Lichtgewicht beton storten

Omejaapdediscoaap

  • #1
Hallo,

Dit weekend staat een cruciale fase van de badkamer op onze planning..

Bij deze dus een beroep op de ervaren klussers. En dan met name degene die ooit met zwaluwstaart platen gewerkt hebben.
Ik weet dat er al vele topics zijn over de lewisplaten en de betonvloertjes die je daarop maakt. Ik heb echter nog geen duidelijke antwoorden kunnen vinden op de volgende vragen:

- het aanmaken/verwerken van de (lichtgewicht) beton. Beter met speciekuip, of is het de moeite om een betonmolentje te huren? (gaat om ca. 11,5 m²) Er zal waarschijnlijk met een man of 2 á 3 gewerkt worden.
Oja, en de ruimte bevind zich op de 1e verdieping die slechts te bereiken is met een onnoemelijk ^%&*#%@! trappetje momenteel

- Is het noodzakelijk /handig om opgaand werk (enkel afvoerleidingen in dit geval) te 'omhullen' met een groter formaat buis tijdens het storten? Of is de speciale randisolatie (25 mm dik Lewis geperst steenwol spul) eromheen vouwen genoeg? Geen kans op lekken van beton??
Ik ben overigens op de hoogte van het gebruiken van kimband bij alle randen en doorvoeren nadien.

- Ik ben van plan om de lichtgewicht betonmortel van die grote oranje/paarse bouwmarkt te gaan gebruiken. Kan ik hierop nu wel of niet direct tegels verlijmen? Sommigen menen dat een afsmeerlaag (zandcement / egaliseer) strikt noodzakelijk is, anderen zweren van niet.

- Kan ik me er als leek aan wagen om enig afschot te realiseren in het stukje van de (toekomstige) inloopdouche? Richting een douchedrain. Enige tips om dit goed aan te pakken?

Alvast heel erg bedankt voor het lezen en het meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou een betonmolen huren. Dit gaat veel sneller dan met een handmixer in een speciekuip.

Bij mij stond de betonmolen achter het huis. Eén persoon mengde de specie. En gaf het in een grote emmer via een trapje aan de tweede op een plat dak, die bracht het naar de badkamer waar nummer drie het uitsmeerde.

Ik heb de zwaluwstaarten zelf al onder het goede afschot gelegd, waardoor het beton overal even dik gesmeerd kon worden. Twee houten latjes als afstandhouder. Hierdoor is de vloer veel lichter dan als je het afschot in het beton gaat maken en het is nog eens veel makkelijker smeren omdat de laag overal even dik is.

Op afschot smeren wordt ook wel eens gedaan door op de muren net boven de vloer latten te maken die het juiste afschot hebben. Met een lat die aan de zijkanten "hoger" is, smeer je het uit.



Randisolatie om de doorvoeren lijkt me voldoende. lekken kan je zien aankomen :)

Tegelen kan altijd meteen op het beton. Een extra laag is alleen nodig als de bovenste laag niet goed is (ongelijk, verkeerd afschot).
 

Omejaapdediscoaap

  • #3
Heel erg bedankt voor je reactie IJkenhout!

Ik denk inderdaad dat ik toch voor een betonmolen ga. Alleen nog ff hopen dat de lokale verhuurder er morgenvroeg nog eentje heeft staan voor me ;)

Dat van die zwaluwstaart platen alvast op afschot leggen werd me al voorgesteld door een van de klusmaten hier. Leek mij wel handig inderdaad maar wist niet of dit wel kon. Ik ga dit nu dus zeker zo aanpakken!

Ook heel fijn om nog eens bevestigd te hebben dat een extra smeerlaag niet strikt noodzakelijk is. Hopelijk zijn mijn beton stort kunsten goed genoeg om het er netjes, vlak en strak in te krijgen.. We gaan het zien!

Nadien kun je oneffenheden toch ook nog een heel end wegschuren??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Later wegschuren zoveel mogelijk beperken door tijdens het storten/smeren goed op te letten. Mocht er toch wat doorheen slippen, zo snel mogelijk doen, dan is het beton nog enigszins zacht. Met een baksteen als schuurblokje bv :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu