Locatie van afzuiging op badkamer

knoxville

  • #1
Is er een bepaalde richtlijn over wat de beste locatie zou zijn voor een afzuiging op de badkamer?

is precies boven de douche het beste? Of sta je dan op de trek doordat de lucht langs je komt?

ik heb een klein raampje met lucht roosters en heb ruimte onder de deur. Ik wil bij voorkeur een buisventilator toepassen en die op de zolder plaatsen(iets verder richting de afvoer naar buiten).

Tips zijn welkom.

4fc7d7ca-7629-4d86-803a-604453614f8b.jpeg
dc1e1337-63c6-44f2-a1aa-b003ebd31869.jpeg
 

Charel

  • #2
In geval je al trek zou ondervinden zal je er in de douchehoek hier het minste last van hebben indien je de ventilator net boven de wc zou plaatsen. Dat is ook de meest strategische plaats ten opzichte van het raam en de deur.
 

knoxville

  • #3
Dank voor je bericht Charel. Een van de grotere ventilatie winkels in Nederland adviseerde zelfs om 2x een afvoerrooster te plaatsen... (op een centrale buisventilator)
 

Charel

  • #4
Dat lijkt mij overdreven, ik zou dan veel eerder een constant draaiend ventilatortje installeren, je hebt er die nauwelijks iets verbruiken en ook nauwelijks hoorbaar zijn.
Ik weet niet hoe de rest van uw woning wordt geventileerd maar door de opening onder de deur heb je dan meteen ook extra ventilatie voor de rest van de woning. De ventilatieopening van het raampje zou ik dan wel dicht laten.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #5
Ik heb een paar jaar geleden de oude centrale mechanische ventilatie (CMV)

Link verwijderd, zoekwoorden in Google invoeren kan iedereen - mod
(met niet zo zuinige AC-motor), vervangen door een nieuw type met een zgn DC (gelijkspannings) motor. Deze unit hangt op zolder en is uitgerust met een vocht sensor. Zodra we gaan douchen gaat de motor op de hoogste stand draaien en draait nog ca 5-15 minuten na tot dat het meeste vocht weg is. De sensor staat op de fabrieksinstellingen afgesteld en dat werkt al prima. We hebben geen beslagen spiegels meer en de badkamer blijft veel droger. Het doucheraam blijft dicht. De afzuiging zit in de douchecabine, we ervaren er toch geen vervelende tocht. Zo'n CMV met DC-motor verbruikt voor het hele huis in de laagste stand ca 2,5 tot 5 W afhankelijk van het type.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Doehetzelfalshetkan schreef:
Zodra we gaan douchen gaat de motor op de hoogste stand draaien en draait nog ca 5-15 minuten na tot dat het meeste vocht weg is
En toch geen last van de luchtstroom die ergens met 20 graden naar binnen komt.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #7
We ervaren er geen problemen mee en het zit al een paar jaar zo. Ik droog me wel af in de cabine, zou ik er uitstappen dan voelt het anders aan. Wellicht zijn de glazen wanden van de cabine ook wat warmer geworden door het douchen??? En het is ook een soort cocon zo'n cabine, die alleen van boven open is, die wellicht bovenin de door de afzuiging meer luchtverversing krijgt dan bijv ter hoogte van mijn rug, immers de deuren van de cabine sluiten best goed? Tocht op de rug en zo voel ik vaak veel beter.
 

knoxville

  • #8
Dank voor jullie reacties. Nog even een update. Een van de bekende fabrikanten even gebeld. Ideaal is als de luchtstroom diagonaal door de ruimte gaat (dus van punt van aanvoer : onderkant deur > richting de afzuiging). Let goed op de benodigde kier ruimte (kubieke meter) ivm vacuum
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfalshetkan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu