Lichtpunt vervangen voor stopcontact

klusstudent25

 • #1
Beste klussers,

In mijn badkamer kwamen achter een spatwaterdichte afdekplaat deze 3 draden tevoorschijn. In het verleden heeft hier een wandlamp gezeten, die samen met de plafondlamp aan één wandschakelaar verbonden zit.

Bij voorkeur zou ik hier een stopcontact van maken, maar de afstand tot de douche (1 meter met weliswaar glazen wand ertussen) baart me wel zorgen, en dan ook nog het feit dat de zwarte draad waarschijnlijk maar 1,5 mm dik is? Ik denk dat ik het antwoord dus al weet.

Een bruine draad erheen trekken zou ook een optie zijn. Maar ik wil voorkomen dat de plafondlamp aan dezelfde zwarte draad niet meer bediend kan worden. (Aan de wandschakelaar zit één zwarte draad)

Ander idee is om het punt goed - en mooi - dicht te maken met een blindplaat uit dezelfde serie van de wandschakelaar.

Ik begrijp dat lasklemmen voorkeur hebben boven een kroonsteen. Bestaan er 1-voudige lasklemmen waar ik elke draad in kan doen? Of neem ik gewoon 2-voudige lasklemmen waarbij ik telkens 1 opening ongebruikt laat.

elektra.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  De afstand tot de douche hoeft m.i. geen probleem te zijn. Er staat een glazen wand tussen en de je valt buiten de 60 cm zone. Anderen hier zijn beter thuis in de NEN. Wellicht dat zij dit kunnen bevestigen of weerleggen.

  Je hebt inderdaad een bruine draad nodig in plaats van zwart. Normaliter heb je boven de plafond lamp een doos zitten. Zoek in die doos uit welke zwarte draad richting deze wandlamp gaat.
  Spanning eraf natuurlijk.
  Dan deze zwarte draad vervangen door een bruine. Waarschijnlijk is het makkelijker om alle 3 de draden nieuw te trekken dan 1 draad vervangen.

  De nieuwe bruine draad sluit je in de lasdoos aan op een lasklem waar al bruine draden in zitten.

  De plafond lamp zal als het goed is gewoon blijven werken op de schakelaar.

  Om een wcd aan te sluiten kun je gewoon de draden rechtstreeks op de wcd monteren. Je hebt dan geen lasklem of kroonsteen nodig.
   

  klusstudent25

  • #3
  Ik ga eens kijken in de centraaldoos bij de plafondlamp. Kijken wat daar zit.

  Mocht ik toch besluiten de drie draden te laten voor wat het is, wat is dan de beste manier om het af te doppen?

  Aangezien lasklemmen de voorkeur hebben over kroonsteentjes Bestaan er 1-voudige lasklemmen waar ik elke draad in kan doen? Of neem ik gewoon 2-voudige lasklemmen waarbij ik telkens 1 opening ongebruikt laat?
   

  stefan9

  • #4
  Dat laatste: gewoon op elke draad 1 lasklem. Dat er ingangen ongebruikt blijven maakt niet uit.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Dat dus. Of gewoon de kroonsteen laten zitten. Op een lichtpunt is het helemaal niet vreemd om een kroonsteen te laten zitten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu