Levensduur zinken goten?

Eltek53

  • #1
Ons dak is aan vernieuwing van de pannen toe. Bij het zoeken naar de levensduur van het (bijna 40 jaar oude) zinkwerk (goten en kilgoten, buiten-zijwandjes van een dakkapel) kom ik nogal wat tegenstrijdige berichten tegen. Wij hebben in al die jaren slechts één keer lekkage gehad door een kapotte naad.
"Zink is onverwoestbaar en kan 125 jaar meegaan" tot "Een goot van 20-25 jaar oud is aan vervanging toe". Waarbij het belang van de dakdekker uiteraard een stevig woordje mee zal spreken. Waar ligt ergens de waarheid?
1) Zit de mindere duurzaamheid vooral in de naden, en niet in het materiaal zelf? En begint die 40 jaar dan inderdaad riskant te worden?
2) Zijn kilgoten (of zo'n dakkapel zijwandje) veel duurzamer/minder kwetsbaar omdat er geen water in kan blijven staan?

Het scheelt een behoorlijke slok op een borrel als ook al het zink vervangen moet gaan worden (het is een qua vorm tamelijk gecompliceerd dak met veel zink) , waar uiteraard ook een dakdekker op zal aansturen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een dakgoot laat je niet door een dakdekker maken. Daar is de loodgieter of een specialist voor zinkwerken voor.
Weet je zeker dat het zink bij jouw 40 jaar oud is. De tweede beurt van het zinkwerk zou heel normaal zijn.

Als het zink op de juiste manier is aangebracht zal je niet veel sloopwerk moeten doen om het zink later te doen dan de pannen.
Je vergeet een ding dat zink die 125 jaar geleden is aangebracht waarschijnlijk een stuk dikker geweest zal zijn. Zink is heden ten dage en 40 jaar geleden 0.8 mm dik.
Dunner is er ook en is interessant voor mensen die altijd op goedkoop uit zijn.
Bij zink speelt vakmanschap en een betrouwbaar bedrijf een rol en dat kost hoe vreemd ook geld.
Een kilgoot is de goot tussen de twee daken die in een knik staan. Voor dit type goot is 40 jaar niet abnormaal.
Als de wanden van de dakkapel met zink zijn afgewerkt zit er tussen de aansluiting wand met de pannen een verholen goot, deze kan ook ouder worden dan de goot onder de pannen.
Zink is onverwoestbaar en 100% recyclebaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Er zijn omstandigheden waarbij een zinken goot veel korter meegaat. Bijvoorbeeld bij te weinig ventilatie eronder, te weinig afschot en/of bepaalde bomen in de buurt.
 

Eltek53

  • #4
@Wgb 40 jaar geleden is alles in één keer totaal vernieuwd door een dakdekkersbedrijf, nieuwe pannen én alle zinkwerk. Op de dakdekkerssites die ik zie horen pannen en zinkwerk in principe bij één specialisme. Tenzij je misschien een losse goot bedoelt die aan een paar beugels onder de dakrand hangt. Het gaat mij er overigens niet zozeer om op een koopje uit te zijn, het gaat me er meer om dat ik mij als leek niet allerlei echt onnodige vervangingen wil laten aanpraten. Als het na 40 jaar inderdaad toch sowieso wel erg verstandig wordt om álles te vervangen, bv omdat de naden dan overal op de laatste tandjes gaan lopen, dan moet dat gewoon.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu