Lekkende stenen (gresbuis?) dia 261mm HWA repareren

RobertjanVd

  • #1
Hoi Klusidee forumers,
Na veel van jullie gelezen en geleerd te hebben heb ik nu een originele vraag. Een soort vuurdoop :)

Ik ben bezig om een oude boerderij te renoveren naar woning. Dwars door de boerderij loopt op ongeveer 50cm onder het maaiveld een stenen buis met diameter die lekt. Na enig speurwerk zijn we er achter gekomen dat dit de hemelwaterafvoer is van het erf voor, die naar een slootje aan de achterkant loopt. De buis is volgens mij lek op de overgang / mof tussen twee buizen en door de vorige eigenaar al een keer geprobeerd dicht te maken.

Mijn eerste idee was alles er uit en een nieuwe PVC buis er in schuiven vanaf de sloot, maar er zitten een aantal punten waar de buis een lichte kromming maakt dus dat wordt best lastig... Na enig zoeken kwam ik een aantal posts van Henk253 tegen (zie hieronder voor link) waarin gres <> PVC moffen worden aangeprezen als optie. Op pvcvoordeel.nl zie ik overgangsstukken tot 232mm staan dus die lijken niet te passen.

Mijn ideeen zijn nu óf de buis van binnen te laten coaten maar zie dat niet echt zitten gezien de leeftijd van de buizen... Ik hoop dat jullie een beter idee hebben?


Afvoerput 1.jpeg Afvoerput 2.jpeg Dichte buis in groep.jpeg HWA met put.jpeg Lekkende buis.jpeg Tekening hwa lekkage.JPG
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Suggestie als er alleen HWA opzit:
Is buitenom nieuw aanleggen een optie?
 

RobertjanVd

  • #3
Zou kunnen, de sloot aan de voorkant is zo'n 25meter onder beton graven dus niet echt ideaal. Voor de lange termijn denk ik wel een goede optie!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Binnen geheel vervangen.
In gietijzer kunnen ze een liner aanbrengen, een voering. Dat zal bij gres ook wel kunnen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als de grondsoort en het grondwater het toelaten, dan zijn infiltratiekratten nog een optie,
dus helemaal geen afvoer meer.
Ik gok goedkoper dan een voering laten aanbrengen, maar eigenlijk geen idee wat dat kost.
 

RobertjanVd

  • #6
Interessante optie! Gaat ivm verharding van het erf denk ik niet passen maar wel een mooi product! Nog nooit van gehoord. Ik heb een offerte opgevraagd voor het laten aanbrengen van een liner. Ik zal laten weten wat dat kost.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ze zijn er zelfs sterk genoeg om met vrachtwagens overheen te rijden, die moeten dan wel wat dieper en dus moet het grondwater diep zitten, maar voor een gewone oprit zijn de meeste geschikt.
Doe het zelf opties zijn er ook, van bijvoorbeeld oude bierkratten of stapelbakken.
 

RobertjanVd

  • #8
Relinen gaat voor een buis in diameter 260 waarschijnlijk tussen de €4000 en €6000 kosten excl. verplichte camerainspectie. Dat gaat hem dus niet worden.

Ik twijfel nu tussen een rubberen overgangskoppeling met daartussen een rioolbuis 200mm, of in allemaal kleine stukken toch het riool volledig vervangen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
25 meter onder de beton door laten graven en dan de bestrating weer herstellen is duurder.
Het inschuiven van korte stukken gaat zeer waarschijnlijk niet lukken, een kromming volgen gaat niet.
 

RobertjanVd

  • #10
We hebben besloten het permanent repareren uit te stellen. Zondag maar een inspectieluikje gemaakt om te kijken of tijdelijk dichten met liquid rubber oid aan de binnenkant een optie was. De buis staat voor 80% vol met zand/grond. Zie foto's.

We gaan nu dan toch maar voor plan B; een nieuw hemelwaterafvoer riool naar de sloot voor het huis graven.

IMG_20201025_130829721.jpg IMG_20201025_130835938.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu