Loze stroomgroep in meterkast

H2ootje

  • #1
Hallo,

Omdat ik de wasdroger wil verplaatsen en een nieuwe aansluiting zou moeten maken ben ik mijn meterkast gaan testen. Er zitten 5 stoppen naast elkaar met een witte (aan-uit) knop? Ik heb de laatste uitgezet maar ik heb nog overal stroom op. Kan dat ?

Vaatwasser, wasmachine, droger, vriezer, koelkast, tv , alles werkt nog met een uitgeschakelde knop. Lijkt me ideaal want dan zou daar de droger met gemak op kunnen maar het is een oud huis!

Bedankt
H2o
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je geen boiler of zo, of een ander apparaat, dat aan kan staan zonder dat je er aan denkt?

Anders toch even een vakman naar laten kijken, want waarschijnlijk zitten er dan ook nog geen aardlekschakelaars in, en dat is eigenlijk wel een stuk beter!

In overleg met de installateur kun je zelf de leiding tot aan de meterkast brengen, en het installeren van de (eventueel extra) groep(en) aan hem overlaten.

Liever niet zelf werken aan de groepenkast zelf.
 

Gerrit

  • #3
Maak de kast even open en kijk of er wel draden zijn aangesloten op die groepsschakelaar (Zo heten die witte dingen) Is dat niet zo, dan heb je een groep over, zitten er wel draden op dan zit er ergens toch een aansluiting waar geen spanning op zit. Dat wordt dus even zoeken.

Oh ja.... Met die naam wel voorzichtig doen hè.

Sukses
 

H2ootje

  • #4
Hallo
Een boiler hebben we niet en de verwarmingsketel werkt ook gewoon.
 

H2ootje

  • #5
Hallo
Met veel moeite (meterkast zit ingebouwd achter een kastwand) kan ik 2 zwarte draden zien. Als de knop niet loos is zouden er dan 3 draden zichtbaar moeten zijn?

En ja met deze gebruikersnaam kijk ik uit alhoewel ... als het een loze knop is zal er toch een vakman moeten komen .. denk ik want een stopcontact doortrekken is 1 maar een groep aanleggen is 2!

Doei
 

Gerrit

  • #6
Als daar werkelijk 2 zwarte draden op aangesloten zitten, inderdaad een vakman vragen. Niet zelf doen.
 

Ronald42

  • #7
Die 2 zwarte draden zouden weleens van een beltrafo kunnen zijn. Probeer de bel eens.
 

H2ootje

  • #8
Gerrit schreef:
Als daar werkelijk 2 zwarte draden op aangesloten zitten, inderdaad een vakman vragen. Niet zelf doen.
Vreemd is dan wel dat een vaatwasser 13 jaar geleden is aangesloten met wat men toen noemde een nieuwe groep. Kan dat via een zwarte kast apart zitten, dus naast die 5 knoppen?

Zit er nl. nieuwer uit dan de rest. Hebben de groene stickers op die knoppen eigenlijk een betekenis?

De eerste 2 van de 5 witte knoppen hebben een groene extra sticker alsof ze belangrijker zijn dan de overige 3? Helaas staat er nergens bij welke knop voor wat is dus dat lijkt me ook nog een mooie taak ....
 

H2ootje

  • #9
Ronald42 schreef:
Die 2 zwarte draden zouden weleens van een beltrafo kunnen zijn. Probeer de bel eens.
Ik geloof dat ik het niet goed beschreven heb... het zijn 2 zwarte flex. buizen, geen dunne draden.
 

Gerrit

  • #10
Vaak gaan de groen gemerkte groepen via een aardlekschakelaar, maar het is mij te onduidelijk om er dieper op in te gaan.

Toch maar een vakman want het lijkt me niet goed om als leek in de meterkast te gaan werken.
 

Ronald42

  • #11



Met andere woorden: een fotootje doet wonderen indien mogelijk ook 1 van de open kast. Dan kunnen we wellicht wat gerichtere informatie geven.
 

Gerrit

  • #12
Waar haal je het vandaan, Ronald? Een foto kan zeker wonderen doen, maar toch vind ik dat we er niet te diep op in moeten gaan, gezien de kennis van de elektrotechniek van de vraagsteller. We wachten eventuele foto's even af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu