Lichtpunt los van schakelaar op continue stroom

Hans_rdam

 • #1
Denk een eenvoudige vraag, maar ik ontbeer een stukje kennis.

Ik heb een dubbele lichtschakelaar naar 2 lichtpunten toe. 1 van die lichtpunten sluit ik aan op een eigen draadloze schakelaar. Dit lichtpunt moet dus van schakelstroom af bij de (dubbele schakelaar) en van continue stroom worden voorzien. Aan en uitzetten gaat dan via de draadloze schakelaar.

Ik neem aan dat ik dan bij de dubbele schakelaar de schakeldraad rechtstreeks op stroom moet aansluiten. Vraag is hoe dat concreet te doen. Zie onderstaande foto. Hoor graag.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tom345

  Specialist Elektra
  • #2
  Om je lichtpunt permanent van stroom te voorzien moet je uitzoeken welke van de zwarte draden er naartoe gaat en deze verbinden met de bruine draad.
  Je kunt de zwarte draad loshalen van de schakelaar en aan de andere kant samen met de bruine weer insteken.
  Wel eerst de stroom uitzetten voor je aan de slag gaat.
   

  Peter_H

  • #3
  Zwarte draad van betreffend lichtpunt samenvoegen met de bruine. Maar volgens mij zit je lasklem al vol, dus grotere lasklem gebruiken.

  Andere optie: misschien is er aan de onderkant van de schakelaar naast de bruine draad nog ruimte om een tweede draad te bevestigen, dan kun je daar de zwarte in steken.

  Ik zie net dat TOM345 me net voor was. :)
   

  Hans_rdam

  • #4
  Ok bij de eerste optie steek ik dus alle draden in dezelfde lasklem. Bij optie 2 die Tom ook aangaaf kan het alleen als er een tweede opening zit onderaan de schakelaar waar ik hem naast de bruine in kan steken?
   

  Peter_H

  • #5
  Als er geen opening zit kan je er ook geen draad insteken :wink:

  Maar ik neem aan dat die er wel zit, want ik zie ze op de foto namelijk ook aan de bovenkant van de schakelaar zitten, naaste de zwarte draden.

  Voor de duidelijkheid, die twee openingen vlak naast elkaar zijn binnen de schakelaar met elkaar verbonden. Je kunt hier dus doorlussen zonder een lasklem te gebruiken. Handig als je weinig ruimte hebt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu