Lichtkoepel plat dak met een balk erdoorheen

Timotx

  • #1
De vorige bewoners van m'n huis hebben een lichtkoepel in de bijkeuken gemaakt, ziet er leuk uit, zit prima op z'n plek, maar, er loopt een balk dwars door het midden, en daar zit bovenop de 18mm multiplex achtige daklaag die daarna is afgewerkt met dakspul, t lijkt op asfaltpapier maar dan de heavy duty variant zeg maar. lekt allemaal niet, zit er keurig in, t frame van het koepeltje zit er redelijk netjes in, behalve dan die stomme balk in het midden. kan ik die dakbalk doorzagen en aan 2 kanten aan de volgende balk vastmaken met een even dikke balk?

misschien is een foto handiger, maar dan moet ik eerst m'n vrouw vragen hoe dat allemaal moet met uploaden en dergelijke en t hout wat er nu onder hangt even weg halen, dus dat wordt morgen want t is net allemaal opgeruimd...

bvd Timo
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waar de twee korte balkjes op uit komen, die balken moeten verdubbeld worden. Verder is het erg afhankelijk van de afmetingen e.d. Dus een foto is welkom!
 

Timotx

  • #3




zie de bijgaande foto's. ze zijn niet ontzettend duidelijk, maar dat komt omdat ik amper overweg kan met foto's maken.
t dakraam is ongeveer 60 bij een meter, vreemde maat maar niks aan te doen

de ene kant (met de tijdelijke tl balk) is vrij, de balk kan ik hier "probleemloos afzagen, en ik hoop eigenlijk dat ik deze de dikte van de balk verder in kan korten, zodat je een enkele balk tussen de 2 liggers hebt.

op de andere foto zie je de losse stukjes, dat is wat eigenaardig om te zien op deze manier, dus ik weet niet goed wat ik daar mee moet, en t moet wel structureel stevig genoeg zijn. flinke schroeven is geen probleem, de balk opzich ook niet, maar aangezien ik elektricien ben ipv timmerman heb ik er geen kaas van gegeten...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je kunt niet zomaar deze gording wegzagen. Wellicht met een zwaar uitgevoerde raveling zoals IJkenhout zegt.
 

Timotx

  • #5
Ik had het plan om: de eerste foto, de witgeverfde balk, tot 6 cm buiten het raam (dus onder het houten dak) af te zagen, en dan een vergelijkbare houten balk hiervoor dwars te plaatsen, tussen de beide gordingen die buiten het raam zitten. vervolgens met lange schroeven of metalen plaatjes de verbinding tussen de 3 balken maken, schroeven kan, desnoods met fredbouten na voorboren, maar, aan de andere kant zit er al "iets" en geen idee wat dat inhoud, maar t zijn balkjes van niks die met een paar spijkers aan t dakhout zitten
 

Timotx

  • #6
Laatste toevoeging. het balkje wat extra tussen de gordingen zit, zit op ongeveer 1 meter van een muur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De rode balk is de raveelbalk, de twee blauwe moet je verdubbelen.

 

Timotx

  • #8
Ik heb t idd ff gegoogled, waarom verdubbelen? op nog geen meter van het dakraam af ligt een balk op een dragende muur? en over wat voor lengte moet ik dat doen?

ik ga nog es goed nadenken over hoe ik dat ga doen, en of ik dat ga doen, wordt weer meer werk als de bedoeling is geloof ik!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Omdat die balk extra belasting krijgt. Het verdubbelen moet over de gehele lengte van de balk.

Als de balken overgedimensioneerd zijn, is het niet altijd nodig, maar dat kunnen we op basis van deze gegevens niet zeggen.
 

Timotx

  • #10
Hoe zou je dat kunnen weten? er zit een eenvoudig plat dak op, en ik kan er misschien wel een tekeningetje van maken van wat waar zit? bijkeuken is in 2en, een deel van ons, een van de buurvrouw, halverwege zit er nog een mooie muur in ook!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als je een schets maakt met afmetingen van de ruimte, balken en tussenafstanden kunnen we een aardige inschatting maken voor je.
 

Timotx

  • #12
Hoi,

ik kom er van de week nog even op terug, met een tekeningetje. de balken blijken lang niet zo duur als verwacht, raveeldragers valt ook erg mee, maar ik heb dan nog wel wat puntjes, dus advies kan nooit kwaad!

ik maak van de week even een tekeningetje, wordt wel in paint, maar zo lang de maten die erop staan kloppen zal dat niet veel uitmaken denk ik?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
In paint kan prima :prima:
 

Timotx

  • #14


ik hoop dat het op deze manier duidelijk wordt.

de groene lijn bestaat uit allemaal losse balkjes van 45x80 die met de brede kant tegen t dak zijn gespijkert. tussen het dakraam (blauw vierkant) en de groene balk zit zo ongeveer geen ruimte.

het is de bedoeling om de rode streep door het raam, nu een balk van 120x56 weg te zagen, na stutten ofzo, en deze weg te laten, maar dan moet de constructie aangepast worden. nu zijn de balken niet zo gek duur, raveeldragers ook niet, maar ik wil wel graag weten wat voor lengte de balken voor het verzwaren moeten worden, of ik deze vast kan maken aan de balk waar ie tegenaan komt (grote bouten erdoorheen, en dan een stuk of 6 ofzo? t moet wel stevig natuurlijk), en wat ik verder nog moet doen om het op een veilige manier een stuk mooier te maken...

verder, na deze actie ga ik alles isoleren (ander topic) en afgipsen, dus dan zul je het allemaal niet meer zien, en alles wordt netjes afgetimmerd!

ik ben heel erg benieuwd, uiteindelijk vallen de kosten me heel erg mee voor het hout in ieder geval, vragen hoor ik heel graag, want behalve dat t van mij wel klaar mag, vindt ik t erg leuk om weer eens lekker te klussen :lol:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Goeie instelling :klusjesman:

Die dakbalken voldoen volgens de balkenschuif net voor een dak zonder ballast. Ze hebben dus geen overwaarde. Dan zou ik de twee naastgelegen balken toch verdubbelen.

Bevestiging aan elkaar kan met houtdraadbouten of flinke schroeven (bv. 6.0x100). Hiervoor is een slagschroevedraaier wel aan te bevelen. Je kan er ook ter aanvulling constructielijm tussen doen.

 

Timotx

  • #16
Ik zit een klein beetje met de bovenste lijn, die tussen t raam en tussen de groene streep...daar loopt een balk uit losse stukjes, kan het kwaad als ik daar de raveling een cm of 10 uit het dakraam fabriceer?

ik haal de dewalt wel bij pa, die heeft net een nieuwe die alles kan, voor grote schroeven misschien wel zo handig. laatste probleem, ik moet de balken rondom verdubbelen, maar ik kan de balken daar niet op het metselwerk leggen zoals de rest ook ligt, of maakt dat minder uit? en om de hoeveel cm een schroef erin?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Die groene balk doet volgens mij niets. Dus ter plaatse van het daklicht mag je die weghalen. Dan is er waarschijnlijk plek voor een normale raveling. Al is 10cm verderop ook geen probleem.

Schroeven om de 30cm, wisselend boven en onder in de balk. Bij de oplegging wat meer dan in het midden. Boor de schroeven wel voor. Heb je een langere boor voor nodig.

De extra balk hoeft niet op het metselwerk te liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu