Lekkage aansluiting aanbouw

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #1
Bij vrienden is er drie jaar geleden een aanbouw geplaatst tegen een aangebouwde garage / serre. Al sinds de bouw lekt het bij zware regen in combinatie met sommige windrichtingen. De aannemer heeft er één of twee keer naar gekeken, maar is ondertussen failliet gegaan. Het is niet echt optimaal uitgevoerd. Ik ben op zoek naar een betere oplossing.

Het platte dak is van EPDM. In plaats van lood is ook EPDM gebruikt. Dat loopt (als het goed is) door tot tegen het binnenspouwblad. Deze gevel is gehydrofobeerd. Ik zie nu pas dat de open stootvoegen ontbreken :roll:

Het lekt onder de rechter kant, waar die vreemde regenpijp zit. Onder de pijl. Om de hoek lekt het niet, dat is in de serre. Daar zit een zinken afdekker, waar het EPDM op is geplakt. Hieronder overzichts- en detailfoto's. Suggesties?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Zet de tuinslang eens op de raamdorpels, vooral bij de zijaansluiting.

  Boor een voeg open en kijk met een endoscoop of de epdm idd tegen het binnenblad omhoog staat.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Altijd fijn bij EPDM als het effe kan laten ze de dakbedekking doorlopen tot het binnenblad. Dat laatste lijkt me in dit geval niet van toepasing.
  Bij het maken van het dak is die zinken deklijst verwijdert geweest? Brede afdekkap een dakje op een dakje. Afschot naar binnen? Die extra flap EPDM op de hoek naar het zink hoe is deze aan de verschillende materialen verbonden. Deze manchet had onder het zink moeten worden aangebracht.
  De instap bij de dorpel, als daar voorheen wel echt lood tot aan het binnenblad heeft gezeten? Nu slechts in de voeg.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Die extra flap EPDM zit gelijmd op het zink en op de dakbedekking.

  Heel de aanbouw is nieuw, dus ook het zink. De serre zat er al.

  Waarom zeg je dat die flap onder het zink zou moeten zitten? Dan loopt het water er toch ook onderdoor? Normaal verwacht je een opstaand randje waar de zinken afdekker tegen het metselwerk aansluit.

  De raamdorpels moeten opnieuw gevoegd worden. Op zich zou dat het probleem niet mogen zijn. Maar wel goed om dat eens te testen. De tuinslang erop zetten is wel pijnlijk (bewust schade veroorzaken), maar ook de enige manier om erachter te komen. Ik zal eerst eens naar binnen proberen te kijken. Er moeten toch een paar open stootvoegen komen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Bij bouwpathologie wordt de slang erop zetten vaker gedaan. Waterschade is er toch al aan de binnenzijde, en lekkages vinden is soms heel lastig.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  De EPDM dakbedekking is waarschijnlijk volgens de vouwtechniek aangebracht dus nergens insnijden alle hoeken worden gevouwen. Daar gaan ze bij EPDM prat op. Daar moet je erg handig in zijn en de nodige ervaring hebben. De bewuste hoek is, lijkt mij zeer ingewikkeld misschien wel onmogelijk dus moet er toch in de EPDM gesneden worden. Een veel gemaakte fout is. Vergeten, een vakman mag niets vergeten, op het horizontale deel van de opstand de EPDM een of twee cm haaks tegen de muur omhoog te zetten. Is daar geen materiaal voor maak je die bewuste manchet en daarna wordt de zinken deklijst gemonteerd. Netjes zou zijn als dan de randstrook, uit de gevel, deze manchet uit het zicht haalt zo als je dat bij lood krijgt.
  Vraag maar even na of die manchet na klachten is aangebracht.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Voor max 15 euro heb je een endoscoop die je aan je gsm kan hangen. Werkt prima.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Er is in ieder geval een overdaad aan kit gebruikt :lol:
  Wat voor kit/lijm is dat voor EPDM?

  M'n endoscoop kostte €3.53. De kwaliteit is navenant :roll:
  M'n telefoon is helaas niet geschikt hiervoor, dus de laptop zal meemoeten het dak op.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Lijm/kit geen idee. Meestal zijn het complete pakketten. Ook zou ik niet weten of lim/kit dusdanig universeel is.

  Dat wordt buurten. :wink:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  We hebben hier nog een tijdje over nagedacht. Een loodgieter heeft het ook bekeken. Hij vindt zo snel geen oorzaak. Hij zou het open kunnen maken, om te kijken waar het lekwater precies vandaan komt. Dit gaan we niet doen, omdat dat middel erger is dan de kwaal. Het gaat om een zeer geringe lekkage, van hooguit één keer per jaar een natte plek (zonder druppels oid).

  De raamdorpels zijn wel opnieuw gevoegd, en een paar naadjes afgekit. Het metselwerk wordt nog opnieuw gehydrofobeerd.

  ab.jpg
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Nog eens even doorgelopen. Zou dit iets kunnen zijn. Het water zal de rode lijn volgen zeker als dat stukje niet is gelijmd en gekit. Lijmen op zink is niet ideaal.

  EPDM deklijst 2 .jpg
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  ik zou eens beginnen met die regenpijp een halve meter langer te maken zodat het water verder uit de hoek het dak op komt.
  een 90 gaden bocht er aan evenuntueel kort afgezaagd zorgt dat het water niet zo gauw langs de pijp terug kan worden geblazen
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Wgb schreef:
  Zou dit iets kunnen zijn. Het water zal de rode lijn volgen zeker als dat stukje niet is gelijmd en gekit. Lijmen op zink is niet ideaal.
  Als het goed is loopt het EPDM erachter nog wel een stukje door. Maar het is wel een aandachtspunt. Bedankt!

  De regenpijp is inderdaad ook niet optimaal. Zal er nog eens naar kijken. Er moet toch eea gebeuren met hwa, omdat van de twee afvoeren van dit dak er slechts eentje water geeft, en de regenton onder de andere staat :mrgreen:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  was die groene bak en lijst om dat raam eerste foto direct met de bouw ook geplaatst?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Zoiets dus horizontale deel van de opstand geen randje omhoog. Fout de heel veel gemaakt wordt.

  PVC dak met opstand.jpg
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Die groene bak is een rolluik ;) Zat er al voordat de aanbouw er was. Verwacht je daar problemen door?

  Die ontbrekende opstaande rand van het zink is inderdaad wel jammer ja. Het zit wel aardig goed met kit vast verder. Kitten kon die aannemer wel :mrgreen:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  wou even duidelijk weten want lekkage was nadat het aan gebouwd is en aan nemer ging ook 1 a 2 keer kijken.
  Zou je misschien een foto van binnen kant kunnen maken waar de plek zit?
  Je zei 1x perjaar een natte plek maar geen druppels.
  Is dit winters?
  Het raam is het oude zoals bij de eerste bouw, dus die rol luik ook er ook al op.
  Zat te denken aan sluiting rol luik en kozijn muur dat het in de spouw trekt aan die kant.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #18
  De natte plek ontstond een paar keer bij een heftige regenbui. Weet niet of dit in de winter is geweest. Het ligt niet voor de hand dat het condens is, als je dat bedoeld.

  Water in de spouw ligt ook niet voor de hand. De EPDM is in de spouw opgezet tot tegen het (nieuwe) HSB-binnenspouwblad. Het kan natuurlijk zijn, dat daar iets niet mee in orde is. Indien het echt nodig is, kunnen we een spouwinspectie uitvoeren.

  Voorlopig hebben we besloten hier niets aan te doen, omdat het probleem maar heel weinig optreedt en (nog) geen blijvende schade geeft.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu