Losgelaten verf: vullen of (alleen) schilderen?

HAJ

  • #1
Dag forumbewoners,
Enige tijd geleden hadden wij een feestje (inclusief slingers!). Slingers werden (nota bene) opgehangen met tape geschikt voor net gestuukte wanden. Echter, bij het verwijderen van de tape kwam de verf op het plafond totaal los. Zie de foto voor de schade.

Ter info: het plafond is circa 1,5 jaar geleden geschilderd. Op zich zouden we een hele discussie kunnen gaan voeren over of de verf überhaupt wel goed hecht aan het plafond (hetgeen ik gezien de schade ernstig betwijfel gezien wat 'blazen' op de randen), maar goed. In de tijd dat werd geschilderd door de schilder kwam ik hier nog niet over de vloer ;)

Hoe dan ook, de betreffende plek wil ik aanstaand weekend wat 'wegwerken', aangezien deze vrij pontificaal in de kamer aanwezig is.
Hoe pak ik dat aan en valt zoiets netjes weg te werken? Het hoogteverschil lijkt me te klein om met vuller aan de slag te gaan. Alleen met verf eroverheen gaan lijkt me ook weer onvoldoende, aangezien ik vrees dat dan de 'rafelranden' zichtbaar blijven.

Alvast dank voor het meedenken en de adviezen!

20230626_184248.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Met een schuurpapiertje de losse randen verwijderen. Een kuiltje zul je inderdaad moeten vullen met een reparatiemiddel. Daarna weer schilderen (eventueel zijn er ook spuitbussen met muur/plafondverf, door uit te nevelen is de overgang naar het omliggende deel minder hard. Eerst de kleur testen op een stuk wit karton!
 

De Bob

  • #3
Hallo
Dat plekje weinig schuren, met een vuller vlak maken en weer schilderen, enig verschil zal u blijven zien.
 

HAJ

  • #4
Dank voor de reacties tot zover! Dan wordt het (inderdaad) eerst licht schuren, vullen en afwerken met wat verf (al dan niet in spuitbus). Ik houd jullie wel op de hoogte!
 

HAJ

  • #5
Als gezegd: dank voor het meedenken. Dit weekend eens bezig geweest en van de scheur/barsten is gelukkig niets meer te zien.

Echter loop ik tegen een probleem aan wat waarschijnlijk (extra) in het oog springt doordat het te schilderen oppervlak een plafond betreft.

zie de foto. Het vlak in het midden is het bijgewerkte deel en dat trekt prachtig mooi richting de eerdere kleur. "Probleem" zijn de overgangen tussen nieuw en bestaand schilderwerk. Nu moet ik zeggen dat de foto 2 uur na het schilderwerk is genomen. Wellicht is het sowieso goed een volle dag te wachten en trekt het weg, maar stel dat deze overgangen zichtbaar blijven, hoe zijn deze dan weer goed weg te werken? Ik kan wel blijven schilderen (het uiteindelijke vlak werd steeds iets groter door dit eerder genoemde probleem), maar ik heb het gevoel dat ik het probleem alleen maar "verplaats". Moeten de "overgangen" nog met een extreem fijne korrel geschuurd worden, of wat is de oplossing?
20230702_174555.jpg
 

Nth

  • #6
Schilderen over bestaand schilderwerk is sowieso een uitdaging omdat het normaalgesproken nat in elkaar overvloeit en nu dus niet kan vloeien met de bestaande verf.
Ik zou het nog 1 dag geven. de kans is groot dat je nog wel structuurverschillen zal zien maar waarschijnlijk trekt de kleur wel bij.
 

Robbie's

  • #7
En anders het gehele plafond opnieuw witten..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu