Lekkage bovenin deurpost tussen keuken en bijkeuken

Groninger1982

  • #1
Beste forumgenoten,

Sinds enige tijd, met name bij stevige wind en regenval, sijpelt er water tussen een minuscule opening in de hoek van een deurpost naar beneden (dit heeft ook de verf op de deur enigszins aangetast). Dit betreft een deurpost die de keuken en de bijkeuken van onze woning met elkaar verbindt. De bijkeuken heeft een plat dak. Zelf zat ik te denken aan slecht voegwerk of daklood dat zijn beste tijd heeft gehad, als veroorzaker van de wateroverlast dat zich boven de deur op het platte dak bevindt. Echter uitgaande van de foto's vind ik dit moeilijk te zeggen. Wel is het afschot van het platte dak minimaal (het is 3 jaar geleden 'overgelaagd', wat volgens de aannemer wel nog net kon). Verder is ook wat afgebladderde verf zichtbaar op de gevelstenen boven de deurpost, echter vochtig voelen de gevelstenen niet aan.

Hebben jullie enig idee wat de oorzaak van de lekkage kan zijn en hoe ik dit het beste verder kan onderzoeken en/of oplossen?

Met belangstelling zie ik jullie reacties tegemoet!

Met vriendelijke groet,

A.J.

Deurpost foto.jpg Platte dak boven de deur.jpg Bovenkant deurpost.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe hoog is de dakopstand tegen de gevel?
Op de foto lijkt dit erg weinig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is de bijkeuken er later tegen aan gezet? Zo ja dan is het voetlood waarschijnlijk niet op de juiste manier aangebracht. Als het goed is moet het lood aan het binnenblad zijn gezet en via het buitenblad naar het dak worden geleid. Zou het zo zijn aangebracht kan er nooit water wat door de voegen of aan de achterzijde van het buitenblad loopt in de woning komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het lood zit te laag, het water blijft op het lood staan en met sterke wind wordt het over het lood geblazen.
Een bredere strook lood 1 steen hoger zetten moet voldoende zijn om het lek te verhelpen.
 

Groninger1982

  • #5
@Rola: de hoogte is inderdaad minimaal. Ik moet het opmeten maar vermoed dat het slechts enkele cm's is.

@Wgb: de bijkeuken is bij de bouw van de woning in '78 opgeleverd. Ik vermoed dat het voetlood destijds wel goed is aangebracht maar dat, zoals Jan, aangeeft, het lood nu te laag staat (als gevolg van het inmiddels 2x overlagen van de bitumenbedekking waartussen ook nog extra isolatiemateriaal is geplaatst).

Is het ook mogelijk dat het water onder het lood door de woning intrekt, of zeg ik nu iets raars?

Op de spaanplaten in onze garage, die eveneens onder hetzelfde platte dak zit, bevinden zich langs de gevelranden ook een aantal vochtkringen (zie foto). Volgens mij wordt het tijd voor een nieuw dak...

Foto spaanplaat.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kijk nou eerst maar eens het lood na.
Wedden dat het niet nodig is er een nieuw dak op te doen?
 

WilhelmusB

  • #7
Groninger1982 schreef:
@Rola: de hoogte is inderdaad minimaal. Ik moet het opmeten maar vermoed dat het slechts enkele cm's is.



Is het ook mogelijk dat het water onder het lood door de woning intrekt, of zeg ik nu iets raars?


Bekijk bijlage 16968
Ik schat dat het meer dan 10 cm is. Ik zie een daktrim een dakvlak en het lood ligt aan de bovenzijde op gelijke hoogte van de trim. Meten is weten.
Als het lood strak op de schuine opstand ligt zou het water onder capillaire werking op kunnen trekken. Til het lood een paar mm op dan moet dat proces stoppen.
Bij het vervangen 3 jaar geleden is er iets aan het lood gedaan. Zou me niets verbazen het heeft immers 39 jaar gediend. Til het lood voorzichtig op en maak een foto.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu