Lijmen kraanonderdeel

RogerM

  • #1
Vandaag ging m'n jongste uitbundig z'n handen wassen. Nieuw-verworven kennis...
Echter, hij trok aan de kraan en toen kwam het stangetje los. het stangetje heeft getapte draad (ik schat M10) maar die is nu brak. ook de inwendige draad in het kraandeel is beschadigd. zie afbeelding. de kraan is van RVS.

vraag: kan ik dit lijmen met een lijm die enig vullend vermogen heeft? denk aan de superlijm in die rode flesjes ;-)

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die superlijm is juist helemaal niet vullend. Superlijm (Cyanolacrylaat) heeft contact nodig anders lijmt het niet. Er zijn wel 'superlijmen' die enigszins vullend zijn, maar in de praktijk valt dat nogal tegen.

Temeer daar het lijmen van metalen op metalen zonder meer al niet zo'n succes is met die lijm.

Let op: door gebruiken van een 'superlijm' blijft een laagje achter, waar andere lijmen niet goed aan hechten. Dus niet eerst proberen met zo'n lijm.

Als je een kans op succes wilt hebben, dan naar mijn mening met een tweecomponenten (epoxy) lijm. Google "tweecomponenten epoxy lijm". Bijv. zo'n lijm met twee tubes naast elkaar. Bij voorkeur heldere lijm. Tweecomponenten epoxy lijm heeft in verhouding de beste hechting aan metalen. En is vullend, afhankelijk van het soort lijm.

Of het dan gaat lukken is afhankelijk van de beschikbare lijmoppervlaktes en de krachten die erop komen te staan. Het lijkt me zonder meer een vrij kwetsbare kraan voor kinderhanden...
 

RogerM

  • #3
Hallo Kees,
met superlijm bedoelde ik een willekeurige lijm, wellicht in die bekende rode potjes omdat ik me realiseer dat dit een lastige opgave is.

ik ga morgen de oude draad eraf zagen en nieuwe draad op dat stangetje zetten. hopelijk is dat in combinatie met 2k-lijm genoeg. anders wordt het lassen :roll:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Probeer anders eens bij de ijzerwarenzaak de vullende lijm voor boutverbindingen... Die heeft idd een vullend vermogen om lekkage tegen te gaan. Dat is 1K-lijm.
 

RogerM

  • #5
Hi Walker,
lekkage is geen issue. er stroomt geen water door het stangetje. het houdt alleen de sproeier vast :oops:
de reden dat ik lijm zoek met vullend vermogen is, omdat ik denk dat er iets van speling zal blijven bestaan. bij speling treed direct de Wet Behoud Van Ellende in werking. dat wil ik voor zijn.
 

Henk E

  • #6
Als het geheel demonteerbaar is dan zou ik de slang er even uithalen en dan hardsolderen.
 

Marcn88

  • #7
Kraan demonteren en ff 2 laspuntjes aanzetten gegarandeerd succes en kinderproof met lijmen zal het zo weer afbreken
 

RogerM

  • #8
Ik ga de lijm niet proberen. dinsdag gaat de kraan naar een RVS-lasboer en die mag het fixen. kost me even veel als een tube lijm maar lassen is steviger.

heren, dank voor jullie tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu