Leidingen opsporen in badkamer

Klungel smurf

  • #1
Beste klusgenoten,

Binnen kort gaat de verbouwing van onze badkamer van start :D .
Echter voordat ik wil beginnen met boren en slijpen in wanden en vloer, zou ik willen weten waar de diverse water, gas en elektraleidingen lopen. Ik ben bang dat ik ze anders per ongeluk ga vinden .... :( En dat is nu juist niet de bedoeling.

Nu weet ik dat er bij de grote DHZ-zaken voor enkele Euro-tientjes kabel- cq. leidingzoekers te koop zijn. En ik ben benieuwd of iemand goede ervaringen heeft met dergelijke apparatuur.

M.a.w. zijn deze relatief goedkope apparaatjes voldoende betrouwbaar, of is het verstandiger om voor een soortgelijk bedrag per dag een professionele uitvoering te huren?

Iemand?

Groeten.
Klungel
 

EdP

  • #2
Je aanpak vind ik in elk geval heel verstandig, dat zouden er meer moeten doen! Of de goedkope versie (erg) onderdoet voor de professionele zou ik niet weten, intuïtief zou het wel uit moeten maken. Geen ervaring mee.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb ervaring met de goedkope versie, 2 stuks in gebruik gehad in de loop der tijd.

Voor het opzoeken van metalen pijpen zijn ze prima geschikt, dat wordt meestal wel gevonden. Dus waterleiding, gas, stalen randen e.d.

Maar elektra... als de leiding 1 cm onder het oppervlak zit gaat het nog, maar iets dieper werkt niet (lekker, betrouwbaar). Als je dat ding kunt instellen, dan meet ie of op de hele muur elektra, of niets.

Oorzaak is dat het werkt op capacitieve overdracht van de wisselspanning, en die wordt ook overgedragen op de muur zelf.

Of het met een duurder, professioneel apparaat wél goed werkt, weet ik niet, heb ik nooit geprobeerd. Ik maak tegenwoordig van alles wat ik in huis aanleg schetsen, met daarop de afstanden t.o.v. bepaalde punten, en kan daardoor op veel plaatsen vrij goed bepalen waar de leidingen zitten.

En voor de rest blijft het een gokje... met meer kans dan in een loterij. :?
 

EdP

  • #4
Is dat niet ook de reden waarom je eigenlijk altijd de leidingen horizontaal of verticaal vanuit de dozen moet laten lopen? Althans, zo heb ik het geleerd. Zo heb je in ieder geval een behoorlijke richtlijn van waar het zou kunnen zitten en kun je er ruim omheen blijven werken.
 

Gerrit

  • #5
Je hebt helemaal gelijk EdP, zo hoort het en in badkamers is het zelfs verplicht.
Alleen... niet iedereen houdt zich er aan. :cry:
 

Espaan

  • #6
Bij ons werkte het opsporen van leidingen in de vloer erg lastig omdat daar wapening inzat (bleek achteraf tijdens het openbreken :? ). Voor een wand werkt het best goed eigenlijk. Ons apparaat heeft ook een stand om dieper te kunnen meten, maar op de wand heb ik dat nog niet geprobeerd.
 

Klungel smurf

  • #7
Even een terugkoppeling.
Ik heb vandaag zo'n goedkope (21 Euro) leidingzoeker gekocht.

Het ding werkt heel goed voor het opsporen van koperen leidingen voor water en gas :) . Maar in de stand elektra piept ie (zoals door andere klussers werd voorspeld) over de hele muur.

Dus voor het opsporen van de elektra leidingen moet ik nog iets verzinnen..... :( Voorlopig ga ik er maar even vanuit dat de leidingen inderdaad horizontaal en vertikaal lopen.

Klungel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu