Lichtpunt werkt niet meer

sly2step

  • #1
Goedenavond,

Ik ben een nieuw lid. Ik zag mee te lezen op het forum en ik zie hier veel knappe koppen. Wil graag een poging wagen of jullie mij kunnen helpen iets uit te vogelen.

In mijn woonkamer heb 2 lichtpunten, 1 bij het zit gedeelte en 1 bij de eettafel. De schakelaars zitten naast elkaar in 1 raamwerk. Nu was ik vandaag de lamp van de eettafel aan het vervangen en terwijl ik daar aan het werk was had ik het lichtpunt uitgezet (niet de gehele groep, ik weet dat dit slimmer was geweest). Tijdens het werk stond er geen spanning op de draden maar ik zag wel de lampen van het woonkamer gedeelte aan en uit gaan en flikkeren. Voor ik die lampen uit kon zetten stopten ze er zelf al mee. Later deden de lampen het weer maar daarna was ik weer met de bedrading van de eettafel bezig en begon het geflikker weer en stopte de lampen bij de salontafel er helemaal mee.

Ik zie niet zo snel de logica hier van in en ook niet wat er mogelijk kan spelen en hoe ik dit kan oplossen.Ik ben een amateur, klus steeds meer maar elektra is niet mijn ding.

Hopelijk kunnen jullie mij van advies voorzien.

Met vriendelijke groet,

Sylvester
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik gok dat er in de centraaldoos boven het lichtpunt bij de eettafel een slechte verbinding zit. Door de bedrading te bewegen beweegt in de centraaldoos ook een lasklem welke dan soms wel en soms niet goed contact maakt.

Groep uit, dekseltje eraf en kijken of alle lasklemmen goed zitten dus. Ik zou ze preventief vervangen als je toch bezig bent, dat er spontaan iets losraakt spreekt niet echt voor de betrouwbaarheid van deze klemmen.

En wacht hier niet te lang mee. De centraaldozen zijn niet alleen voor de lichtpunten maar ook voor de contactdozen. Mogelijk loopt er dus best een forse stroom door deze slechte klem. Een slecht contact is de meest voorkomende oorzaak van brand door de elektrische installatie.
 
  • Like
Waarderingen: sly2step

sly2step

  • #3
@XanderH hartelijk dank voor je vlotte reactie! Ik ga dit morgen onmiddellijk bekijken. Ik zag daar inderdaad wel wat bundeltjes met lasklemmen dus kan me voorstellen dat met het bewegen van de draden van het licht een of ander is losgeraakt. Thanks! Keep you posted.
 

sly2step

  • #4
@XanderH ik herinner me net toen ik gister bezig was en de lampen boven het woonkamer gedeelte stonden aan toen hoorde ik wel gezoem bij het lichtpunt van de eettafel. Versterkt dat jou vermoeden of zou het mogelijk op iets anders kunnen wijzen?

als het vermoedelijk de lasklemmen zijn is het verstandig om dit zelf aan te passen of kan ik dat beter door een professional laten doen? Heb zelf nog nooit met lasklemmen gewerkt dus weet niet zo goed waar ik op moet letten of wat ik moet doen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Als je gezoem hoort in de buurt van de lasklemmen dan kan dat zeker gevaarlijk zijn.
Het zoemen bij lasklemmen ontstaat door vonken en dat is brandgevaarlijk.
Ergens zal een ander punt zijn zoals een stopcontact waarop iets is aangesloten,
de stroom loopt door de slechte verbinding bij de lasklem en daar gaat het vonken.
 

sly2step

  • #6
@Ronny kan dat ook geweest zijn omdat ik eerst de draden verkeerd om had en de stop er uit sloeg?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ja, waarschijnlijk zul je een zwartgeblakerde lasklem aantreffen.
 

sly2step

  • #8
@Walker en dat kan dan de reden zijn van mijn huidige probleem? lasklem vervangen zou dan mogelijk de oplossing zijn?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Ja. Maar dit advies heb je in de tweede post ook al gehad.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
bij een volle sluiting is het verstandig de schakelaar ook even na te zien.
als het gebeurde toen je de lamp aan wou zetten.

Zet volgende keer de hele groep uit. als je aan de bedrading werkt dat kost niets extra's
 

sly2step

  • #11
Bedankt allemaal voor jullie input en feedback. Dankzij jullie het probleem in de lasklem gevonden. Een zwarte draad zat niet goed vastgeklikt. Nu hij goed vastzit zijn de problemen verholpen.

Nogmaals bedankt en een mooie zondag

Gr Sylvester
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu