Lekkage tussen afvoerbuis sifon en afvoergat muur

Penta5

 • #1
Bij de aansluiting tussen de sifon afvoerbuis en de water afvoergat in de muur vindt lekkage plaats. Het water stroomt eruit.
Wat is hieraan te doen? Is het aanbrengen van kit op de afvoerbuis van de sifon en daarna in het gat duwen, wel zo verstandig? Welk soort kit? Als het met kit wordt verholpen, kan de pijp later weer uit het gat verwijderd worden voor eventuele latere reparaties?
Of is het gebruik van een rubberen mof aan te bevelen? Welke afmeting moet die hebben? De afvoerpijp van de sifon is 32 mm. Hoe bevestig je de mof in het afvoergat?
Wie kan me hierbij helpen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Diameter van de pijp, dus gat in de muur.
Materiaal sifon, pvc, pe of verchroomd?
Foto wil helpen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Dit is meestal standaard als het de muur in gaat:

 

Penta5

 • #4
Bedankt voor je reactie.
Ik heb geprobeerd een foto up te loaden, maar het is mij niet gelukt. Daarom geef ik nu maar een beschrijving.
De afvoerpijp van de sifon is 32 mm verchroomd. Deze gaat in het waterafvoergat in de muur. Het waterafvoergat in de muur is ook 32 mm. Het lijkt mij dat het een R.O ring is van 40x32 zoals Henk253 in zijn tekening heeft aangegeven. En nu tussen de buitenkant van de afvoerpijp en de binnenkant van het waterafvoergat in de muur, is er ruimte van ongeveer een millimeter of meer, waardoor het water eruit lekt. De waterafvoerpijp is 0,4 mm dik en niet stijf, waardoor de ronding van de cirkel wat flexibel is en makkelijk ovaal kan worden. Door die ruimte tussen de afvoerpijp en de wand van het afvoergat sijpelt het water erdoor.
Ik hoop dat dit bericht wat meer duidelijkheid geeft.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Schuif die rozet naar je je toe, en bekijk dit eens.

Ook kan het wezen dat pijp je die de rubber rozet in gaat verrot is en vervangen moet worden.
 

Penta5

 • #6
Bedankt Henk 253 voor je reactie.
De rozet is kennelijk van PVC, in elk geval van kunststof. Ik kan de rozet haast niet eruit wrikken. Het geeft geen krimp, ook niet met een hamer en beitel. Kennelijk is die vastgelijmd, vermoed ik. In de spleet waar het water uit sijpelt heb ik uitgehard lijm eruit kunnen halen. Nu is de binnenkant van de ronding veel schoner en gladder.
Zou ik nu de afvoerpijp in het gat kunnen schuiven? Is het verstandig om de chromen pijp met vaseline of iets dergelijks te behandelen voor de zekerheid dat er geen water uitstroomt? Later moet de pijp weer eruit gehaald kunnen worden voor reparaties.
Graag je advies.
 

Penta5

 • #7
Welk middel is te gebruiken om de kleine speling tussen de chromen afvoerpijp en het kunststof-gat te dichten zodat geen water eruit sijpelt, want de pijp gaat niet strak in het gat, er is speling? Later zou eventueel de afvoerpijp voor reparaties weer eruit gehaald worden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Ik zie nu dat er geen rozet zit en je antwoord van pvc deed me denken dat wat je ziet is een verloop 40x32 in een mof 40 is gelijmt.
En deze is geknapt door de spanning en is ingescheurd in de muur en daar kan je niet bij.

Het water lekt ook in de muur achter de tegels langs!om van de lekkage af te komen moet die gescheurde mof er uit.

Het kan een sok zijn maar ook een bocht 40 90 graden.
Dan moet de muur een stukje open om een nieuwe bocht te plaatsen met evt een betere R.O aansluiting.
 

Penta5

 • #9
Het kan zijn dat het water achter de tegels langs lekt. Het eruit halen van de mof is een heidens karwei, want dan moet een groter gat gemaakt worden ten koste van de blauwe tegels. Deze tegels zijn niet meer te krijgen. En ik weet niet of de mof wel eruit gehaald kan worden!
Ik heb de mof zo goed mogelijk schoon gemaakt en aan de mond van de mof en om de chromen pijp wit acrylaatkit gebruikt, om het water te verhinderen dat het eruit stroomt. Dit heb ik nu maar gedaan en laat het nu drogen. Ik heb nog geen water door de pijp laten stromen. Omdat de pijp van chroom is, verwacht ik niet dat de kit zich vasthecht aan het chroom en dat de pijp later weer verwijderd kan worden. Als de kit wat gehard is dan laat ik het water erdoorheen stromen en zullen we zien of het werkt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Acrylaat kit is in het algemeen niet waterbestendig.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Ik heb zo het vermoeden, dat er gewoon een bocht van 32 in de muur zit.
En aan het type tegels dat tegen de muur zit, blijkt dit toch al een oude badkamer te zijn.
Het zou dus ook nog eens een loden aansluiting kunnen zijn, die in de muur zit.

Het beste is gewoon om even de buis uit de muur te nemen, en te kijken wat daar achter zit.

Als het vocht straks de muur in trekt, heb je straks grote lekkage schade.
 

Penta5

 • #12
Na een dag gewacht te hebben, blijkt dat er geen lekkage meer te vinden is. Achter de tegels is het droog gebleven en ook tussen de mof en de afvoerpijp. Het huis is gebouwd in 1976. Ik denk niet dat de waterafvoer van lood is.
Eind goed al goed. Bedankt voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu