Luchtprobleem riool

Robert B

  • #1
Al een aantal jaar last van luchtproblemen bij onze gezamenlijke rioolleiding.
Situatie is als volgt. Toiletten van drie jaren 30 huizen aangesloten op 1 gezamenlijke beerput. Een van de huizen is nu direct op het riool aangesloten en maakt dus geen gebruik meer van de beerput. Echter die beerput ligt wel in de tuin van dat huis (huis 1).
Met enige regelmaat stinkt het in onze toiletten.
Vorig jaar hadden wij (huis 2) veel last dat toiletten heel langzaam leeglopen. En regelmatig borrelden/leegtrekken. Ontstoppingsbedrijf wc beneden gedemonteerd en geconstateerd dat leiding leeg staat. Wel leiding door gespoten richting beerput.
Tot een paar maanden terug geen last. Toen last dat toilet boven zeer langzaam leeg liep en wc beneden regelmatig borrelde/leeg trok. Als wc boven dan eindelijk leeg liep dan werd het waterslot er ook uit getrokken. Beneden een paar keer een natte vloer gehad, bleek er water onder de pot door te lopen. Slechte aansluiting van pot op afvoer leiding. Toen ik de pot eraf gehaald had liep de wc boven goed door. Pot weer netjes aangesloten, maar problemen weer terug.

Ik vermoedde dat de lucht in de afvoerleiding niet weg kan. Er is geen standleiding aangebracht bij de aanleg van het toilet boven. Ook kan ik geen ontluchting op de beerput ontdekken.
Door de beperkte ruimte is het niet mogelijk om een ont-/beluchtingsleiding bij het toilet boven te maken. Daarom heb ik in de kruipruimte een ontluchtingsleiding gemaakt op de rioolleiding met een afvoer naar buiten.
Daarna waren mijn problemen opgelost, alles werkte beter als ooit tevoren. Nu sprak ik laatst mijn buurman (huis 3) en nu hedden zij last van stank in het toilet (hadden dat voorheen niet, toen wij problemen hadden). Ik had gehoopt dat mijn ontluchtingsleiding alle problemen zou verhelpen. Snap dus ook niet hoe het kan dat zei nu stank hebben, buurman hoorde geen borrelen.
Genoeg voer voor een burenruzie dus.
Zou er dan toch weer ergens een beginnende verstopping zitten? Heeft een beerput altijd een ontluchting nodig, of zijn daar ook andere mogelijkheden voor? Boven de grond is niets te zien wat op een ontluchting lijkt, of een aansluiting via een regenpijp ofzo.
Heeft er iemand een idee?

 

Xr8

  • #2
Ook de buurman zal een ontspanningsleiding moeten hebben. Deze het liefst nabij het laatste afvoer punt zetten in de grootst mogelijke leiding.

Hierdoor kun je best eens verstoppingen krijgen. Het water loopt nl niet weg zoals het hoort. Tevens kan een leiding verzakt zijn en hierdoor problemen geven.

Moet de beerput wellicht eens geleegd worden? Een ontluchting zit er normaal gesproken op.

Succes.
 

Robert B

  • #3
Ik zat ook al aan verzakking te denken. Een andere buurman had het er over dat er ook mogelijkheden zijn dat de overloop van de beerput richting riool fungeert als ontluchting. Door de straat waar het riool ligt komt veel zwaar verkeer dus die zou best eens verzakt kunnen zijn.
Ook het legen van de beerput zou waarschijnlijk geen kwaad kunnen, volgens buurman huis 3 is dat al 30 jaar niet gebeurd. 10 jaar geleden heeft een rioolreiniger er eens een blik in geworpen en beoordeeld dat het zonde was om hem leeg te maken omdat het er goed uitzag.
Altijd leuk om bij buurman huis 1 in de tuin te moeten graven, helemaal omdat die niet meer op de beerput aangesloten zitten.
 

Kaajee

  • #4
Aangezien de buren met de beerput deze niet meer gebruiken, hebben zijn blijkbaar hun riool rechtstreeks op het hoofd/gemeente riool (tussentijds) aangesloten.

Is het geen optie om dat meteen voor jullie huizen te doen?
Wel een grote klus wellicht, maar in beginsel liggen de 'buizen' er al (nl. van de buren die het wel gedaan hebben).

Wellicht kun je ook deze buren in deze operatie betrekken omdat zij dan in de toekomst ook geen gezeik maar krijgen met de beerput in hun tuin die ze niet eens meer gebruiken.....
 

Robert B

  • #5
Voorzover ik weet moet elk huis zijn eigen aansluiting op het riool in de straat krijgen. Dus dan zou er bij beide huizen vanuit de kruipruimte naar de straat gegaan moeten worden. En ik weet niet of de aansluiting al in de stoep ligt of dat we naar het midden van de weg moeten. (dat kon voor weinig geld toen het riool vervangen werd).
Paar huizen verderop is het vorig jaar gedaan en die waren een aardige sloot geld kwijt. Daar zit ik nu even niet op te wachten.

Mijn belangrijkste vraag is eigenlijk, of het mogelijk is dat door mijn ontluchtingsleiding de buren nu last van stank hebben. Ik heb nu geen enkel probleem namelijk, maar wil wel de relatie met de buren goed houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het lijkt mij niet mogelijk dat door jouw ontluchting de buren nu stank hebben gekregen.
Maar ja je weet het, ik wil niet stoken, sommige mensen zitten zo inelkaar. Nooit geen last gehad.
Je kan controleren als er in huis 3 de wc wordt doorgetrokken wat het lagere sifon doet in 3.
Of de buurman matsen en gezamenlijk dezelfde werkzaamheden doen voor die ontluchting. :oops:
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu