Lekkage na sneeuw

B.P

 • #1
Hallo,
Ik heb al vergelijkbare onderwerpen voorbij zien komen maar ik ben zelf geen echte klusser daarom stel ik mijn vraag hier nog even(excuus als jullie hier gek van worden)
Ik heb sinds afgelopen dinsdag vochtvlekken op het plafond van de zolder(hellend pannendak). Dit is gekomen nadat het heeft gesneeuwd en het is gaan dooien. Met harde regen hebben we nergens last van en is er nog nooit een lekkage of vochtplekken zichtbaar geweest.
Ik heb gebeld met een dakreperateur en die gaf telefonisch aan dat dit veel voorkomend is in deze tijd van het jaar. Hij geeft aan dat het waarschijnlijk de nokvorsten zijn of dakpannen die zijn verplaatst/gescheurd.
Hij wil volgende week, wanneer het vriezen voorbij is, langskomen om hiernaar te kijken en een reparatie uit te voeren omdat hij niet eerder het dak op zou kunnen.
Nu ben ik alleen bang dat het erger en erger wordt en ik dalijk m’n hele dak moet vervangen (ook omdat het volgende week maandag/dinsdag gaat regenen).
Is mijn angst gegrond of kan ik het tot volgende week afwachten?
Het zijn maar een aantal plekjes maar deze hebben de afgelopen drie dagen wel allemaal heel zachtjes gelekt.
En hoewel alle sneeuw nu praktisch van het dak af is weet ik niet of het doorlekken ook stopt.
Bvd
B.P

607BFACA-2DD5-4D03-87C1-CCEEEF6CA72D.jpeg 2BC9A603-E07F-4359-8F4A-5E67E0926D7D.jpeg 3C4B410E-BB52-4D2D-A2EF-7A839EB73284.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Deze lekkage komt door stuifsneeuw dat jaagt tussen de kieren van de dakpannen en vooral nok pannen het sneeuw hoopt zich op tussen dakpannen en het dak en bij warmte uit het huis gaat het dooien en lekken.
  Het gaat lekken bij naden dak en laatste fot heeft iets gezeten in het dak hout zodat het daar langs gaat lekken.
   
  • Like
  Waarderingen: B.P

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Oorzaak zal waarschijnlijk stuifsneeuw zijn inderdaad. Het heeft vind ik weinig zin om een dakdekker snel te laten komen, die kan hier niet eenvoudig iets aan doen.
   
  • Like
  Waarderingen: B.P

  B.P

  • #4
  Dank voor jullie reactie! Duidelijk.
  Dus het kan geen kwaad als dit tot volgende week zo blijft?(tot wanneer de dakreperateur langskomt).
  Dit zorgt niet voor verrotting o.i.d. van de dakconstructie?
  Gaat de mogelijke regen van maandag/dinsdag dan niet ook door het dak heen of loopt dit anders? We hebben namelijk in het afgelopen half jaar sinds dat we hier wonen met regen nog nooit problemen gehad.
  Maar ik ben er een beetje bang voor dat de sneeuw en deze sneeuwlekkage ervoor zorgt dat de regen dan straks ook naar binnen loopt? Of zie ik dit verkeerd?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  het sneeuw is gewoon naar binnen gejaagd onder de pannen sneeuw kan omhoog jagen maar water zoals regen niet.
   
  • Like
  Waarderingen: B.P

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  Precies, die sneeuw zit er nu eenmaal onder de pannen. Die zal de reparateur ook niet weg gaan dweilen. Hij kan enkel kijken of er zaken te verbeteren zijn zodat het een volgende keer minder is.

  Regen komt niet zo makkelijk tussen de pannen door dan stuifsneeuw. Dus van regen zult u weinig last hebben verwacht ik.
   
  • Like
  Waarderingen: B.P

  B.P

  • #7
  Aah oke, nou dat stelt me als iets meer gerust.
  de verzekeraar geeft aan dat dit met gebrekkig onderhoud te maken heeft en dat ze de schade dus niet vergoeden.
  En verrotte dakconstructie door deze sneeuw en vervanging hiervan zou dus echt heel vervelend zijn. Er is ook niet na te gaan hoeveel sneeuw er natuurlijk nog onder ligt dus hoe erg de lekkage nog verder spreid.
  Ik moet maar even afwachten dan.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #8
  In mijn ogen kan een verzekeraar dat niet zo stellen zonder eerst iemand langs te sturen. Ik zou die stellingname van de verzekeraar even met de dakreparateur bespreken. Kijken wat hij ervan vindt.
   
  • Like
  Waarderingen: B.P

  B.P

  • #9
  Oke, ja als de dakreperateur langskomt volgende week zal ik vragen of dit voorkomen had kunnen worden als er bijvoorbeeld eerder iets aan de nokvorsten zou zijn gedaan of dat dit altijd kan gebeuren en meer onder overmacht valt.
  Wellicht als de reperateur zegt dat zoiets met sneeuw en wind altijd kan gebeuren, ongeacht de staat van onderhoud, dat de verzekeraar nog iets kan doen.
   

  B.P

  • #10
  Stel dat de reperateur de nokvorsten en het dakraam nakijkt en een aantal reparaties uitvoert, is de kans dan groot dat het water wat nu in het dak aanwezig is door de condens, dat zit zorgt voor blijvende schade aan de dakconstructie? Of gaat dat niet zo snel bij alleen deze vochtplekjes door de sneeuw en verdampt er straks bij beter weer ook weer een heleboel?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  Op basis van jouw foto's lijkt het allemaal wel mee te vallen. Ik denk dat het prima opdroogt en de constructie er weinig last van heeft.

  Maar ook dat kan een specialist ter plekke veel beter beoordelen dan wij vanaf een paar foto's.
   
  • Like
  Waarderingen: B.P

  B.P

  • #12
  Oke, ik ga het aan hem voorleggen.
  Dank je wel in ieder geval tot zover!
  Mooi dat jullie de tijd nemen om mensen op dit forum te woord te staan.
  Vrgr, B
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu