Losse installatiedraad of kabels gebruiken?

Eltek53

  • #1
Ik zie wel vaker bij verbouwingen dat er geen nieuwe electra wordt aangelegd middels losse installatiedraad in pvc-buizen, maar dat er simpelweg xmvk-kabels zonder buis in de muur gelegd worden. Is dat inderdaad de tegenwoordige praktijk, omdat het sneller en gemakkelijker werkt (geen gepruts meer met draden trekken, vooral als er veel bochten gemaakt moeten worden (in oude huizen wel vaker met een hoog improvisatorisch fantasie-gehalte)? Heeft het een andere reden? Zijn er bezwaren tegen kabelgebruik(voorschriften o.i.d.)of praktische nadelen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Praktische nadelen vooral... Het is niet mogelijk om er ooit nog eens nieuwe draden doorheen te trekken. Wil je van een dubbele contactdoos in de toekomst een contactdoos plus een schakelaar maken? Dat gaat niet. Beschadig je onverhoopt een keer een kabel met het ophangen van een schilderij? Dan kun je de muur open breken.

Het enige voordeel is dat je een paar centen bespaard. Als je voor 0 budget een paar studentenkamers in elkaar beunt kan ik het nog een beetje begrijpen, thuis zou ik er echt nooit voor kiezen.

Misschien kun je eens kijken naar voorbedraadde flexibele installatiebuis. Werkt net zo snel, is in mijn ogen ook niets ;), maar dan heb je in ieder geval nog een kans dat je er iets nieuws doorheen getrokken krijgt als dat ooit zou moeten.
 

Marcn88

  • #3
Neem een normale gladde elektra buis en trek hier je bedrading door en ga niet lopen knoeien met losse kabels of flex buis, dit is voor in de toekomst alleen maar ellende want je kunt er nooit meer wat mee
 

Eltek53

  • #4
In ons geval gaat het om één ruimte waar een aantal geaarde wandcontactdozen moet komen (4 of 5 dubbele). Met hoofdverlichting via enkele draadloze zender/ontvangers. Het probleem zit vooral in plafondbalken waar omheen gewerkt moet worden en een natuurstenen niet-gestucte muur waar ik niet zomaar in kan/wil frezen. In de muur zou de kabel in de brede voegen gekronkeld kunnen worden waarna weg-gevoegd.
De contactdozen kunnen onder de vloer langs gevoed worden direct vanuit één groep in de meterkast. Zodra ik met wandschakelaars/schakeldraden moet gaan werken zit ik in het plafond met bijna hopeloze toestanden (de oude leidingen deugen voor geen meter meer, dat is een onbereikbare en onzichtbare spaghetti..) Kabels leggen naar voldoende wandcontactdozen lijkt mij zelf hier de beste oplossing. Met één gemakkelijk bereikbaar blijvende verdeeldoos.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Tussen voegen door slingeren is geen correcte installatiemethode bij kabel in wand of zelfs buis in wand.

De installatie moet overzichtelijk zijn.
Leidingen horen alleen horizontaal of verticaal gelegd te zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu