Luchtvochtigheid & keuze vloerbedekking schuur

Klusser_de_klus

  • #1
Beste klussers,

Mijn schuur staat in de tuin, los van het huis. Ik heb de muren en plafond geïsoleerd afgewerkt met gipsplaten. Tevens ventilatie aangebracht.

Helaas behoud ik een hoge luchtvochtigheid in de schuur. Deze heb ik steeds weten terug te brengen tot 50% luchtvochtigheid door te ventileren, verwarmen en/of luchtontvochtiger.

Ik heb me laten vertellen dat doorgaans de meeste kou en vocht uit de vloer komt. Deze heb ik overigens nog niet aangepakt. Het gaat om een redelijk gladde betonvloer zonder kruipruimte.

Ik zat zelf voor de vloer te denken aan een dampdichte bodemfolie, ondervloer en zwevend click PVC-vloer (vochtbestendig/krasbestendig).

Mijn vragen:

1. Met hoeveel procent denken jullie dat de luchtvochtigheid naar beneden zal gaan als de vloer bedenkt is? Uiteraard hangt het af van omstandigheden, maar een gemiddeld genomen marge?
2. Ik twijfel tussen dampdichte of dampremmende bodemfolie. Ik zou denken dampdichte, maar sommigen beweren dampremmende ivm vocht dat kan ontstaan tussen de bodemfolie en ondervloer welke dan toch nog enigzins kan ontsnappen. Hoe denken jullie daarover?
3. Het zou mooi zijn als de ondervloer goede isolatie eigenschappen (rd-waarden) heeft. Welk materiaal weet ik nog niet. Bij de bouwmarkt hebben ze alleen folie met lage rd-waarden. Weten jullie misschien een goede/geschikte voor mijn situatie?
4. Wat voor soort PVC-vloer is daarbij geschikt? Wellicht dat dat ook weer samenhangt met vragen 2 en 3?

Bij voorbaat dank.:prima:
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Folie en pvc hebben geen noemenswaardige isolatiewaarde, als er nu sprake is van condensatie op een koude vloer, zal dat na het aanbrengen van ook zo zijn. Wellicht kun je dat met een laagje goede drukvaste xps verhelpen (als daar ruimte voor is).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zonder de vloer te isoleren (met een Rd van minimaal 4) en zonder verwarming is dit onbegonnen werk.

Bedenk ook dat een schuur een schuur is, en nooit is ontworpen om als verwarmde ruimte te dienen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
En inderdaad dat laatste. Zelfs een goed gebouwd huis wordt als je de verwarming langere tijd uit zet vochtig en onaangenaam (met gevolgen voor het interieur).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu