Lood aanbouw bij rabatdelen

Sandero

  • #1
Goedenavond,

Wij hebben recent een enorme lekkage gehad.
De oorzaak lijkt te liggen in de verbinding van de woning met de aanbouw, bij de oorspronkelijke balkondeur. Maar nu willen we alles meteen goed aanpakken.

Ik heb hier een aantal vragen over, die ik niet op het forum kon vinden.

1. Mijn kozijn van de begaande grond eindigt helemaal tegen het plafond en sluit aan bij het kozijn en de rabatdelen van de eerste verdieping. Op dit moment is er een rabatdeel weggehaald en daar is lood geplaatst. In feite is dit het " buitenblad," als je het zou vergelijken met een spouwmuur. Nu wordt mij gezegd, dat het ook hier op het " binnenblad" moet. Maar bij een kozijn met rabatdelen snap ik dat niet. De kozijnen van beneden en boven lijken aan te sluiten bij elkaar, wat en waarom zou je het lood daar dan moeten veranderen? Daar is toch geen " zakwater" want er is volgens mij geen spouw.

2. Bij de aanbouw is er een " pilaar" blijven staan wat de oorspronkelijke spouwmuur was tussen keukendeur en kozijn van de huiskamer. M.i. heeft deze dan ook nog de oorspronkelijke werking. Waarom zou het dan lood tot op het binnenblad moeten? Het zou daar toch geen probleem moeten zijn als daar water loopt, want dat heeft het toch altijd gedaan?

Dank voor jullie uitleg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je geen tekening of een foto.

Lood moet ergens worden vast gezet. Zo niet is er kans dat het in de loop der jaren weg zakt.
 

Sandero

  • #3
Dank voor je reactie.

Foto van de voorkant. Zo zag oorspronkeleijk de achterkant er ook uit:



Lood zoals het nu is is geplaatst, met aan de rechterkant een stukje muur, wat de oorspronkelijke spouw is. Deze is blijven staan, zie 3e foto.
Lood zit net achter rabat en bij de pilaar alleen in voeg buitenblad.



Pilaar met oorspronkelijke spouw
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kijk eens wat je met een tuinslang kan simuleren. Niet te veel en te hard het water er op zetten.

Lekt het hier? Of geef het even aan?
Dit punt is met bitumen lastig dicht te krijgen. Deze moet ook voldoende hoog onder het lood op worden gezet.
Het water kan misschien ik bij de rode lijn achter het lood naar binnen komen.
 

Sandero

  • #5
Dank voor je reactie.
Om het verhaal dan maar even helemaal compleet te maken nog even onderstaande foto's.





Het grootste probleem lijkt, dat de opstand bij de (voormalige) balkonduer te laag is, zeker in vergelijking met de hoge rand. ALs de aanbouw als een bad volloopt, dan lijkt het mis te gaan bij de deur. Heb nu een offerte om de dorpel te laten verhogen, de deur en kozijn in te laten korten en de opstand te verhogen.

Maar ik dwaal een beetje af van mij oorspronkelijke vraag :)

1. Moet het lood verder naar binnen worden aangebracht/anders bij de rabatdelen? Er is hier toch geen " binnenblad."
2. Moet lood bij de pilaar op het binnenblad, want dit is toch de oorspronkelijke spouw die prima het water moet kunnen afvoeren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat wordt inderdaad kostbaar.

Op de foto zou je zeggen dat de dorpel hoog genoeg ligt ten opzichte van de afvoer.
Waar je nog naar kan kijken of de afvoer het water kan verwerken. Riolen kunnen de hoeveelheid water van de laatste jaren niet meer zo goed verwerken.

Aan de buitenkant van de muur gaat het water haaks naar beneden. Is dat via een stadsuitloop? Dat is een gesloten rechthoekige buis waar de staande buis aan wordt gezet.
Je zou dat kunnen veranderen in een vergaarbak. Deze heeft het voordeel, staat het riool vol water kan dat toch van je daken lopen. Het water zal niet bij het lood kunnen komen. Heeft je dak een stadsuitloop, gesloten systeem, dan wordt er water op je dak verzameld, met gevolg dat het over het lood naar binnen kan komen.

Als het lood achter de steen of iets anders een paar cm omhoog is gezet is dat vaak voldoende.
 

Sandero

  • #7
Dank voor je reactie.

De vergaarbak ga ik eens overwegen. Op het moment dat het water niet weg kan en stijgt tot aan de rand, dan pas heb ik een lekkage.
Toch lijkt het water dan ook via de ruimte tussen balkondeur en dak naar binnen te komen. ( dat hoor je echt). Het is jammer dat je geen opstand tegen het kozijn kan maken met lood/bitumen. Dat zou veel in de kosten schelen...

Ik begrijp dat je dus niet perse aan raadt om in mijn geval alle lood naar het binnenblad te laten zetten?
het nalopen van bitumen achter het lood is misschien ook nog verstandig. Moet dat hoog er op grbrand zitten?

Dankjewel voor het meedenken
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zet eens een waterpas op het dakvlak en kijk hoeveel afschot er is. Aan het verloop van het dakvlak in de opstand lijkt het wel goed te zitten.

Aan de foto te zien blijft er geen water op je dak staan klopt dat ook. Loopt je dak snel leeg.

Aan de andere kant wat is dit voor een lijn op de opstand. Het lijkt er op dat zo hoog het water is blijven staan. Hoewel ik me dat niet kan voorstellen.

Ik zie wel dat er nog een beetje blad op het dak ligt. Na de herfst kan blad verstopping of traag weglopen van het water veroorzaken.
 

Sandero

  • #9
De denkbeeldige rand zie ik in de praktijk niet zo. Wel zit er enige glooiing in die rand.
De lekkage is geweest toen de riolering het niet aan kon en het water zelfs helemaal tot aan de rand komt. Dat komt misschien 1x per jaar voor, maarja....

Er blijft nauwelijks water staan als de afvoer het doet. Maar we merken toch wel gauw dat die problemen heeft om het aan te kunnen. Bladeren verwijder ik vaak. Misschien ook maar een bladvanger ofzo..

We zitten er ook over te denken om aan de rechter hoek ook een HWA te maken. Misschien niet helemaal logisch, aangezien dat een iets hoger punt lijkt, maar dan kan deze i.i.g. er voor zorgen dat het dak niet te vol komt liggen. Alleen moet ik die maar in de tuin laten storten ofzo..

Daarnaast moet ik misschien iets bedenken op de HWA van zolder die je in de hoek op de foto ziet. Die loost van ons en de buren op ons dak. Maar ben er nog niet uit hoe ik die netjes kan aansluiten.

Genoeg opties om te overwegen...maarja welke optie wel en welke niet...

1. Lood van buitnblad naar binnenblad
2. HWA van zolder niet op dak laten lozen
3. 2e HWA in andere hoek in tuin (ooit misschien doortrekken naar sloot achter in de tuin).
4. Dorpel verhogen en kozijn aanpassen
5. Overstorbak plaatsen

Feit blijft wel, dat het lekt als het water heel hoog komt...en dat zou toch niet moeten....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Vergaarbak.
In de bodem van de vergaarbak een stukje roestvrij gaas. Bladvanger. Zo komt er geen blad in het riool maar kan het water altijd van je dak. Signaal om het blad uit de vergaarbak te verwijderen.
Bladvangers die in de markt worden aangeboden vertragen het probleem. Je krijgt blad voor de vanger het water blijft op het dak, geen blad in het riool. Op den duur loopt het water niet meer je dak omdat de bladvanger toch verstopt.

Oplossing van de vergaarbak, het water van de buren kan je blijven verwerken en het blijft netjes. Zoals nu is.

Zolang er water op je dak zou kunnen blijven staan moet de dorpel van de deur hoger komen te liggen dan de dakrand. :lol:
 

Sandero

  • #11
Dank voor je reactie.
De rand verlagen ipv de dorpel verhogen is denk ik goedkoper :)
Geen idee waarom die rand ueberhaupt zo hoog is...

Nu nog bedenken hoe ik de afvoer van zolder en die van de aanbouw beiden in dezelfde vergaarbak krijg...estetisch zal het niet mooi worden, want moet m.i. met een bocht over die rand en als het kan ook nog schuin naar de dakrand toe...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Aan de buizen niets veranderen, alleen een vergaarbak aanbrengen. Stadsuitloop eraf en vergaarbak er onder.

Je kan deze bak onder de stadsuitloop hangen persoonlijk vind ik dat niet fraai. Dus dan alleen de staande buis inkorten.

Vergaarbak kan je ook nog even achterwege laten. Je kan in de bovenkant van de stadsuitloop een gat van een 50 tot 70 mm rond boren. Mocht het riool vol water staan kan het water toch van je dak af. Er blijft dan wel een korte tijd een cm op 5 water op je dak staan. Hoe ver blijft het water dan van je dorpel.
 

Sandero

  • #13
Vannacht liep het dak weer snel volben heb ik de stadsuitloop ervweer afgeschocen. Als zegmaar de uitgang van de zij uitloop onder water staat, dan komt ht water tot 10-15 cm van de deur. Zeg aar daar waar gt bitumen nog wat omhoog gaat.
als de stadsuitloop het niet aan kan, dan loopt ht dan als een badkuip vol.

Ik wil wel de hwa van zolder laten zpuien in vergaarbak. Er komt anders wel eg veel van boven.

Stomme vraag misschien, maar ik zie nergebs goed waar de zijuitloop nu precies in de vergaarbak komt...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
De stadsuitloop kan het zeker aan, het riool zorgt ervoor dat het afvoeren van het regenwater stagneert. Bij jouw in de wijk staan alle buizen in de grond vol met water.
Deze site kan je qua terminologie verder helpen.

Stadsuitloop

Kom je er nog niet uit maak een foto van de afvoer aan de buiten kant.
 

Sandero

  • #15
Die site ken ik inderdaad!
Toch zie ik niet helemaal hoe je de zijuitloop/stadsuitloop op de vergaarbak aansluit:
https://www.joostdevree.nl/shtmls/vergaarbak.shtml
Iedereen heeft zo'n mooi bakje hangen, maar bij niemand zie ik onderstaande uitgangen boven dat bakje hangen, of heb ik het mis?



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Een loden zijuitloop en over de buis wordt de stadsuitloop geschoven.

Je kan onder de zijuitloop of de stadsuitloop een vergaarbak hangen. Op je dak zal geen water worden verzameld.

Van de link. De tweede van boven links kan je om de recht hoekige buis schuiven. De bodem van de buis moet eerst iets naar beneden kloppen. Nu loopt het horizontaal terug richting de muur.
Kies je voor deze vergaarbak moet je de loden buis en de muur goed voegen. Deze bak dekt het gat van de zijuitloop mooi af, echter staat het riool vol loopt het aan de achterkant van de bak over. Niet gevoegd komt het binnen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
De lekkage is geweest toen de riolering het niet aan kon
je kunt ook onder in de hemelwaterafvoer een ontlastput plaatsen.



Of een bladafscheider mocht de afvoer het niet aan kunnen dan stroomt deze beneden over maar je dak loopt niet vol.

eventueel kan je ook nog een nood spuwer op het dak zetten mocht je dakafvoer verstopt zitten dan komt het via de spuwer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu