Leisteen vloer en 10dB norm

Mike Nijmegen

  • #1
Geachte lezer,

Het volgende is aan de orde;

Medio Juni betrek ik mijn nieuwe appartement. Ik ben voornemen een leisteen vloer te gaan leggen, echter werd ik onlangs door de 'Vereniging van Huiseigenaren' geconfronteerd met een geluidsnormering waaraan ik mij dien te houden. Aangegeven is dat ik hierbij de 10 dB grens niet mag overschrijden.

In mijn zoektocht naar wijsheid ben ik erachter gekomen dat er geluidsdempende ondervloeren bestaan die dit probleem op zou moeten lossen. Inmiddels heb ik diverse gerenomeerde klusgroothandels bezocht maar kwam alleen oplossingen tegen voor laminaat of parket vloeren.

Mij is verteld dat er ook ondervloeren bestaan die speciaal ontwikkeld zijn voor leisteen vloeren. Kan iemand mij enige wijsheid verschaffen?

Groeten,
Mike
 

Dingena

  • #2
Het beste advies wat we hierover kunnen geven is dat ik denk dat je i.p.v. de reeds bezochte winkels toch een wat gespecialiseerde winkel zal moeten bezoeken.
Deze leveren namelijk ook de vloeren dus moeten ze ook alles af weten van de ondervloeren en ook zeker kunnen leveren.

De geluidsnormen voor appartementen zijn erg zwart/wit. Als je na het leggen toch iets boven de norm zit, moet alles eruit. Daarom denk ik dat het verstandig is contact te zoeken met bedrijven die deze vloeren en toebehoren leveren.
 

Torching Vark

  • #3
Het is verstandig de te gebruiken materialen van te voren door de huurvereniging te laten goedkeuren. Dat geeft meer zekerheid, maar niet volledig, dat hangt af van werkelijk gebruik.

Overiggens is de plek van de steen ook nog wel eens bepalend voor de eisen aan de ondervloer (informeel, formeel weet ik niet). Een woonkamer komt een stuk kritischer dan de WC. Zoals Dingena al aangaf zijn verenigingen hier grillig in wat mag en wat niet. Goed overleg met andere bewoners (reden voor een procedure bij geluidoverlast) kan zeer belangrijk zijn, en ook 'woongedrag' is natuurlijk van evidente invloed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Verenigingen van huiseigenaren hebben van deze materie te weinig kaas gegeten om materialen te kunnen keuren.

Ze gaan af op de informatie die door de leverancier wordt verstrekt, bepaalde materialen mogen gewoon niet, dit is weer afhankelijk van de bouw van de huizen.
Overleg hier eerst over en ga dan bekijken wat de mogelijkheden zijn, leisteen zit wel in de moeilijke hoek wat geluid betreft.
Andere bewoners dienen zich over het algemeen neer te leggen bij de beslissing van het bestuur van de vereniging.
 

Mike Nijmegen

  • #5
Geachte mensen,

Hierbij mijn dank voor de snelle en nuttige reacties op mijn vraag. Ik ben inmiddels terecht gekomen bij een 'speciaalzaak' die mij een passende oplossing heeft geboden.
Speciaal voor leisteen vloeren zijn er sinds kort isolerende ondervloeren leverbaar die een geluidsreductie realiseren van maar liefst 14 dB, meer dan de wettelijke eis (10dB). Deze ondervloeren zijn afkomstig uit Duitsland waar de norm wat hoger ligt dan hier.

groeten,
Mike
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Mooi dat het gelukt is.
Ik zou wel graag het merk en leverancier willen weten, misschien kunnen we anderen hier nog mee helpen.
Wilt u mij dit sturen via een PB'tje ?
 

Mike Nijmegen

  • #7
Beste Jan,

Ik heb een PB'tje naar je gestuurd met daarin de gevraagde gegevens.

met vriendelijke groeten,
mike
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ontvangen, dank u wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu