Leidingen in muur laten verzinken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben bezig om nieuwe elektrische bedrading in mijn huis aan te brengen en ik wil die natuurlijk in de muur gefreesd en verzonken hebben.
Ik heb gelezen dat je die leidingen dan in de sleuven moet plaatsen en vast moet zetten met bepaalde krammen o.i.d. Bij het dichtpleisteren van die sleuven moet je dan steeds vantevoren zo'n kram weer weghalen voordat je er met pleister overheen gaat.
Krammen waren voor mij geen optie omdat mijn muren van baksteen en anders van keihard natuursteen zijn.
Ik ben dus bezig om ze vast te zetten met zadelklemmen, schroeven en pluggen (zie foto)

43692_schroef2_1.jpg


Zeker bij de muren die van natuursteen zijn ben ik daar veel tijd aan kwijt.

vragen:
-Moet ik die zadelklemmen ook weer verwijderen voordat ik ze dichtpleister?
- Kan ik niet op een makkellijkere manier werken om te voorkomen dat de elektrische leidingen opbollen en buiten de muur vallen?


mvg,

Toek
 
Als er eenmaal pleisterwerk overheen zit kan het toch geen kant meer op. Zou er zelf niet zoveel moeite in steken om met zadels aan de gang te gaan.

Gewoon op strategische punten een stalen spijker slaan zodat de buis niet uit de gleuf valt. Als je al het leiding werk klaar hebt, de sleuven aansmeren met cement of sleuvendichter van een bij de bouwmarkt bekende cement/vulmiddel fabrikant in die geel blauwe verpakkingen.

Daarna stucen en klaar is de jas.
 
Tip: gebruik geen flexibele leidingen maar buis, zit een stuk strakker in de muur en bedrading trekken is makkelijker.
 
Dat klinkt al een stuk beter !

Dat aansmeren met sleuvendichter... hoe doe ik dat precies? Moet dat ook achter de leidingen terecht komen of plak je dat gewoon over de leidingen heen?
Hoeveel ruimte (of diepte) moet ik dan nog vrijhouden om te pleisteren?

Sxnder: Het zijn voorgetrokken leidingen. Op aanraden van een elektricien gekocht. Wat je zegt snijdt hout, maar ik heb al 200 meter voorgetrokken flexibele leidingen gekocht , in de aanbiedingen, dus niet meer ruilbaar.
 
Makkelijk voor nu maar jammer als je later eens wat moet bijtrekken, dat zou wel eens lastig kunnen worden. Verder mogen in 16mm flexible leiding max 4 draden worden aangebracht, in 16mm buis is dat 5.
 
Gewoon gips erover smeren en klaar. Als je het heel stevig wilt doen, verdiept met cement; na uitharden glad afwerken met een laag gips .
 
Sxnder schreef:
Verder mogen in 16mm flexible leiding max 4 draden worden aangebracht, in 16mm buis is dat 5.
Waar is dat maximum van 4 draden bepaald? Na even googlen kwam ik dit namelijk tegen:
38297_flex_figibel_1.jpg

Ik zou zelf overigens nooit zoveel flexibele buis gebruiken; zeker met voorbedrade buizen weet je nooit of je er nog wel opnieuw een draad doorheen kunt trekken.
 
Mooi,

Ik zet de leidingen vast met een stalen spijker en dicht de sleuven af met gips. Ik denk dat ik rondom de contactpunten wel wat cement gebruik voor extra stevigheid.

dank u allen!
 
Als je daarmee de dozen bedoelt: ook een kloddertje gips erachter en doos induwen tot ie diep zit en de gips langs de randen eruit puilt.
 
Je hebt ook van die nylon zadels die je met één stalen spijker vastzet. Die sla je niet zomaar in bv kalkzandsteen, maar dan sla je ze in de voeg...en inderdaad gladde buis gebruiken, soms is het ook verstandiger 19 ipv 16mm buis te gebruiken, maar die moet dan wel passen op de spruiten van je las en central dozen.

Vaak blijft vaste buis uitzichzelf al redelijk klem zitten, wanneer je de sleuven niet te breed zaagt.

Suc6 ben blij, dat dit werk er bij mij op zit :cool:
 
Heb even gecontroleerd: die tabel in het sticky komen inderdaad exact overeen met de NEN1010 (uitgave 1984).

Overigens komt Toek uit België......
 
Ah, dat zou een verklaring kunnen zijn: die foto komt inderdaad van de website van een Belgische leverancier. Het viel me sowieso al op dat voorbedrade leidingen in België veel populairder lijken te zijn. (Als je afgaat op de zoekresultaten van Google)
 
Ik ben inderdaad sinds kort geemigreerd naar België (hoor ik natuurlijk altijd even te melden).

Die foto komt niet van een klus web site, maar is van het werk dat ik zelf aan het doen ben, maar wel met materiaal afkomstig van een Belgische Bricolage.

Voor zover ik het begrijp wordt er buiten Nederland maar weinig gewerkt met harde buizen waar draden doorheen worden getrokken.

Even nog over de spijkers en de zadelklemmen met schroeven: Is het uit den boze om schroeven en spijkers te gebruiken die kunnen gaan roesten?
In dat geval moet ik alle zadelklemmen weer losmaken want daar zitten schroeven in die niet behandeld zijn.
 
Als je zorgt dat de muur snel droog is en er minimaal één cm gips over heen zit zal het niet zo snel problemen geven....

Bij flex buis iniedergeval opletten dat je geen hele scherpe bochten maakt maar mooie ruime bochten dus geen knikken in de leiden dan krijg
je er heel moeilijk iets doorheen als dat ooit nog eens moet.

Gr Rolf
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan