Lekkage aan thermostaatkraan

RomyH

  • #1
Wij hebben besloten de thermostaatkraan te vervangen nadat wij concludeerden dat deze niet meer goed werkte. Kon namelijk alleen maar koud douchen.
Afijn, nieuw thermostaatkraan aangeschaft en wilde bij het installeren niet de oude S-koppeling vervangen want deze zagen er nog prima uit. Nadat ik de thermostaatkraan heb geïnstalleerd zag ik dat als ik de rozetten er aan zou draaien, dat de schroefdaad van de S-koppeling buiten de rozetten uit zouden steken. Hieruit besloot ik maar dan meegeleverde S-koppelingen te gebruiken.
Na het verwijderen van de oude S-koppelingen kwam ik er al gauw achter dat bij het aandraaien van de nieuwe S-koppelingen dat ik deze niet eens 1 slag er in kon draaien omdat de muurplaat te ver naar achter stond. Heb hier voor maar verlengstukken voor besteld en de oude S-koppelingen weer geïnstalleerd om alsnog te kunnen douchen.

Bij de installatie kwam ik er tevens achter dat de koud water aanvoerbuis los achter de muur zat. Geen idee of dit hoort, wellicht om speling te geven bij installatie? Maar dit zorgde wel voor de nodige hoofdpijn met het waterpas maken van de thermostaatkraan.
Op een gegeven moment is het mij soort van gelukt om de kraan aan te sluiten. Deze was wel waterpas, maar vanuit de bovenaanzicht was duidelijk te zien dat de kraan er gedraaid op zat. Ik concludeerde dat dit kwam door de losse koud waterbuis achter de muur. Op het eerste gezicht was er nergens een lek te bekennen, dus konden wij weer tevreden warm douchen wachtende op de verlengstukken om de boel netjes af te werken. Dit was ongeveer, op tijd van schrijven, één week geleden gebeurd.

Wij wonen in een appartement en kregen te horen dat onze onderburen lekkage hebben sinds enkele dagen in een ruimte waar ze niet vaak komen.
We kregen al snel argwaan en begonnen al gauw het één en ander in onze badkamer te controleren omdat er paar maanden eerder al een ander lekkage was die gerepareerd was door een loodgieter. Bij het nachecken waar de oude lekkages zat, concludeerden wij dat het niet door de oude lekkage komt. Toch voelde het niet goed.

Toen wij verder onder en achter onze badkuip gingen kijken, kwam wij er al gauw achter dat er weer een lekkage is.
Het lijkt alsof er een T-koppeling lekt ten hoogte van de locatie waar de thermostaatkraan zit.
Wij dachten dat het misschien kwam omdat de thermostaatkraan er verdraaid op zat, dus besloten deze opnieuw aan te sluiten want de verlengstukken waren inmiddels binnen.
De boel weer gedemonteerd en de verlengstukken + nieuwe S-koppelingen aangesloten die ik er nu wel volledig kon aandraaien. Vervolgens de koppelingen waterpas gemaakt en gecontroleerd of het hart-op-hart wel 15cm is. Thermostaatkraan aangesloten, maar helaas. Nog steeds lekkage en nu viel ook aan de kraan te zien dat het lekt bij de warm water aanvoer.

Nu weten wij niet of al die lekkages komt door het verkeerd aansluiten van de kraan, of dat de verlengstukken niet deugen of iets anders. Met andere woorden: Wij weten het allemaal niet meer.
Wij zouden graag willen weten wat wij nog meer kunnen proberen voor dat wij voor de nucleaire optie kiezen: Nieuwe badkamer er in zetten.

Ik heb wat foto's er aan toegevoegd, misschien dat jullie iets zien wat ik over het hoofd heb gezien. Mochten er meer vragen of foto's nodig zijn dan hoor ik het graag.

De verlengstukken waren inmiddels binnen en heb deze aangesloten en kon de nieuwe S-koppelingen er nu wel volledig op draaien.
Na het aansluiten van de thermostaatkraan zijn we er
Dit kunnen wij zien via een zijkant van een wand in de badkamer waar een tegel uit gesloopt is. Dit geeft ons zicht op wat er onder het bad gebeurt. Wanneer de hoofdkraan open staat kunnen wij zien dat het water als een malle begint te druppelen. op meerdere plekken. Wij kunnen alleen niet zien of dit nou alleen van de kraan vandaan komt of dat er bij de koppelstukken van de leidingen ook van alles mis is.

1000021296.jpg 1000021298.jpg 1000021299.jpg 1000021292.jpg 1000021295.jpg 1000021291.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Steekfitting is nooit een goed idee om weg te werken.
T stuk onder het bad is steek verbinding.
Hoop niet dat de muurplaten dit ook zijn.
Zet eerst je warm water eens dicht en kijk of het lekken dan stopt.
Stopt het niet zit je probleem in de koud water, stopt het wel dan in je warm water.
Je bestel bij ali expres of een van die jongens een simpele snake camera voor op je mobiel en gaat verder kijken waar het lek vandaan komt.
En dan kun je een plan van aanpak maken of hoe het op te lossen.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu