Ik heb net door in de muur door een leiding geboord

Cb005978

  • #1
Goedendag.

Ik ben bezig met het ophangen van een afzuigkap en bij het boren van een 12mm gat heb ik door de stroomvoorziening van het fornuis heen geboord. In deze wijk is stadsverwarming en dus is er geen gas aangelegd in de woningen.

Graag zou ik willen horen of er een oplossing is voor mijn probleem zónder het inschakelen van de dure vakspecialist.

De afzuigkap kan in principe wat hoger of wat lager gehangen worden dus dat is het probleem niet en de bouwmarkt is toevallig vandaag tot 5 uur open.

Ik ben in voor suggesties.

Jos van der Voort
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Alhoewel ik geen vakman elektriciteit ben toch alvast een antwoord.

Het gaatje in de buis zelf is niet de grootste ramp, de (eventueel) beschadigde bedrading wél.

De enige oplossing lijkt mij het vervangen van de bedrading in de elektrabuis, vanaf de zekering, tot aan de perilex doos.
Waarbij goed opgelet moet worden op de kleuren, en welke draad waaraan, want er lopen bij zo'n aansluiting vaak meerdere dezelfde kleuren door één leiding.

Dit houdt wel in, dat er in de groepenkast gemonteerd moet worden, en dat raden we op het forum in het algemeen niet aan om zelf te doen en al helemaal niet voor zo'n speciale aansluiting!

Het gaatje zelf kan gewoon dichtgesmeerd worden met wat gips, als je het maar niet helemaal diep de buis in drukt.

Maar misschien heeft een elektra-specialist nog een andere visie?
 

Cb005978

  • #3
Wie heeft er eigenlijk bedacht om die leiding te laten lopen op de plaats waar iedereen zijn afzuigkap ophangt?

Ik weet wel: ik had natuurlijk zo'n apparaatje moeten hebben om de leidingen op te sporen. Dit is echter één van mijn allereerste projecten (na de vaatwasser gisteren) en in mijn stoutste dromen had ik niet kunnen verzinnen dat daar een leiding zou kunnen lopen.

Het apparaatje staat nu op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas. De surprise zal nu uiteraard geen probleem meer zijn. Ook met een "gifrijm" zal het nu wel goedkomen.

:oops:
 

Gerrit

  • #4
Wat Kees al aangaf, de beschadigde bedrading moet vervangen worden. Het gaatje in de buis even afdekken met een stukje huishoudfolie o.i.d. en dichtsmeren. Zeer goed opletten hoe alles is aangesloten anders kan er meer schade optreden. Bent u geen ervaren monteur, blijf er dan af en laat morgen een monteur komen.
 

Cb005978

  • #5
Ik voel daar veel voor: ik ben niet zo'n techneut. In tegendeel, meer een amateur.

De doos zit zowat aan de achterkant van de meterkast, alhoewel de bedrading omhoogloopt. Moet niet zo'n enorm probleem zijn voor een ervaren elektromonteur.
Wel jammer van het geld maar het is niet anders. We moeten tenslotte ook kunnen koken.

Bedankt.

Jos

P.S. Ik zal even laten weten hoe het afloopt.
 

Cb005978

  • #6
Nou,

Van de week twee keer de elektricien erbij gehad.

Deze heeft nieuwe bedrading getrokken. Vervolgens heeft mijn vrouw om een uur of 4 de stekker van het kookstel erin gestoken en... weer alles eruit.

De volgende dag is de elektricien weer geweest en heeft de stekker van het fornuis bekeken. Deze is door een kennis bij de verhuizing aangepast, omdat het niet wilde werken.

Blijkt nu dat bij de bouw het stopcontact verkeerd bedraad is. Wij hebben daar de stekker op aangepast omdat we als amateurs dachten dat het dan wel zo hoorde.

Vervolgens boor ik door de bedrading en de elektricien bedraadt het stopcontact correct: met het bovenstaande resultaat.

Gelukkig kunnen we weer koken en de afzuigkap hangt sinds afgelopen vrijdag. Medeklussers bedankt!

Jos
 

Toon

  • #7
Waarschijnlijk een perilex contactdoos. Als deze voor een kookgroep (2*230V) is gebruikt, is er geen norm voor hoe deze aangesloten moet worden.
Dus altijd controleren.
 

Cb005978

  • #8
Geen idee wat dat is maar gecertificeerd prutser.

De wet van Jos:

"Als je iets kunt verprutsen dan lukt dat geheid".


Jos
 

Ronald42

  • #9
Moet ik nog wel even opmerken dat ik dit ook niet zo snugger vind van de gekomen elektrieker. Altijd controleren. Aannemen is leuk maar controleren is beter.

Maar ja er zal wel weer een kopje koffie klaar hebben gestaan en dan schiet het er nog wel eens bij in. :cool: (eigen ervaring)
 

Cb005978

  • #10
Als amateur wist ik dat natuurlijk niet.

Ik had geen idee dat er geen vaste volgorde is voor de bedrading van de perilex contactdoos.

Ik heb nog geen rekening binnen maar ik denk dat die wel mee zal vallen. Evengoed bedankt want ik heb nu wel de ammunitie om daarover te steggelen mocht-ie toch tegenvallen.

Jos
 

Chathanky

  • #11
We horen de afloop nog wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu