Lelijk Spackwerk na sauzen

Marcel1406

  • #1
Goedenavond,

1,5 jaar geleden hebben we onze woonkamer laten spuiten met spack, zowel de muren als plafond. Volgens de spuiter konden we het beste wit laten spuiten en naderhand met latex een kleur aanbrengen. Nu hebben we met colour local van Flexa de muren en het plafond gesaust, echter zit het vol met strepen, afhankelijk van de lichtinval. Week daarna hebben we het nog een keer over gedaan, maar de strepen en vlekken blijven. Nu lees ik op deze site dat Spackspuitwerk een poreuze ondergrond is en dit met speciale spacklatex gedaan moet worden. Is er nog een manier om de muren en plafond weer strak te krijgen? Denk dat het te laat is voor spacklatex, omdat er al "gewone" latex opzit nu? Alle tips zijn welkom, heb zelf gedacht om een spuitmachine te huren bij Boels? Zou dat wat oplossen?

Dank voor de reactie,
Marcel
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Speciale spack latex is dunner en extra mat om de structuur beter te behouden met strepen heeft e.a niet zo veel te maken

Ik zou de wanden gewoon nogmaals doen. met de zelfde latex en goede roller.

je moet stug door werken zodat je nat in nat blijft rollen

ik zet het altijd verticaal op
rol vervolgens horizontaal uit en dan nog een keer met weining druk verticaal na.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Nou nee dat is een misverstand. Wat u ziet is banenbontheid en aanzetten. Deze worden niet veroorzaakt door de latex ( al is het door u gebruikte product ongeschikt voor spack-latex), maar door de ongelijke structuur van het spack-spuitwerk.

Indien u dit gaat sauzen vult u ahw de ruwere delen meer op dan de fijnere. Onder invloed van strijklicht ervaart u dit als bonte vlekken en schaduwen.

Oversauzen met het zelfde product heeft geen enkele zin: u moet , om de boel nog enigszins toonbaar te maken, een extreem matte muurverf aanbrengen met een drogings-vertrager. Hierdoor kunt u de bontheid camoufleren en door de toevoeging langer nat-in nat blijven werken. Let wel: 100% krijgt u niet voor elkaar, dan zou u de ondergrond glad moeten laten stucen en dat kan de bedoeling niet zijn.

Spack-latex is wel bedoelt om streeploos op te drogen: ook dit product heeft van huis uit een langere "open-tijd" maar bevat minder pigment dan een gewone muurverf. Hierdoor blijft, zoals reeds beschreven, de structuur behouden. U zou uit logisch oogpunt dus deze verf kunnen gebruiken, maar zij droogt niet zo mat op als extreem matte muurverf.

Het advies van uw stucadoor had wat genuanceerder gekund: RAL kleuren zijn standaard in spack-spuitwerk aan te brengen. Een goede leverancier heeft deze standaard ( licht kleuren RAL 9010 / 9001 / 9003 /9016 ) op voorraad. Had u een hoop werk kunnen besparen.
 

Marcel1406

  • #4
Beste Kees,

Je hebt het over matte muurverf, nu lees ik dat Flexa deze heeft in de Pure line. Ze hebben hier kalkmat en zijde-mat, zou dit een optie zijn om erover te smeren?

Marcel
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Beste Marcel, ik heb het over een professioneel A-merk, niet over een bouwmarktversie.

Spack-latex kun je bijvoorbeeld ook niet in een bouwmarkt verkrijgen.

Kijk maar even op de sites van de grote verffabrikanten.
 

Victor57

  • #6
Ook wij hebben de fout gemaakt om het spack plafond met "gewone" latex te sausen. Het effect is dus strijklicht.

op de (gladde) muren van de keuken hebben wij een strucktuurverf met de roller aangebracht en vervolgens met dezelfde latex geverfd. Resultaat: GEEN strijlicht.

Is het een (goed) idee om op het pafond eveneens een structuurverf aan te brengen om van het vervloekte stijklicht af te komen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
@ Victor57

Graag zelf een nieuw topic aanmaken voor uw eigen probleem of vraag.
Want dit is topic kapen, en is niet gewenst op dit forum.

Daarom dit oude topic ook gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu