Led-lamp in buitenlamp met sensor blijft zwak branden

Barnhoorn

  • #1
Ik heb een buitenlamp met sensor. Eerst zat daar een gewone gloeilamp in van 40 watt en dat ging helemaal goed. Ik heb de gloeilamp vervangen door een 5Watt Led-lamp en nu blijft in het donker de lamp continue zwak branden en gaat fel / normaal branden bij beweging.

Hoe kan dat?
 

Fmrama

  • #2
Sommige lampen hebben een sluimerstand. Zoek eens in de handleiding. Die van mij heeft dat nl ook.
 

Barnhoorn

  • #3
De lamp is al wat ouder en lag een tijdje in de kast, een handleiding heb ik niet meer.

Maar toen de gloeilamp er in zat was dat niet zo, en met led wel terwijl er verder niets veranderd is. Sterker nog, jullie reacties afwachtend heb ik de gloeilamp er weer in gedaan en nu gaat tie ook keurig uit.

Dan lijkt mij de oplossing van de sluimerstand niet aan de orde toch?
 

Fmrama

  • #4
Je zou eens kunnen googlen of er nog ergens een handleiding te downloaden is. Wellicht moet de lamp gereset worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het zwak blijven opgloeien van LED-lampen is een bekend fenomeen. Het wordt veroorzaakt doordat die lampen maar een zeer geringe stroom nodig hebben om te gaan gloeien.

Vaak gebeurt dat door capacitieve overdracht tussen fase en schakeldraad.

In dit geval zou dat ook kunnen komen doordat de sensor geen relais bevat maar een triac. Er loopt dan een kleine lekstroom, vaak via een ontstoorcondensator over die triac. Je mag bij zo'n sensor eigenlijk al blij zijn dat het wil werken met een led-lamp, soms gaat dat gewoon helemaal niet.

Ik zou me helemaal niet druk maken over het blijven gloeien van de lamp. Het gebruikt een zeer kleine, niet te meten hoeveelheid energie (denk in de grootte van 0,1 Watt of minder). De sensor zelf gebruikt veel meer...

De LEDlamp slijt er ook niet extra van en storend zal het vast niet echt zijn buiten. :wink:

Overigens spaar je maar heel weinig als je een sensorlamp (aangenomen dat je daarmee een sensor met bewegingsdetector bedoelt) voorziet van een ledlamp, omdat zo'n lamp relatief maar heel kort aan gaat. Daarom heb ik in mijn sensor buitenlamp nog steeds een gewone gloeilamp zitten.

In een andere buitenlamp, die de hele nacht brandt vanwege veiligheid, heb ik wél een Ledlamp zitten. Die lamp heeft dus ook een sensor, maar dan een voor dag/nacht. Misschien bedoelde je zo'n sensor, dan ligt het natuurlijk anders qua besparing. In de sensor daarvoor (een losse, niet in de armatuur ingebouwd) zit een relaistje om de lamp te schakelen en daarmee heb ik geen 'gloei'probleem.
 

Barnhoorn

  • #6
@Kees

Bedankt voor je uitvoerige toelichting. Nu moet ik zeggen dat de term zwak branden erg vaag is. Je geeft aan dat het wellicht niet hinderlijk is als de lamp buiten zwak brandt maar het is toch wel opvallend. Als de lamp voluit brandt geeft deze ongeveer 40 watt ligt, ik denk dat ik de zwakke stand het toch wel vergelijkbaar is met een 15 watt lamp. Is dat waar jij in je conclusies ook aan denkt of veranderd dat het verhaal?

voor de volledigheid, het gaat inderdaad om een bewegingsmelder. Natuurlijk kan ik voor het stroomgebruik gewoon een gloeilamp laten zitten maar als ik het goed begrijp komt er een tijd dat ik die niet meer zal kunnen vervangen, toch?

iemand adviseerde mij de twee aanvoerdraden in de lamp om te draaien omdat maar 1 van beiden wordt onderbroeken door de sensorschakelaar. Dat zou in dit geval de 0 kunnen zijn waardoor er stroom op de lamp blijft. Het probleem met het zwakke licht zou verholpen zijn als de schakeldraad onderbroken wordt. Is dat een reeele optie om te proberen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zelf doe ik zo'n 5 tot 10 jaar met een gloeilamp in een buitenlamp met bewegingsmelder. Dus als je een paar lampen in huis haalt kan je een hele tijd vooruit. Tegen die tijd heb je vast wel een ander armatuur nodig en je mag aannemen dat dat dan bedoeld is voor ledlampen...

Indien de schakelaar in de bewegingsmelder een relaiscontact is, zou verwisselen van de draden aan de lamp wellicht kunnen helpen.

Maar ik denk zelf dat dat in dit geval niets uitmaakt, want de hoeveelheid licht die je noemt wordt naar mijn idee niet door 'inductie' veroorzaakt (capacitieve overdracht tussen draden), maar door de schakeling in de bewegingsmelder. Een triac met de bijbehorende ontstoorcondensator en die veroorzaakt het 'zwakke' branden. Er blijft steeds een lekstroom lopen, die krijg je niet weg.

Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten wat je doet, maar blijkbaar is dit armatuur cq. de ertoe behorende bewegingsmelder niet geschikt voor ledlampen. Je kunt dus kiezen tussen gloeilamp, ledlamp maar accepteren dat ie doorlopend opgloeit of vervangen van het armatuur.

De ledlamp gebruikt bij ca 15 W licht maar een schijntje vermogen: zo'n 1,5 W schat ik. Vergeet niet dat de bewegingsmelder zelf zo'n (geschatte) 3-5 Watt zal opnemen...

Aan jou de keuze! :wink:
 

Berke

  • #8
Betekent dit dan ook dat er steeds een kleine stroom door de gloeilamp blijft vloeien?
Heb ook de gloeilamp vervangen door een ledlamp (de gloeilampen gaan trouwens niet lang mee, heb er al veel moeten in vervangen!) en heb hetzelfde probleem!
 

Koopman

  • #9
De fase en nuldraad omwisselen kan ook een oorzaak zijn van het lichtjes blijven branden.
 

DSR9500

  • #10
klopt... gewoon ff proberen
 

ABCDE

  • #11
Kees schreef:
Zelf doe ik zo'n 5 tot 10 jaar met een gloeilamp in een buitenlamp met bewegingsmelder.
Met softstart en zuiver net wat aan de lage kant zit kan dat zeker ja.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Hangt er totaal vanaf waar je de lamp/armatuur hebt hangen.
De meeste lampen gaan niet stuk van het branden zelf maar van het aan/uit zetten.
Zit je armatuur in de buurt van bomen waardoor die regelmatig aanschiet dan gaat geen enkele lamp zo lang mee. (dus ook geen LED lamp)
Aan de andere kant, gebruik je een peertje van 60W en stel dat die elke dag in totaal 30 minuten aan is.
60 x 0,5 x 365 x 5 jaar = 109,55 kW
led lampje van 6W geeft net zoveel licht dus 6 x 0,5 x 365 x 5 jaar = 5,5Kw
Ofwel je bespaart met die ene lamp al zo'n 29 euro gedurende zijn levensduur aan stroom.
De goedkopere lampen gaan zo'n 15.000 schakelingen mee, de betere zitten rond de 50.000 schakelingen.
10 x schakelen op een dag zijn met de goedkope 1500 dagen is goed 4 jaar met de betere zijn het 5000 dagen en dat is ruim 13 jaar.
Zijn het eerder 20 schakelingen op een dag dan gaan ze nog maar goed 2 jaar of 6 jaar mee.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Jullie hebben in de gaten dat dit topic al 5 jaar oud is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Nee er is een kaper actief, met hetzelfde probleem.

Oplossing is een compensator plaatsen, dit is een ptc zodra de spanning eraf is koelt deze af en is de weerstand laag genoeg om de kleine lekstroom kort te sluiten, zet je de lamp aan de warmt dat ding iets op en word dan een zeer hoge .weerstand. Eltaco heeft daar een heel subtiel dingetje voor.
 

Berke

  • #15
Door het wisselen van de spanningsdraden gaat de lamp niet meer aan !!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Onder normale omstandigheden kan dat niet. Maak alsjeblieft een nieuwe topic aan voor jouw probleem en plaats wat foto's waaruit duidelijk wordt wat voor lamp en bewegingsschakelaar je hebt en hoe je het hebt aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Tom345 schreef:
Maak alsjeblieft een nieuwe topic aan voor jouw probleem
Dat is inderdaad de juiste oplossing. Elk probleem zijn eigen vraag. Voor de zekerheid gaat deze op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu