Lewis-platen vs max4

Turbo MacKwek

  • #1
Zoals de titel al suggereert: ik ben me aan het orienteren op een geschikte vloer voor een badkamer. Rondneuzens in andere topics kwam ik max4-platen tegen, speciaal ontwikkeld voor ultradunne betonvloer.

Waarschijnlijk begrijp ik iets verkeerd, want na het bekijken van wat instructievideo's vraag ik me af hoeveel dunner je uitkomt.

Als ik het goed begrijp, gaan die lewisplaten gewoon direct op de balklaag en komt daar dan nog zo'n 20mm bij, waardoor je uiteindelijke vloer vier centimeter boven het einde van de balk komt te liggen. (toch?)

Die Max4 platen kun je volgens mij niet direct op de balklaag leggen, want ze hebben geen bodem. (dan blijkt er wel heel veel beton in te kunnen ;-) ) , dus daar moet eerst nog een vloer op de balken van 18mm. En daarop dan de 15 of 25 mm van het max4 systeem en dat is ook minimaal 33mm of 43 mm hoger dan de bovenkant van de balk.

Zoals gezegd: waarschijnlijk maak ik de fout, maar waar?

Ter info: net als al die andere topicstarters verken ik ook de opties om in een oud huis een badkamer op de verdieping realiseren. Grote voordeel is dat de ruimte er recht (bijkeuken en oude badkamer) onder ook helemaal op de schop gaat en de hele balkenlaag opnieuw gerealiseerd wordt. Vrijheid blijheid qua hoogte dus, maar de funderingen van het huis willen heel graag worden ontzien, dus mij gaat het meer om de gewichtsbesparing dan om de hoogte...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
De max4 is en renovatie systeem die houtenvloer zit er reeds en daar bouw je op verder

een lewisvloer waar geen hout onder zit maak je minstens 50 dik
 

Turbo MacKwek

  • #3
Ah dank, die nuance had ik nog niet uit de eerdere topics kunnen opmaken.

Dan kom ik zo sneltot de conclusie dat als het me op gewichtsbesparing te doen is, ik het best een houten vloer kan plaatsen met daarop Max4 platen en lichtgewicht beton. Correct?

(edit): Maar op een vloer van 10m2 en met lichtgewicht beton zijn het ook weer niet zulke grote verschillen. Even snel rekenen: 350 kg beton vs 520 kg beton (/edit)

En daarop kan ik zonder problemen tegelen en een badkamer met inloopdouche aanleggen?

En heel even terzijde -voor mijn begrip: Zorgt het beton nu primair voor voldoende stijfheid, zodat de tegels en de voegen niet breken? Of zorgt beton vooral voor de waterdichtheid?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het je om gewicht besparing te doen is kan je beter voor een droog systeem gaan zoals de h2o power panel of de wedi bouwplaat.

De stijfheid van de vloer begint bij de balklaag die moet stijf genoeg zijn.
dan maakt het niet zoveel uit wat je er op legt

dat men hier vaak een betonlaagje toepast is omdat tegels niet op hout hecht

nog niet zo lang geleden was het beton of polyester
(de bovengenoemde platen zijn relatief nieuwe producten)

een zekere waterdichtheid is uiteraadt ook welkom
 

Turbo MacKwek

  • #5
Opnieuw dank.
Twee systemen die ik inderdaad nog niet was tegengekomen en dus nog niet had kunnen onderzoeken. Tot nu toe leek mijn keuze inderdaad beperkt tot beton (volgens verschillende aannemers hier zelfs de enige optie, wrs omdat ze nog nooit ergens anders van gehoord hadden) of (na zoeken online) tot PU-gietvloeren.

Begrijp ik goed dat ik de hele badkamervloer, op een houten vloer (waarschijnlijk watervast underlayment) kan opbouwen uit die wedi bouwplaten? Waarop ik vervolgens kan tegelen en dat dat alles -mits goed uitgevoerd uiteraard- geschikt is voor inloopdouche en los ligbad?

De balklaag wordt geheel opnieuw opgebouwd, dus die zou geen problemen mogen opleveren. Desnoods verdubbel ik de hoeveelheid balken die de balkenschuif aanbeveelt. Vervolgens de platen elke 15 cm verschroeven met de balken, lijkt me ook een must...

Voor eventuele toekomstige meelezers: een eerste grove prijsindicatie bij een PU-gietvloer-leverancier, kwam die uit op 4000 euro voor 10m2. Waardoor het eigenlijk wel afvalt als optie. Ander nadeel: afschot is onmogelijk. (maar verder technisch idd een prima mogelijkheid. Inclusief noodzakelijke 'ondervloer' komt er uiteindelijk slechts 23 mm bovenop de houten vloer, en dat is dan dus incl. je 'afwerklaag')
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu