Levensduur bitumen dak

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Het platte dak van mijn pand is inmiddels 20 jaar oud. Het dak is grotendeels geballast met grind, met uitzondering van de dakopstanden en een stukje verhoogd dak. Er zijn geen lekkages, maar bij een inspectie vandaag viel me op dat er zo hier en daar scheurtjes beginnen op te treden.

Met name ter plaatse van de naden, de bitumen die gesmolten is bij het erop branden lijkt behoorlijk te verouderen en te scheuren. De dakbanen zelf zien er nog redelijk uit volgens mij. Zie de foto's.
Dak liftschacht.jpg
Dakrand 3.jpg
dakrand 4.jpg
Dak 1.jpg


Wat denken jullie, zou dit voorlopig beperkt blijven tot de rupsen, of zouden de scheuren ook gaan doorlopen in de onderliggende dakbanen en de naad zelf?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit kan nog nog wel even mee. Ze hebben in de zones waar veel bitumen uit de overlap is gevloeid iets te zwaar gebrand. Die scheurtjes zullen echt niet door scheuren naar de laag die daar weer onder ligt.
Alvast gaan reserveren kan nooit geen kwaad. Een tekort aan dakdekkers dat zie je aan de prijzen en deze zullen alleen maar hoger worden.
Het dak lijkt mij erg rommelig gemaakt. De dakopstand heeft een breed horizontaal deel hoe is de aansluiting met de daktrim. De afvoeren heb je daar ook nog naar gekeken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Het dakje op de foto is van een trappenhuis met liftschacht, dat is niet zo groot en inderdaad niet zo strak gemaakt. Er zit een half ronde kant aan en het is hoog, dus dat zal wel een rol gespeeld hebben. Verder staat de zon er altijd vol op te bakken, dus dat helpt ook niet mee.

De andere foto's zijn van de dakopstand van het geballaste dak. Deze dakopstand heeft een nog veel breder horizontaal deel dan het dakje van het trappenhuis. De aansluiting op de daktrim lijkt redelijk, de afvoeren ook, op een na.

Het geballaste deel heeft veel minder te lijden van de zon, dat is verreweg de grootste oppervlakte. Mocht het gaan lekken, kan ik natuurlijk ook nog besluiten alleen de dakopstanden te overlagen.
 

Charel

  • #4
Aan de scheurtjes in de bitumen kan je zien wat de reden is van die ingewalste leischilfers in de dakbanen. Blote bitumen (de gewone of de SBS) kan namelijk niet tegen UV.
Normaal werden die te overvloedige uitvloeisels achteraf nog even terug opgewarmd om ze in te strooien met losse leischilfers die zich dan met een beetje druk hierop vasthechten. Je zou dat eventueel nu nog kunnen doen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Het zijn APP dakbanen volgens het bestek, die zouden dus UV bestendig moeten zijn. Conclusie is dan inderdaad zoals WGB al aangaf dat ze hier en daar te zwaar hebben gebrand, waardoor de UV bestendigheid verloren gaat.

Het zijn overigens dakbanen zonder leislag.
 

Charel

  • #6
Oké, op de foto was niet duidelijk dat het om een naakte dakbedekking gaat en het dus een uv bestendige APP roofing zou zijn.
Trouwens, niet uv bestendige roofing is niet altijd van leislag voorzien maar kan ook beschermd zijn door één of ander korrelig materiaal. Ik had de indruk dat het zoiets zou zijn.
Je zou kunnen overwegen om het ganse dak van een reflecterende coating te voorzien. Je vangt daarmee twee vliegen in één klap; alle kleine scheurtjes worden hiermee gedicht en het dak zal veel minder opwarmen. Twee zaken die de levensduur van de dakbedekking flink kunnen verlengen.
En moest je het regenwater willen recupereren dan vang je nog een derde vlieg: het opgevangen water zal niet meer of zeker veel minder verkleurd zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu