AEG 64641 pompt vaak direct af

Tommasso

  • #1
Hoi,

Voor mijn buren probeer ik een AEG 64641 wasmachine te repareren. Deze is nu denk ik ongeveer 12 jaar oud.

Toen ik er aan begon startte soms de processor niet op. De backlight van de LCD ging wel branden, maar er kwamen geen cijfers op het LCD. De stekker werd tijdens gebruik erg warm en zat in een verroeste stekkerdoos en er zat oxide aanslag op de stekker. Ik heb dit schoongemaakt en een andere stekkerdoos gepakt. Na deze fix zie ik dit probleem niet meer terug (maar ik meld het toch voor de volledigheid).

Nu heeft de machine last van een ander probleem: Vaak aan het begin van het programma stopt hij met het nemen van water en gaat hij afpompen. Het lampje van de centrifugeersnelheid dooft en op de LCD staat 0. De foutcode is E42, deurvergrendeling problemen. De deur is wel vergrendeld en kan ik niet openmaken. Soms heeft hij ook foutcode E68 of E69, warmteelement problemen. Hij wordt wel warm en trekt gewoon 2kW nadat hij enkele minuten heeft aangestaan.

Ik heb de stuurprint eruit gehaald en gekeken naar het voedingscircuit. Ik zie dat de transformator een beetje zwart geworden is, mogelijk dat deze warm wordt. De windings van de transformater meten wel nog gewoon goed. Ook de caps zien er goed uit en meten goed. De LNK304GN die erop zit ziet er ook nog gezond uit en R93 (de grote groene weerstand) meet 47 Ohm. Ik zie nu geen aanleiding om het voedingscircuit verder te verdenken, maar blijf het raar vinden dat hij soms niet goed leek te starten. Ik kan hier niet een goede verklaring voor bedenken.

Hierna het ik mijn aandacht gevestigd op het deurslot mechanisme. Ik zie van de printplaat 3 draden richting de deur gaan, een blauwe, een grijze, en een rode. Ik kan nergens vinden waar deze voor dienen. Volgens mij is het deurslot van het PTC type. Ik verwacht dat de stroom voor de motoren en het warmteelement hier doorheen wordt geleid, zoals ook hier staat. De afvoerpomp valt hier kennelijk buiten omdat deze niet als gevaarlijk wordt gezien. Als ik de stuurprint bekijk en doormeet, lijkt hij dit ook te bevestigen: De aansluiting voor de 230 heeft een directe verbinding met het blauwe draad van het deurslot.

Als de machine besluit om niet voortijdig af te pompen, werkt het programmma wel. Het water wordt zowel voor de voorwas als de hoofdwas gepakt, de motor kan beide kanten opdraaien, het water wordt warm, de afvoerpomp werkt en hij kan centrifugeren. Ik zie geen water op de vloer en hoor ook geen water lekken.

TLDR: Kan het deurslot de oorzaak zijn dat de wasmachine vaak het programma onderbreekt en begint met afpompen?

Alvast bedankt voor het lezen!
 

Bademutze

  • #2
Meet het element eens door met een isolatie weerstands meter, grote kans dat je massasluiting hebt in je element.
 

Tommasso

  • #3
Hoi,

Bedankt voor je antwoord. Kan je uitleggen waarom jou dit een logische verklaring lijkt voor de symptomen? Ik verwacht zelf dat wanneer de isolatie van het warmteelement vergaan is dat de aardlek eruit zou springen, niet dat de wasmachine gaat afpompen.

Het kan zijn dat er nog een oude 500mA aardlek aanwezig is (deze zitten er vanaf de bouw in en mogelijk hebben zij nooit de groepenkast vernieuwd). Mogelijk verbergt dit het probleem.

Ik kan de weerstand tussen het element en de massa/aarde meten met een multimeter, maar ik heb niet de meetapparatuur om een dit met een hoge spanning te meten (high voltage insulation test).

Alvast bedankt!
 

Lampje45

  • #5
Als je een aardlek dicht bij de nul hebt zitten, kan het allemaal anders zijn alsdat je de voeding omdraait.
Omdat de laagspanning van de print niet galvanisch gescheiden is van het net. Je hoeft vaak niet eens met een hoge spanning te meten om een aardfout op te sporen. Echter om zeker te stellen dat je geen aardfout hebt, moet je dit echter wel.
 

Tommasso

  • #6
Hoi,

Ik heb het warmte element doorgemeten:
  • Pool A naar pool pool B: 27 Ohm
  • Pool A naar aarde: Open ( > 1 MOhm)
  • Pool B naar aarde: Open ( > 1 MOhm)
Het afpompen van het water gebeurd vaak al voordat het warmteelement wordt ingeschakeld (dit gebeurd pas na enkele minuten). De contacten waren wel een beetje zwartgeblakerd.

Ik heb ook het deurslot verder bestudeerd. Het PTC element meet ongeveer 960 Ohm, wat ik een acceptabele waarde vind. Wanneer ik het mechanisme handmatig actueer, gaat hij geleiden en zou dus de stroom voor de motor etc beschikbaar moeten zijn. Ook hier waren de contacten wel een beetje zwartgeblakerd, maar ik twijfel of dit een oorzaak zou kunnen zijn. Ik zie geen smeltschade aan het plastic en ook geen uitgebrande contacten zoals ik op sommige foto's op het internet heb gezien. Ook het contactoppervlakte van het mechanisme zelf (waar het bi-metaal contact maakt met het andere metaal van het deurslot/schakelaar) ziet er goed uit.

Aangezien hij het programma lijkt af te breken en het water afpompt, vermoed ik nog steeds dat hij om wat voor reden dan ook in de beveiliging schiet. Ik heb op de bodemplaat geen vlotter gezien en ook geen sporen van lekkage. Het deurslot zou dan als enige nog een oorzaak kunnen zijn dat hij in de beveiliging schiet, of mis ik iets?

Alvast bedankt,
Tommas
 

Bademutze

  • #7
Het vervelende bij een massa sluiting is dat je het soms pas meet als het element warm is, haal hem eruit , sluit hem enkele minuten aan met een paar snoeren , en meet dan nog een keer.en met een multi meter lukt dit vaak niet, het beste gaat dit met een megger of hoog voltage isolatie weerstand meter.
 

Tommasso

  • #8
Hoi,

Bedankt voor je antwoord. Helaas heb ik die apparatuur niet, ik moet het helaas doen met een multi meter. Mogelijk is het een idee om te kijken of er stroom via de aarde draad loopt/er spanning/potentiaal op de aarde komt te staan tijdens gebruikt om zo vast te stellen of er stroom via de aarde wegloopt? De wasmachine ligt nu wel helemaal uit elkaar, dus dat wordt wel wat werk om dit te kunnen testen.

Het zal enkele dagen duren voordat ik weer met de buren er naar kan kijken.

Tommas
 

Lampje45

  • #9
Om dit te gaan proberen en de machine te laten draaien zonder dat de aarde is aangesloten is spelen met levens en zeer onverantwoord.
Als je zelf niet in staat bent om dit probleem uit te meten, dan zal je toch iemand moeten zoeken die dit wel vakkundig weet te doen. Je kunt ook eenvoudig het element vervangen door een nieuwe.
 

Tommasso

  • #10
Hoi,

Ik ben mij bewust van dat risico. Echter, als ik een ampere tang gebruik, wordt de aarde niet onderbroken en kan ik wel meten. Ik zie veel risico om het warmteelement droog te testen, zowel in de warmteontwikkeling en daarmee smelt en brandgevaar alsmede de blootliggende en onder spanning staande uiteinden en draden.

Ik zie geen mogelijkheid om aan de benodigde meetapparatuur te komen. Zodoende zoek ik naar alternatieven. Tegelijkertijd snap ik niet waarom het warmteelement zo wordt verdacht. Ik zie geen aanleiding om deze te verdenken behalve dat er soms een fout E68 ontstaat. Echter, wanneer hij afpompt geeft hij meestal/bijna altijd E42.

Alvast bedankt,
Tommas
 

Lampje45

  • #11
Als je een verwarmingselement wilt testen zal je dat nooit droog mogen doen.

Om het probleem met het element uit te sluiten zou je de wasmachine kunnen vullen en het element voorzien van een losse voeding.
Vreemde voeding RA-.jpg

Ik heb je niet horen zeggen dat je de aardlek getest hebt voordat je de aardlek als mogelijke fout hebt afgestreept.


Aardlek testen.png


Want een aardlek moet maandelijks worden getest, wat ik nog nooit iemand heb zien doen.
Als je probeert met een losgenomen aard aansluiting te meten of je spanning op aarde hebt ben je verkeerd bezig.
Want het ontstoorfilter dat aan de ingang van de wasmachine zit, zal er voor zorgen dat bij een zwevende aarde de spanning op de gehele machine zo rond de 110 volt is en dat kan naar kietelen.

Je probeert in de electronica alles te verklaren en als je het niet kunt verklaren dan uit te sluiten.

Maar helaas zo werkt het niet. Bij het ontwikkelen van electronica gebeurt het zo veel dat de ontwerpende ingenieur niet weet waarom een schakeling niet helemaal doet wat hij verwacht.
En dan is vaak het empirisch veranderen van een weerstandje of het plaatsen van een kleine elco de oplossing.
En waarom? Niemand kon het verklaren.
En in de beginne van de electronicasturingen van je jaren eind 60 begin 70, was de opkomst van mobiele telefonie een ware ramp.
Wat die apparaten voor storingen gaven dat wil je niet weten.
Het is niet voor niets dat deze mobieltjes nu allemaal voorzien zijn van een "vlieguigstand" zodat de zender afgeschakeld blijft.
Want de ontwerpers van electronica blijken, tot op heden, niet in staat om deze problemen op te lossen, want regelmatig hoor je op de TV nog in de praatprogramma's dat een mobiele telefoon zich meldt bij de zender. En de kwaliteit van deze apparatuur ligt toch wel op een hoger peil dan de gemiddelde wasmachine.

Maar goed we dwalen af.

Ga jij een mooi stevig apparaat snoer maken met randaarde
Zoek een WCD met randaarde
Controleer de aardlek van de betreffende groep, door het drukken van de testknop.
Vul de wasmachine zodat het element ruim onder water staat
Zet een stroomtang op de aansluiting
En zet het element onder spanning tot het water kookt.

Als hij dat volhoudt en de aardlek er niet uit gaat dan is het element goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu