voor je adviezen!

Vooral naadloos houden is een probleem. Maar het is me een keer, bij toeval, gelukt: de aansluiting van een zijwand van een dakkapel (multiplex) op de schuine wand (gipsplaat) ernaast. Daar zat een kier, die ik oorspronkelijk gewoon zou afdekken met een strip. Echter door een foutje met aftekenen was de multiplex zijwand wat te kort. Dat heb ik opgelost door de plaat te "verlengen" met houtrotvuller en daarmee heb ik ook de kier naar de gipsplaat gevuld. Vervolgens overgeschilderd met grondverf en daarna muurverf en na een aantal jaren nog steeds niets van te zien: geen barsten etc.

Het luik zelf zal altijd wel een zichtbare rand houden. Maar de wens is dat er geen naad/barst/overgang van plafond naar hoekprofiel is te zien; alleen de contouren van het luik.

Dus ik weet: succes niet gegarandeerd, maar ik probeer het toch. Er kan altijd alsnog een afdek strip overheen En dan is mijn vraag in feite: heb ik bij gebruik van een stalen profiel meer kans op problemen door verschillen in werking dan bij houten profielen?
En kan ik dat beïnvloeden door meer schroeven te gebruiken?

Edit:
na wat zoekwerk: thermische uitzetting staal 0,012mm per meter per graad
gips 0,013-0,020 per meter per graad.
hout: verwaarloosbaar.
Dus qua gedrag bij thermische uitzetting lijken staal en gips beter op elkaar.
Echter gipsplaat en vooral hout kunnen ook werken onder invloed van luchtvochtigheid en dat zal bij staal niet zo zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als je tussen verschillende materialen geen kier krijgt, is het meer geluk dan wijsheid ;)

Een stucstopprofiel is bedoeld om tegenaan te stucen, zonder dat er een scheur tussen ontstaat. Metaal en stucwerk kan dus wel goed gaan. De ondergrond is ook van belang. Beide delen moeten goed bevestigd zijn op dezelfde ondergrond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu