LED lamp blijft branden en alles al geprobeerd

Haentje

  • #1
Ik heb het volgende probleem : Al jaren een Halogeen bouwlamp van 800 watt buiten hangen die met een bewegingsmelder aan en uit gaat.
Jaren prima gewerkt. Om energie te besparen de lamp compleet vervangen voor een 50 watt Led lamp van het merk Yphix.
De lamp bleef bij uit schakelen zwak branden. Op advies van de leverancier ( Leddirect) een voor led geschikte bewegingsmelder gekocht. ( ook van Yphix )
Aan gesloten volgens schema. fase(bruin) op L klem, nul (blauw) op N klem en schakeldraad (zwart) op A klem.
De lamp blijft bij uit zwak branden ( gloeien ). Op internet gekeken en het advies gevolg om een Buscch-Jaeger 6596 compensator te monteren.
Na deze volgens advies bij de lamp parallel aangesloten te hebben is er geen verandering. De lamp brand bij aan stand voluit en bij uit zwak.
Zo doen we niet aan energie besparen. WIE HEEFT DE OPLOSSING VOOR DIT PROBLEEM?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is in dit soort situaties heel moeilijk om te zorgen dat een LED-lamp niet heel zachtjes opgloeit.
Het is goed om te weten waar dat nagloeien door komt.
Dat wordt óf veroorzaakt, doordat draden vlak bij elkaar zitten (meestal fase-en schakeldraad onderling) óf door een lekstroompje in het aansturende element,. Of de oorzaak in dit geval in het aansturende element gezocht moet worden is eigenlijk zeer de vraag, want een relais (dat veelal toegepast wordt in bewegingsmelder, geschikt voor LED-lampen) heeft in principe geen lekstroom wanneer het relais niet bekrachtigd is.

In heel veel gevallen is het erg lastig om te voorkomen dat de schakeldraad van de lamp op één of andere manier een spanninkje opvangt van een naburige leiding. Wanneer de lamp via een stekker gevoed wordt (bijv. kerstverlichting buiten), zou er nog wat geëxperimenteerd kunnen worden door fase en nul te verwisselen (stekker omdraaien), bij een vaste installatie kan en mag dat niet.

Kost dat nagloeien dan (veel) stroom (vermogen)?
Nee, dat nagloeien kost nauwelijks tot geen stroom. Eigenlijk niets meer dan wanneer je er een zware lamp in had zitten, alleen zag je geen effect in die lamp. Maar bij die zware lamp liep er net zo goed een lekstroom.

Is het nagloeien schadelijk voor de levensduur van de LED-lamp?
Nee, de LED-lamp heeft er niets van te lijden dat hij zachtjes blijft gloeien.

Bespaar ik stroom (vermogen) als ik een compensator toepas?
Nee, in tegendeel. De compensator vormt een relatief lage weerstand om de lekstroom tegen te gaan. Wanneer je geen compensator toepast, zou er in feite (iets) minder vermogen verloren gaan dan met. Maar dat verloren vermogen is zowel met als zonder compensator dermate klein, dat je het niet zal merken op de energierekening. Te meer daar dat vrijwel geheel blindvermogen betreft (door de faseverschuiving van de condensator, die de twee naast elkaar liggende leidingen vormen). En blindvermogen wordt (nog) niet meegeteld in de energiemeters voor huishoudelijke toepassingen.

Het is dus eigenlijk meer een kwestie, dat het gloeien van de lamp storend is, dan dat het stroom kost! En als het je niet stoort: gewoon niets aan doen!

Haentje schreef:
Zo doen we niet aan energie besparen.
Uit bovenstaand verhaal zou je kunnen opmaken, dat die opmerking nogal kort door de bocht is! :wink:
 
  • Like
Waarderingen: DCB

Haentje

  • #3
Bedankt voor dit duidelijk verhaal.
Niets aan doen is nu de oplossing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu