Leidingen in een grote pvc pijp naar garage

Wullem

 • #1
Hallo,

Ik wil een garage aan gaan bouwen, nu zit ik een beetje met de leidingen (water, elektra en evt gas) ik wil de wasmachine en droger ook in de garage gaan zetten, dus ik heb sowiso 3 stroomgroepen nodig. Waterleiding kan ik uit de meterkast halen en dan helemaal voorlangs het huis naar de zijkant? of ik moet ik het van de achter(buiten)kraan aftappen?
Als ik alles nu voor langs het huis doe, kan ik alles dan gewoon door een grote pvc pijp naar achter laten lopen? Zo ja, mag de eventuele gasleiding hier ook door?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Michiel_H

  • #2
  Ik zou water in ieder geval niet buiten langs gaan leiden. Je risico op bevriezen is dan wel erg groot. Heb je geen kruipruimte?
   

  Wullem

  • #3
  Neee ik heb geen kruipruimte. Huis is pas een jaar oud. Mn buurman is slimmer geweest en die heeft bij de bouw een pvc leiding onder het huis door laten leggen.

  Kan ik de waterleiding niet isoleren, of diep genog leggen, minimaal 60 cm?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  80 cm wordt algemeen als vorstvrij beschouwd, wanneer u ook nog een strook tempex op de leiding legt vriest de leiding "nooit" dicht.
   

  H@ns

  • #5
  Ik heb deze zomer een gas, water, cv aan- en afvoer en drie e;ektrakabels xmvk-as door de tuin over 15 meter richting schuur gelegd. Alles thyleen en PE, alles 80cm diep in de grond.
  Vanuit de schuur loopt dan weer een afvoerleiding 110 pvc richting riool, op 30cm diep (verloop.. vrijwel horizontaal met zeer licht afschot)

  Alles werkt perfect maarja het heeft natuurlijk niet echt gevroren deze "winter"

  Gas is geel thyleen, water zwart en beide zonder mantel!
  Cv is aanvoer rode mantel en afvoer blauwe mantel, geen isolatie (=keuze geweest)

  Tot nu toe geen noemenswaardig hoger gasverbruik dan verwacht!

  Kortom; alles goed te doen maar het is wel een behoorlijke klus! ! ! ! ! !

  Zorg dat je de loop van de leidingen in de tuin goed markeert. Een evt. volgende bewoner heeft daar dan profijt van en veiligheid! maak foto's en tekeningen van de exacte locatie en diepte en markeer ook ondergronds met een lint (geel, blauw en rood, netvormig lint)

  Zorg voor afsluiters binnenshuis! en bij gas uiteraard op plaats van bestemming bij het toestel. (water bij voorkeur ook)

  De overgang thyleen - koper komt in de overgang buiten-binnen, bij mij twee luiken; 1 in de keuken, uitgaand en 1 in de schuur, binnenkomend.
  Invoerbuizen zijn hiervoor ideaal maar ik kwam hier niet mee weg qua maat dus bij mij is het een pvc pijp 40 met flexibel stuk er aan. In elk geval moet het stuk dat door de muur gaat wel ommanteld zijn. Bij de gasleiding dien je ook nog de mantel aan de binnenruimte zijde gasdicht af te sluiten (bij mij een alve koker sanitairkit.)

  Tenslotte; weet waar je aan begint! na het graafwerk zit je broek te los en je overhemd te strak :wink:
   

  Gerrit

  • #6
  Dat komt er dus nog bij; een goede naaister zoeken. :mrgreen:
   

  Wullem

  • #7
  H@ns schreef:
  Tenslotte; weet waar je aan begint! na het graafwerk zit je broek te los en je overhemd te strak :wink:
  Tja ik zal wel moeten he, Ik moet toch water hebben in de garage. Zo te lezen wel een hele klus ja. Maar ja, ik heb wel een hele fijne buurman :D
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu