Lokatie stopcontacten

Ho-Kan

  • #1
Ik heb onze woonkamer tot op de kale muren gestript, inclusief de oude elektra. De kozijnen komen over 2 weken, waarna ik het elektrisch en de muren moet gaan doen. Over het elektrisch heb een vraagje:

Zijn er ook vaste regels betreffende waar je stopcontacten het beste kan plaatsen? Of wordt dat altijd een beetje op inzicht van de aannemers/architect gedaan?

Ik heb er zelf namelijk geen ervaring mee en sla mezelf voor m´n kop als ik er straks achter kom dat ik meerdere fouten heb gemaakt.
 

Xr8

  • #2
Een wandcontactdoos plaats je in de regel op een hoogte en plek waar deze gewenst is. Tegenwoordig is een wcd op 30cm uit de vloer vaak voorkomend. Een schakelaar zit meestal op 105 cm uit de vloer.

Eea kun je zelf naar behoefte aanpassen.

Succes.
 

Lichtpunt

  • #3
Stel alleen jezelf nog even de vraag of je dubbele contactdozen in één doos wilt of één contactdoos per inbouwdoos.
 

Stolsel

  • #4
Omdat de schakelaars vaak naast de deur zitten, houd ik altijd de hoogte van de deurklink aan. Voelt natuurlijk aan.
 

Gerrit

  • #5
Daar zijn idd geen regels voor.
Er worden graag wandkontaktdozen in het midden van een wand geplaatst, want dat is lekker gemakkelijk.

Bedenk dan wel dat daar vaak een kast o.i.d. wordt neergezet zodat ze onbereikbaar zijn.
 

Ho-Kan

  • #6
Dit zijn in ieder geval weer wat tips, daarvoor bedankt. Maar ik weet in ieder geval dat er dus geen echte richtlijnen zijn, behalve de hoogtes.
 

Kaajee

  • #7
Ook daar (voor de hoogte) zijn geen richtlijnen voor hoor.

Persoonlijk zou ik alle wand contact dozen op ong. 30cm zetten (laag bij de vloer). De meeste kabels uit een WCD gaan toch omlaag (naar de vloer), bij een WCD midden op de muur heb je vrijwel altijd de WCD (met hangend snoer) in het zicht.

De schakelaars natuurlijk wel op makkelijk te bedienen hoogte (idd. deur klink hoogte aanhouden) evt. kun je een schakelaar combineren met een WCD die dan ook hoger zit (voor de stofzuiger :D ) maar ik zou alleen maar een schakelaar (en geen combi) nemen, vind ik veel strakker.
 

Ho-Kan

  • #8
Ik denk dat ik het ook gewoon netjes ga houden. WCD laag en schakelaars hoog.

Mijn schoonvader had ook nog de suggestie om op de lokaties waar je een vloer-/tafellamp neer gaat zetten de WCD-en te koppelen aan één dimmer. Iemand hier ervaring mee ?
 

Stolsel

  • #9
Geen ervaring, maar ook geen gek idee. Alleen bindt het je wel erg.
 

Ho-Kan

  • #10
Klopt, maar mocht ik (of de volgende bewoner) het niks vinden, dan kun je altijd nog de draadjes permanent verbinden en het doosje afdichten.
 

Stolsel

  • #11
Formeel klopt het. Maar in een WCD eindig je altijd met een bruin/blauw combinatie en in een schakelaar zit een zwart/blauw combi. Verbind je dan in de (centraal)doos zwart met bruin?

Technisch werkt het natuurlijk wel, maar of het theoretisch ook mag?
 

Ho-Kan

  • #12
Nee, gewoon achter de dimmer permanent verbinden (wel netjes en veilig uiteraard). Welke kleurtjes weet ik niet, ik heb nog niet zoveel ervaring :wink:
 

Lichtpunt

  • #13
Als je dan idd een geschakelde wcd naast een permanent gevoede wcd neemt tbv bijv. een lamp dan dien je uiteraard een zwarte draad extra mee te trekken.
Dus bruin, zwart, blauw en geelgroen.
Deze zwarte gaat dan naar de schakelaardoos, de bruine wordt dan afgetakt in in de cd
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Als je een dimmer wilt, koop je toch een lamp met dimmer?
 

Gerrit

  • #15
Het wordt veel gedaan (ik heb het thuis ook zo gedaan) en het is gewoon ideaal.
Verder is er geen voorschrift dat zoiets verbiedt.
 

Ho-Kan

  • #16
IJkenhout schreef:
Als je een dimmer wilt, koop je toch een lamp met dimmer?
Klopt, het is ook puur uit luiheid dat ik niet elke avond 4x hoef te bukken om de lampen uit te doen :D
 

Ho-Kan

  • #17
Gerrit schreef:
Het wordt veel gedaan (ik heb het thuis ook zo gedaan) en het is gewoon ideaal. Verder is er geen voorschrift dat zoiets verbiedt.
Hoeveel contactdozen heb je er op aangesloten? En bij een dubbele of driedubbele heb je dan één ervan op aangesloten?
 

Tfro71

  • #18
Als je dan toch bezig bent: wellicht ook inbouwdozen plaatsen om je luidsprekers op aan te sluiten anders heb je die draden weer lopen.
Dan uiteraard rekening houden met het stopcontact voor de stofzuiger, heb je alles mooi weggewerkt dan moet de bank van de plek om de stofzuiger van prik te voorzien.

En verder goed al je elektrische apparaten tellen, het zijn er vaak meer dan je denkt. Denk ook aan je internetrouter, draadloze telefoon etc.

Op de WCD's met dimmer schakelaar er altijd een gewone naast zetten anders wordt het irritant, verder vergeet je dan niet alle draden te trekken (leerpuntje ;)

Mijn WCD zitten allemaal op een kleine 20cm van de grond. Allemaal één WCD per doos, die dubbele komen toch weer een eindje naar voren.
En misschien nadenken over kinderen, je kan tegenwoordig als kindveilige WCD's kopen zonder dat die vervelende plaatjes erin moeten.
 

Ho-Kan

  • #19
Ik denk dat ik maar eens een stoel moet gaan pakken en een kladblok en de boel maar eens uit ga tekenen. In ieder geval bedankt voor alle tips !
 

Kaajee

  • #20
Ho-Kan schreef:
Klopt, het is ook puur uit luiheid dat ik niet elke avond 4x hoef te bukken om de lampen uit te doen :D
Ivm je luiheid kun je ook draadloze dimmers overwegen. Hoef je je stoel niet eens meer uit........ :mrgreen: (volgens mij zijn er inmiddels ook varianten die je in/achter een normale WCD kunt plaatsen).

En denk wellicht ook nog even om UTP (computer netwerk) aansluitingen en mn. kabels. Trek CAT6 kabels naar elke hoek van je kamer, of naar elke plek waar je WCD's plant. Baat het niet, schaadt het nauwelijks (qua kosten). Er komen steeds meer apparaten die op een netwerk kunnen en bedraad is altijd betrouwbaarder/sneller dan wireless. Je bent nu/straks toch bezig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu