Leidingen aanleggen verbouwing oud huis

deutika

  • #1
Dag mensen! Ik ben nieuw hier omdat ik tijdens mijn verbouwing ben aangekomen bij een punt waar ik niet veel verstand van heb.
Na het aanleggen van alle elektra in mijn nieuwe huis uit 1972 ben ik nu aangekomen bij de waterleidingen.

Hetgeen wat ik van de straat binnenkrijg is een 16mm kunststof buis. Nou heb ik op internet gelezen dat je hoofdleiding na de watermeter 22mm moet zijn en je vanaf de hoofdleiding weer verdeelt met 15mm. Aangezien er maar 16mm kunststof binnenkomt, is het dan wel handig dat ik de hoofleiding 22mm maak? Heeft dit nog invloed op de waterdruk of ga ik hier andere problemen mee ondervinden?

Ik heb de huidige situatie uitgetekend:
ll.jpg

De leiding naar de wc/kraan voor, wasmachine & kraan achtertuin kunnen niet vernieuwd worden aangezien dezen tussen de broodjesvloer en cementdekvloer in zitten (logica van 1972?)

Ook gaat er naar boven maar een hele dunne leiding, waar ik ook niet veel van snap. Wat ik nu dus wil weten is hoe ik het beste te werk kan gaan. Welke diameter moet ik als hoofdleiding gebruiken en welke om te verdelen? Als het hele huis 15mm is (hoofdleiding en verdelingen) verlies ik dan druk als ik sta te douchen en de wc ook getrokken wordt bijv?

De CV ketel zit een 15mm buis in voor zowel de toevoer als afvoer, maar daar zit weer een 10mm buis aan vast. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Al met al snappen jullie vast wel dat ik gek begin te worden.

Ik moet nu weten hoe alles aangesloten moet worden. De hoofdleiding moet verdelen naar de volgende dingen (op volgorde welke het eerst tegengekomen wordt)
- Kraan keuken
- Badkamer (WC/douche/bad/wastafel)
- CV ketel

En warm water
- Badkamer (douche/bad/wastafel)
- Kraan keuken

Ik hoor graag van jullie, ook als er meer info vereist is.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als er 16 mm kunststof binnenkomt is het niet zinvol om nu het eerste stukje na de meter in 22 uit te voeren. Maar mocht het waterleidingbedrijf later jouw leiding willen vervangen dan krijg je wel een dikkere aanvoer en dan zou het wel zin kunnen hebben. Maar dat zou zo ook weer tientallen jaren kunnen duren.

Voorzie in ieder geval elke afzonderlijke tak van een stop- en aftapkraan. Op die manier kun je aan delen van de installatie rustig knutselen terwijl je nog steeds naar de WC kunt of water om koffie te zetten kunt tappen. Zelf heb ik direct na de meter een sanitairverdeler met vijf aansluitingen, elk met een eigen stopkraan erop. Dat is vrij compact in vergelijking met allemaal losse T-stukken met elk een eigen stopkraan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu