Luchtonvochtiger in schuur

David Lichtman

  • #1
Ik heb een nieuwe schuur en wil mijn gereedschap en tuinkussens graag beschermen tegen roest en schimmel.

Op dit forum lees ik veel topics waarin wordt geadviseerd om veel te ventileren zodat de buiten- en binnentemperatuur zo veel mogelijk gelijk blijven, zodat warme lucht minder de kans krijgt om te condenseren op materialen die nog koud zijn. Ik ben bang dat dit echter niet voldoende zal zijn. De buitenlucht in Nederland heeft immers vrijwel het hele jaar een relatieve luchtvochtigheid van boven de 70%, en van september tot februari zelfs boven de 80%. (https://www.weerplaza.nl/nederland/klimaat/vochtigheid/)

Dat zijn niveaus waarbij schimmel en roest optreden (https://nl.trotec.com/producten-en-...htontvochtigers/basiskennis-luchtvochtigheid/)

Ik overweeg daarom een luchtontvochtiger te kopen om de relatieve luchtvochtigheid op 50-60% te houden. De schuur is niet heel groot (4x3), de vloer is redelijk geisoleerd, en als de deur dicht is dan is er weinig tocht, te meer omdat ik (nog) geen ventilatieroosters heb ingebouwd. Maar dan nog ben ik bang dat de stroomkosten na een jaar of drie hoger zullen zijn dan de financiële schade van wat verroest gereedschap. Wel lijkt het me goedkoper dan een elektrisch kacheltje dat af en toe aan zou springen om de boel op te warmen en daarmee de relatieve luchtvochtigheid omlaag brengt.

Heeft iemand ervaringen met een luchtontvochtiger in de schuur?
Of zijn er andere redenen dan stroomkosten waarom dit wel of niet een goed idee is?
Als ventilatie volgens sommigen genoeg is, hoe is dat te rijmen met de enorm hoge luchtvochtigheid van buiten die ook in de schuur constant aanwezig zal zijn?

Alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
David Lichtman schreef:
Ik ben bang dat dit echter niet voldoende zal zijn.
Het is niet alleen vocht maar ook de temperatuur in je schuur.
Condens is en combinatie van vocht en temperatuur en vooral van de goederen die in de schuur aanwezig zijn, deze hebben een bepaalde massa en ijle na.

Vier van deze stenen geven in onze gedeelde schuur met de buren genoeg ventilatie.
Een schuur van totaal 6x3m, dakvloer van planken, waterdichte laag en grind. Betonvloer op zand en rondom halfsteens muur met twee deuren en twee ramen van 0,75x0,75 cm.

Tuinkussens kunnen veel vocht op nemen en bij onvoldoende ventilatie, sneller de temperatuur van de omgeving krijgen, kunnen deze te lang vochtig blijven, dus kans op het vormen van schimmel.
Bijvoorbeeld verpak je de kussens luchtdicht in plastic, de dampremmer, waardoor zal de stof en het schuim niet vochtig kunnen worden.

Ventilatie steen..JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu