Licht doorbogen unidek panelen verhelpen.

frabber

  • #1
Goedendag,

Ik heb eigenlijk pas nu weer tijd om de garage zolder te isoleren.
Ik loop echter tegen een licht doorbogen dak aan waardoor ik de nieuwe spanten van gording tot nok niet strak tegen het dak aankrijg. Dak bestaat uit unidek sandwich panelen van 10cm dik. Afstand van gording tot nok (spant/regel lengte) = 2,40 meter en lengte van de gording of nok is 4,30 meter. Deze ruimte is de totale overspanningsruimte (was zonder spanten), ik heb er nu 7 aangebracht.
(De eerste en laatste spant zitten wel strak tegen het dak, omdat het daar nog niet doorhangt)

Nu kan ik dit wel verhelpen door e.e.a uit te vlakken, maar ik dacht of ik dit niet beter structureel kan oplossen door een extra gording aan te brengen.

Mijn idee is om eerst de dakpannen weg te halen aan de zijde van het doorhellend dak. Daar kan ik zelf redelijk goed bij vanwege garagedak (dat aansluit op woonhuisdak) en dan de gording strak plaatsen zodat de bolling verdwijnt. Deze gording ter hoogte van gording dakkappel rechts zodat ik eventueel nog een vlierinkje kan maken. Dan eventueel nog een gording als de bolling met 1 gording niet eruit gaat.

lichtdoorbogendak.jpg

is dit terugduwen/bolling wegwerken mogelijk of zouden de eps sandwichpanelen daar mogelijkerwijs niet goed tegen kunnen na 30 jaar doorhangen?
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meestal zijn de panelen wat bol naar binnen, maar de spanten en gordingen zijn meestal ook niet recht (meer). Dat is in vrijwel in elk dak zo en geen probleem. Het is logisch dat ter hoogte van het eerste en laatste spant het dak het minste doorhangt. Als je het dak zou willen afwerken vlak je het daarom uit over de gordingen heen. Een nieuw spant zie ik ze als ze bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen altijd gewoon zo strak mogelijk tegen de panelen aan slaan / duwen, de panelen geven best wel wat mee, het zijn 2 laagjes hardboard met eps ertussen, ze zullen niet zomaar breken of zo het is eerder uitkijken dat ze niet ten opzichte van elkaar losraken. Als het echt heel slecht uitkwam heb ik eerder wel eens een stukje van een gording of spant afgeschaafd aan de buitenkant, dan kwam ik aan de binnenkant gelijk uit met de rest en was het makkelijker met afwerken later.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: frabber

frabber

  • #3
Ik was niet van plan de volledige 24 cm gording op te vullen met isolatie, maar iets van 12 cm.
Dus wil ik al eerder uitvlakken, maar daar kom ik wel uit (ga ook nog dwars latten zetten met stelschroeven etc.). De isolatie moet wel strak tegen de dakplaten aanliggen lijkt mij (in mijn geval schapenwol met klimaatfolie).

Ik ga hier nog even over nadenken een extra gording plaatsen spreekt me namelijk wel aan om dan een vliering aan te brengen voor wat opbergruimte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Is het dak aan de buitenkant ook doorgezakt?
Voorzichtig terugduwen met een aantal bouwstempels is meestal prima mogelijk. Let wel op dat er extra krachten op de dakconstructie kunnen komen.

Waarom heb je al die verticale balken (soort slapers) geplaatst?
 

frabber

  • #5
Aan de buitenkant zal het wellicht ook iets doorbogen zijn ook al kan ik dat niet goed zien zo momenteel. Dakpannen liggen er wel goed bij. Dit is het kleinere dak van de garagezolder. Het dak van het woonhuis (waar ik sta in de foto) loopt door in de garagezolder zoals te zien is op vorige foto (< vorm).
dakpannen.jpg

De reden is dat ik bijkomend wil isoleren in de garagezolder, ik vind het veel te gehorig, en ook gelijk wat aan de warmte isolatie doen. Ik moet de verticale balken wel uitvlakken nog met regelwerk.
Het is aan de randen niet doorbogen maar wel in het vlak zelf. Dus met terugduwen gaan we niet buiten de grenzen. Ik denk dat de lengte met 1 gording iets te optimistisch was bij de oorspronkelijke bouw.Niet kwa draagkracht constructie maar wel kwa doorbuigen unidek plaatmateriaal.. Eenzelfde overspanning met maar 2 meter gording lengte (ipv 4,30m) rechts van dit dakdeel is niet of nauwelijks doorbogen.

Ik wil eigenlijk op 2/3 hoogte ter hoogte van de dakkappel gording een gording aanbrengen met zoveel mogelijk het dak teruggeduwd. Ik dacht dakpannen afvoeren ( (eventueel tijdelijk een dekzeil) en dan voorzichtig terugduwen . En dan de door mij geplaatste verticale balken in twee delen terugplaatsen.
Echter dat is wel een gording van 4,30 meter , 21,8 bij 6,9 cm. Dus wel 30 kilo. Ben met 5 man dan en wellicht die bouwstempels (alhoewel ik die wel moet kunnen vastzetten, wat een uitdaging is met dat hellend ondervlak unidek). Ik kan wel een balk op de vloer vastschroeven (op de balkdragers van het plafond eronder) en dan wat balken laten rusten op de gording tot vloerbalk. En dan daar misschien iets met de bouwstempels tegenaan. Ik moet dat nog even uitdenken, vanwege de lastige hoek.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu