Beton en Lichtgewicht beton

Guydekort

 • #1
Als ik beton zou maken dan neem ik cement, zand en grind. Waarmee ik relatief goedkoop redelijk veel volume beton krijg (zand en grind is goedkoop en het grootste deel)

Voor de nieuwe badkamer vloer wil ik eigenlijk lichtgewicht beton toepassen. Dat kant en klaar verkocht in zakken van 18 maar persoonlijk vind ik de prijs best hoog.

Verschil met gewoon beton is het toeslagmatteriaal (zand en grind) Dus dacht ik lichtgewicht toeslag materiaal te kopen en zelf beton te maken. Alleen kan ik nergens iets vinden?

Is dit een heel gekke gedachte?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Zand is zo goed ik weet hetzelfde. Het grind is lichter. Het lijkt op de hydrokorrels voor in plantenpotten, maar dan kleiner. Ze moeten wel sterk genoeg zijn. Ik heb het materiaal ook nog nooit los gezien.

  Je hebt toch maar een paar zakken nodig? Zelf mengen is vooral (prijstechnisch) nuttig als je meer dan 1m3 zand nodig hebt.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Argex of geëxpandeerde kleikorrels zijn inderdaad te gebruiken voor lichtgewicht beton.

  in principe zijn de korrels bij het tuincentrum goed maar deze zijn wel aan de grote kant voor een badkamer vloertje.


  PS de goedkoopste beton is kant en klaar gemengd.
  Wat je zelf haalt bij de centrale je moet dan wel een karretje hebben of zo.
   

  Guydekort

  • #4
  Na lang zoeken kwam ik ook op argex of klei korrels. Als ik dat neem in een fijne variant (4 tot 8 mm) dan ben ik al aanzienlijk goedkoper uit als de kant en klare zakken.

  Verder zal ik van de week eens informeren of de betoncentrale het ook kan leveren
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Lytag is ook een naam van het toeslag materiaal
   

  Guydekort

  • #6
  Ik heb even een testje gedaan met wat hydrokorrels die ik had staan. Het valt me op dat deze zich nogal naar boven werken.

  Logisch... ze drijven ook in water. Dit maakt de verwerkbaarheid en het afwerken niet makkelijker. Ik laat het even uitharden en kijk wat het word.

  Rola; bedankt voor de tip
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Hydrokorrels gaan al kapot als je erop gaat staan, die lijken me dus niet sterk genoeg om een goede kwaliteit beton te krijgen.
   

  Guydekort

  • #8
  Dat klopt... maar goed voor de definitieve vloer zou ik dan wel de daarvoor bedoelde korrels willen toepassen.

  Wel vraag ik me af in welke met de totale sterkte beinvloed word door het feit dat je de korrels op zich stuk kunt slaan.

  De betoncentrale kan beton leveren van 2000kg per m3... wat lichter als normaal beton 2200 a 2400 m3 maar niet echt licht te noemen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Voor de buigsterkte hebben de korrels minder invloed, de doorbuiging wordt wel nadelig beinvloed. Vooral voor dwarskracht geldt er een behoorlijke reductie bij het toepassen van dit soort toeslagmateriaal. Er is een cur aanbeveling waar het eea in terug te vinden is, een beetje kennis van beton is dan wel noodzakelijk, tis geschreven door en voor techneuten :mrgreen:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu