LG direct drive 7 kg pompt water direct weg na vullen.

Walaba

  • #1
Beste leden,

Na het vullen van de machine beginnen alle lampjes te knipperen en het water wordt direct afgepompt, best een behoorlijke sloot...ik denk zo een 30-40 ltr.
Ik heb de waterniveau schakelaar gecontroleerd, bij het blazen op het slangetje hoor je geen klikken ook meet ik geen signaal op de uitgangen. Hier in het buitenland kan de waterdruk verschillen per dag, soms weinig maar ook heel hoog.
Ik heb gelezen ook in een ander topic dat het gevoelige schakelaars zijn, dus zal de oorzaak hier aan kunnen liggen.?

Ik heb ook een ander programma gekozen, maar zelfde resultaat.

Het partnummer van de klep, 6601ER1006R.

Ik hoor graag het een en ander.

Walaba,
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kees schreef:
Vermeld in het nieuwe topic ook even de gegevens van het typeplaatje, want er bestaan nogal wat LG wasmachines.
Er bestaan echt meerdere modellen LG Direct Drive machines.

Met dat blazen in het slangetje moet je in elk geval erg uitkijken. Want als je dat doet bij een analoge drukschakelaar, dan loop je een goede kans de drukschakelaar kapot te maken (als deze dat niet al was). Analoge drukschakelaars geven een signaal af met variërende frequentie, daar meet je met een universeelmeter geen bruikbare waardes mee.

Of er bij jouw machine een analoge drukschakelaar is toegepast, is met typegegevens vaak al lastig vast te stellen (omdat niet voor alle modellen LG wasmachines technische tekeningen beschikbaar zijn). Zonder typegegevens is dat echter gewoon onmogelijk.

PS. Aan de hand van het nummer 6601ER1006R, dat je opgaf, kan ik helaas niet met zekerheid vaststellen of dit een analoge of een ouderwetse schakelende druk'schakelaar' is. Wel zag ik een video met instructies om dat ding te vervangen, die video zal wel niet voor niets bestaan:
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor dat apparaat vond ik op het Internet een servicemanual (als ik daarmee de juiste heb gevonden).
Op deze pagina staat een aansluitschema en als ik de aansluiting van de druk'schakelaar'' daarin bekijk (helemaal onderaan, sensor pressure), dan is mijn indruk dat het hier inderdaad een analoge druksensor betreft.

Of dat jouw probleem dan 'dekt' kan ik niet met zekerheid zeggen.
Ik zag met google 1 adres in NL waar ze dat onderdeel voor pakweg 30 euro (incl. verzendkosten) verkopen, lijkt me de moeite waard om het gewoon te proberen, kun je je geen buil aan vallen lijkt me. Maar misschine zijn er ook nog andere adressen waar ze dat onderdeel hebben, heb maar even summier gekeken.
 

Walaba

  • #5
@Kees, volgens mij heb je er wel verstand van, dank je. Mijn vraag is, kan dit onderdeel eigenlijk wel om met variabele water drukken? Omdat het behoorlijk gevoelig is, zelfs als je er op blaast!
Wat is dan de meest voorkomende oorzaak dat dit onderdeel het begeeft of manco`s veroorzaakt? Kan dan beter een doos kopen.

In ieder geval ga ik wel een regelbare ontlastklep in mijn toevoer water inbouwen, ik heb toch de indruk dat de druk ermee te maken heeft.

Kan je mij uitleggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
De gevoeligheid van dat onderdeel heeft naar mijn mening niets te maken met de druk van de waterleiding.
De onderdelen die eventueel last hebben van een grote waterdruk, zitten in de watertoevoer. Dus eventuele aquastop (indien aanwezig), inlaatventielen en de verdeelkast boven de zeepbakken.

Daarna krijgt het water de druk van de in de ruimte aanwezige atmosfeer + de waterdruk veroorzaakt door de kolomhoogte van het aanwezige water in de kuip van de wasmachine. Die drukverhoging zou bij een waterkolom van 10 meter hoogte ongeveer 1 bar zijn. In een wasmachine staat maar een heel klein beetje water, dus veel hoger dan (totaal) 1 bar wordt het nooit. De druksensor is zal het verschil meten tussen door de waterdruk verhoogde druk en de normale luchtdruk. En die omzetten in een (zeer geringe) frequentieverhoging, de elektronica en software bepaalt daaruit wat de waterhoogte is.

Een analoge druksensor is gewoon een erg gevoelig instrument, dat snel kapot gaat, zeker wanneer je erin blaast. Het zou overigens denkbaar zijn dat je na vervanging een calibratie moet starte, Ik heb de video niet tot het einde bekeken, misschien komt dat daarin wel ter sprake.
 

Walaba

  • #7
Ze kunnen kapot gaan, dat laat de video ook zien. Ik zal er een bestellen en zien of het probleem oplost, zo niet...dan blijft de printplaat over toch?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je zou ook de luchtkamer nog kunnen controleren op aangekoekt vuil. Dat is het onderdeel (onderin de machine) waar het slangetje op aangesloten zit. Onderdeel nummer K540 (helemaal onderaan op de explosietekening).

Of het de printplaat is, kan ik niet beoordelen. In veel gevallen wordt de schuld van een probleem bij een printplaat of 'de elektronica' gelegd, terwijl de werkelijke oorzaak vervuiling of een versleten onderdeel of iets dergelijks. Maar zover gaat mijn kennis echt niet, ben ook maar een amateur.
 

Walaba

  • #9
Hoe kom je daar bij Kees ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Misschien kun je die luchtkamer bereiken door de achterwand te verwijderen. Verder geen idee.
Zie pagina 41 van het servicemanual (via de link hierboven 2 pagna's terugbladeren).
 

Walaba

  • #11
Wel heb die luchtkamer er uit gefrommeld, zat nog vast met een lastig schroefje. Tja, wel wat aanslag op de wanden van de buis, maar zeker niet dicht geslipt.
Hoe kan je die druksensor eigenlijk testen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dat kun je alleen wanneer je een referentiedruk ter beschikking hebt om op de slang te zetten. Bijv. iets met een waterkolom van zoveel cm hoog, ongeveer dezelfde afstand als in de wasmachine en dan een zelfde luchtkamer als onderin de machine aanwezig.

Vervolgens zou je de karakteristiek van de schakeling in de druksensor moeten weten, dus bij welke luchtdruk welke frequentie de uitgang(wissel)spanning heeft. Van een bepaalde analoge druksensor uit een wasmachine van Electrolux heb ik de karakteristiek nagetekend:

druksensor.jpg


Of de druksensor in de LG machine op dezelfde manier werkt, dus met een van de druk afhankelijke frequentie, heb ik niet kunnen vinden. En al helemaal niet wat daarvan dan de karakteritiek is.

Naast het feit dat je dus zou moeten beschikken over de karakteristiek, moet je ook nog redelijk exact de frequentie kunnen meten. Dat kan met een oscilloscoop of met een frequentieteller. Of een (moderne) oscilloscoop die een ingebouwde frequentieteller heeft.

Zoals je misschien wel begrijpt, hebben weinig witgoedmonteurs de mogelijkheid (en de behoefte) een dergelijke test te doen en is (aan de hand van symptomen en uit ervaring vastgesteld) vervangen van de druksensor dan veel sneller gedaan. En ik denk ook niet dat jij een dergelijke test zou kunnen doen. Dus blijft er niets anders over dan zo'n druksensor te bestellen en te hopen dat de machine na vervanging ervan weer correct werkt!
 

Walaba

  • #13
Mooie onderbouwing @Kees, ik begrijp het. Daarom heeft de de sensor ook verschillende partnummers...i.v.m. die waterkolom natuurlijk en type machine...
Wat blijkt nu, het is helemaal niet makkelijk om deze specifieke sensor opgestuurd te krijgen naar het buitenland, het gaat om de laatste letter aanduiding ''R'' al het andere zie je met gemak voorbij komen op AliExpress o.a. maar niet deze.
Toch nog een puzzel stukje, anders had ik hem allang besteld.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Tja, daar kan ik je niet bij helpen!
Succes ermee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu