LI-ION accu in de lader laten??

Louis Verhagen

  • #1
Ik heb een accu boormachine van metabo gekocht (12 volt impuls). Daarbij kwamen twee accu's en een acculader met fan. Al met al een mooi setje.

Nu heb ik de ene accu in de machine en de ander in de lader. Echter die li-ion accu's ontladen zichzelf nauwelijks en is mijn behoeft dus minder om een ander accu paraat te hebben in de lader (uiteraard voor grotere klussen wel).

Wat ik nu merk is dat de lader af en toe de "reserve"accu laad.

Wat is nu verstandiger. De accu er uit halen en af en toe laden (1 keer per half jaar) of de accu in de lader te laten zitten? Ik kan me voorstellen dat een lege Li-Ion accu bewaren niet goed is, maar dat continue opladen lijkt me ook weer niet goed.

Graag advies

Louis
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
In deze link wordt e.e.a. beschreven, dit geldt ook voor accu's voor boormachines.(offline) tekst toegevoegd.
Exclamation Hoe doe je lang met je Lithium accu?
Hoe verleng je de levensduur van je Lithium accu?
Recent signaleren we hier veelvuldig problemen over pda-batterijen. Nu het hierin gebruikte type Li-Ion accu niet meer zo gloednieuw is, is er zo langzaamaan steeds meer goede informatie over te vinden.

De ontwikkeling van op lithium gebaseerde accu’s staat niet stil. Zo om de zes maanden komt er wel een nieuwe variant die iets gewijzigd heeft in de samenstelling van de metalen die ervoor gebruikt worden. Met mogelijk nog weer betere prestaties. Nevada meldde in feb.’05 een Li-Ion te ontwikkelen met een oplaadtijd van 6 minuten, een 10x zo lange levensduur en een gebruiksduur van 20000 cycli. Ze maken gebruik van "lithium titanate nanocrystals".
Dat staat in schril contrast met de huidige generatie die immers maar een 2-3 jaar en 300-500 cycli meegaat. Op lithium gebaseerde accu’s zijn zeker nog niet volledig uitontwikkeld en hebben nu –net als NiCad en NiMH- zo hun specifieke voor- en nadelen.

Veel of zo min mogelijk aantal keren opladen?
Een Li-Ion accu heeft nu een levensduur van ongeveer 400 ontlaad/oplaadcycli. Anders dan de voorgangers prefereert een Li-Ion gedeeltelijke ontlading om dan weer te worden opgeladen. Volledige ontlading moet te enen male zelfs worden voorkomen. Li-Ions hebben geen chemisch geheugen, zoals dat bekend is van Ni-Cads waarbij het laagst behaalde capaciteitsniveau gelijk ook wordt vastgelegd als minimumniveau. Li-Ion’s mogen zo vaak als mogelijk worden bijgeladen.
Dat Li-Ion’s met dat veelvuldig opladen toch langer meegaan dan Ni-Cads die wel 1000 ontlaad/laadcycli kunnen hebben, moet gelijk nader worden verklaard. Bij Li-Ion’s is 1 ‘cyclus’ een (nagenoeg) volledige ontlaad/laadprocedure. Een gedeeltelijke ontlaad- & laadsessie telt in het totaal van ca.400 cycli ook maar voor dat deel van 1 cyclus mee.
Als je je Li-Ion elke dag niet meer dan 33% ontlaadt en dan weer oplaadt, gaat de accu op basis van een gebruiksduur van 400 cycli: 400/33% = 1200 dagen mee.

Ondanks de afwezigheid van een “chemisch geheugen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Li-ion accu wordt altijd geladen met een elektronisch geregelde lader. Is de accu vol dan stopt de lader. Li-ion accu's zijn namelijk erg kritisch bij het opladen.

Je kunt hem dus gewoon op de lader laten staan. Stopt vanzelf met laden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu