Lekkage hoofdkraan

Arsto

 • #1
Beste mensen,
Zojuist deed ik de meterkast open en kom tot de ontdekking dat de hoofdkraan lekt.
Is dit een kwestie van kraan voor de meter proberen dicht te draaien, knelkoppelingen losdraaien, nieuw kraantje en klaar of is het veel spannender?
Alvast bedankt voor de reacties.

IMG_20201128_144219.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  welke kraantje lekt:
  Zie er 4 zitten.
   

  Arsto

  • #3
  Excuus, bovenop bij het open en dichtdraaien van de kraan.

  IMG_20201128_160042.jpg
   

  Fmrama

  • #4
  Kraantje in open stand en dan met een sleutel/baco proberen of je de kleine aansluiting moer iets kunt aandraaien. Wellicht is dit voldoende.
  Anders het huis eruit draaien en vervangen. De hele kraan hoeft er dan niet uit.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Dat is niet de echte hoofdkraan. Dat is de kraan links van de watermeter:

  IMG_20201128_160042.jpg


  Waar lekt het precies? Als het langs de spindel lekt, zou je het misschien al kunnen verhelpen door de moer om de spindel wat aan te draaien. Kun je een detailfoto van alleen die kraan plaatsen?

  Zoals ik de kraan op de foto kan beoordelen, zou je daarvoor ook een nieuw kraanbovendeel moeten kunnen kopen. Als je het oude loskrijgt tenminste. Meestal lukt dat wel. De kraan ertussenuit halen is niet nodig. Ze bestaan wel in verschillende maten, dus eruit draaien en meenemen naar een goed gesorteerde ijzerwarenhandel (alhoewel sommige bouwmarkten dat ook wel hebben).

  PS. Komt de lekkage wel uit de kraan? Of staat het aftapkraantje eronder een klein beetje open?
   

  Arsto

  • #6
  Super. Zoveel reacties in zo'n korte tijd.
  Zo leer ik ook nog wat.

  Bij deze een foto van de kraan met de lekkage. Bovenop is het vochtig, dus komt volgens mij niet bij het aftapkraantje weg.

  IMG_20201128_170206.jpg
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  IMG_20201128_170206.jpg


  Eerst proberen de moer bij 1 wat vaster te draaien. Overdrijf het niet, net zodanig dat het lekken stopt. Je hebt wel kans dat als je de kraan een volgende keer dichtdraait en daarna weer open, dat ie weer iets gaat lekken. Want eigenlijk is de afsluitende ring niet helemaal lekker meer. Voor deze handeling hoef je niets af te sluiten.

  Gaat het helemaal niet of bevalt het je niet dat het naderhand toch weer gaat lekken? Dan het gehele bovendeel mbv. een steeksleutel van de maat bij 2 losdraaien. Daarvoor moet je eerst de echte hoofdkraan dichtdraaien. Dat bovendeel kan soms flink vast zitten, daarom eventueel de hele kraan beetpakken met een griptang om tegendruk te geven. Zoals boven al genoemd: dat bovendeel is vervangbaar (is helemaal niet duur) er bestaan alleen een paar verschillende maten ervan. Vergeet niet bij terugplaatsen van het nieuwe bovendeel de afdichtende fiberring eronder te zetten.

  Succes!
   
  • Like
  Waarderingen: Arsto

  Klusser1954

  • #8
  Het wil ook wel eens helpen die drukmoer helemaal los te draaien en wat kraanvet in het spindelhuis te frotten. Ook eerst de hoofdkraan sluiten
   

  Arsto

  • #9
  Gisterenavond nummer 1 op de foto aangedraaid. Zojuist weer gekeken en het lekker is gestopt!
  Maar als die kraan nog eens open en dicht moet dan zal het probleem zich vast weer voordoen.
  Bedankt voor alle tips, dit moet nu wel lukken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu