Liebherr koelkast verlichting en andere problemen

Ron2

  • #1
Van onze (inbouw) Liebherr koelkast/vriezer brandt zo nu en dan de binnenverlichting niet of gaat soms na een paar seconden pas aan.
Een klap tegen de wand en het is meteen aan. :)

Ik kan echter geen (mechanische) schakelaar ontdekken, wel zie ik boven op de deur van het koelgedeelte een soort stootblokje zitten wat bij het sluiten tegen het bedieningspaneel aan komt. Nu heb ik het vermoeden dat daar een soort magneetschakeling in zit.

Is dit vermoeden juist of moet ik heel ergens anders zoeken?
De hele kast uitbouwen heb ik geen zin in, dan af en toe maar geen licht.

Het type is KIKv3043 (index 23/003)
Servicenummer 0970672-00
 

Uibeltje

  • #2
Is niet gewoon het lampje stuk?

Mijn autolampen werken ook vaak weer na een klap erop maar vaak niet erg lang meer.
Draai het lampje eruit en bekijk dat eens goed.
 

Ron2

  • #3
Uibeltje, nee het is echt een kwestie van niet aanschakelen, de ene keer brandt hij gewoon, de andere keer helemaal niet of pas na twee seconden.
Een klap op een defecte lamp werkt eenmalig en dan brandt hij echt goed door.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Grote kans dat het lampje gewoon los zit, even aandraaien en misschien doet hij het weer, het zou ook oxidatie van het contactpunt van de lamp kunnen zijn.
 

Ron2

  • #5
Bedankt voor de tips, ik heb het inmiddels gevonden.

Mijn idee van de magnetische schakelaar bleek juist, ik was bezig met kijken of de contactjes van de lamp misschien los of geoxideerd waren en hoorde de schakelaar klikken toen ik de deur open en dicht deed (het was gisteravond laat en doodstil in huis).

Het geluid kwam uit de bedieningsconcole, toen ik een mes tegen het uitsteeksel bovenop de deur hield bleek dit magnetisch, een magneet tegen de daarmee corresponderende plaats op de console schakelde het licht aan en uit. In de console blijkt een klein magneetvoelertje te zitten (zoals ook wel voor inbraakalarm gebruikt wordt, maar dan veel kleiner).

Ik heb het stekkertje een paar keer losgehaald en er weer opgedrukt om eventuele (niet zichtbare) oxidatie te verwijderen en tot nu toe werkt alles weer. Mocht hij nu weer weigeren dan bestel ik een nieuw magneetje, vervangen is een kwestie van 3 minuten nu ik het weet.

Nogmaals bedankt voor de suggesties, dit forum is een perfect iets, ik heb al een paar dingen opgelost door alleen maar te zoeken naar eerdere postings.
 

Ron2

  • #6
Van onze (inbouw) Liebherr koelkast/vriezer brandt zo nu en dan de binnenverlichting niet of gaat soms na een paar seconden pas aan.
Een klap tegen de wand en het is meteen aan.
(Deze vraag heb ik begin augustus gesteld en dacht de oplossing te hebben)

Inmiddels gebeuren er nog een paar vreemde dingen, als we de vriezer vullen met een (niet eens zo grote) hoeveelheid nieuwe artikelen gaat erg snel het alarm dat de temeratuur te hoog is, binnen een paar minuten van -25 naar -15 of nog warmer.
Als je dan op het knopje Superfrost drukt gaat de hele koelkast (incl. controlepaneel) een fractie van een seconde uit en start opnieuw.
Als nu het binnenlicht weer eens niet brandt druk ik ook op Superfrost en het licht gaat dan meestal aan, een hele enkele keer krijg je de "herstart"

De stekkercontacten van het controlepaneel heb ik allemaal losgehad en behandeld met wat contactspray, verder gaat mijn kennis van electronica niet.

Kan ik nu aannemen dat het probleem in de electronica van het controlepaneel zit en de printplaatjes vervangen moeten worden?
Bij een online winkel kan ik hier niet aan komen en wil het bij Liebherr bestellen, het monteren is geen probleem, maar kan iemand me vertellen of het probleem echt hier zit zodat ik het niet voor niets bestel?

Het type is KIKv3043 (index 23/003)
Servicenummer 0970672-00
Geleverd omstreeks 2001
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou het controle paneel even verwijderen, vervolgens met een loepe alle solderingen eens goed nazien en eventueel hersolderen.
Soms als je de print een heel klein beetje buigt hoor je de losse contacten 'tikken'

Controleer ook alle stekker verbindingen , en laat die contactspray aub weg van de electronica.
Die troep geeft een tijdelijke oplossing en daarna een levenslang probleem.
 

Ron2

  • #8
Sorry, ik merk nu dat mijn tekst niet helemaal compleet was, ik heb de soldeerverbindingen met een loupe nagekeken en zag geen losse verbindingen.
Is het dan evengoed aan te raden om ze toch te solderen?

De opmerking over de contactspray is helaas te laat :cry: , ik heb de twee relais hier al mee ingespoten (dekseltje er af gehad) omdat ik het idee had dat een van de relais misschien bleef hangen en er op de contactspray staat dat het smerende eigenschappen heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ja dat heeft het maar ook geleidende waardoor foutieve contacten kunnen ontstaan waar vooral digitale sturingen veel last van hebben.
En na verloop koekt stof aan op de smerende eigenschappen en komt het probleem heel hardnekkig terug.

Normaal soldeer ik de zware onderdelen toch even door.
Verhitten drupje nieuwe soldeer erbij en laten afkoelen.
Ook stekkerverbindingen deze behandling geven, drukknopen,relaisen.
Het is vaak maar 2 minuten werk en dan werkt het misschien toch weer.

Baat het niet......
 

Ron2

  • #10
Baat het niet......
Precies, dat is mijn idee ook.
Ik ga het van de week gewoon proberen, de soldeerbout en de handigheid heb ik wel, alsmede een tweede koelkast in de schuur voor het geval hij het daarna helemaal niet meer doet. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu