Led icm bewegingmelder

Nance

  • #1
Onlangs heb ik ledverlichting aangeschaft welke ik in de zijkanten van de trap heb geplaatst. De verlichting wil ik aansluiten op twee bewegingsmelders (boven en onder aan de trap). Echter wanneer ik dat doe blijft de ledverlichting branden :? ; de verlichting wordt niet uitgeschakeld via de bewegingmelder en zwakt ook niet af qua lichtsterkte.
Ik heb stroom afgetapt van een lichtpunt; de lamp in de kelder krijgt gewoon nog stroom en de bewegingmelder krijgt dus ook stroom.

De ledverlichting wordt gevoed door een transformator. Moet de transformator er tussenuit gelaten worden en de verlichting rechtstreeks op de bewegingsmelder aangesloten worden?

Wie kan mij helpen? Ik zit al een paar maanden met zo'n kale trap en zou graag dit weekend nog de verlichting aansluiten...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk toch een aansluitfoutje op de bewegingsmelder(s).

Kan je de schakeling eens tekenen?
 

Ronald42

  • #3
Indien u de trafo er tussen uit laat en de leds direct op de 220 V zedt zullen zij nog 1x heel kort branden en dan voor eeuwig doven.
Zoals Headhunter al zei zal het een aansluit fout met de bewegingsmelders zijn. Even kort en dan maar hopen dat de kleuren kloppen. Alle blauwe bij elkaar (Voeding, bewegingsmelders, en trafo) Bruine (Voeding en bewegingsmelders) bij elkaar. Zwart (bewegingsmelders) en bruin naar trafo bijelkaar. Eventuele Geel groene ook allemaal aan elkaar. Kruisje slaan en hopen dat het werkt.
Oja foto's doen wonderen hier.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Je hebt waarschijnlijk een bewegingsmelder met ipv. een relais een spanninggestuurde uitgang.
De ledverlichting trekt echter zo weinig stroom dat deze zelfs op de lekspanning kan gaan branden.
Grote kans dat daar je probleem zit.

suc6

Gerrit
 

Nance

  • #5
Sorry dat ik niet eerder heb gereageerd; helemaal geen tijd gehad :(

Ik zal de berichten eens op mijn gemak doorlezen en daarna mijn reactie plaatsen :)

Iig bedankt!
 

Hans_vledder

  • #6
Dit verschijnsel komt ook voor als je een inductieve last (de transformator) aansluit op een (bewegingsmelder met een ingebouwd) solid-state relais. De last aan het relais zorgt ervoor dat het relais in houdtoestand blijft, ook als de bewegingsmelder geen aanwezigheid meer detecteert. Voor kenners; de Triac in het solid-state relais triggered zichzelf bij het afschakelen van de spanning over de transformator.

Ik heb dit eens gehad met een schakeling die ik gebouwd heb om met een conventionele thermostaat een zware electrische kachel in- en uit te schakelen.

Een eenvoudige oplossing is om over de 230V aansluitingen van de transformator van de LED verlichting een Ohmse belasting (bijvoorbeeld een klein 230V gloeilampje) mee te schakelen. Dit gloeilampje werkt als een zogenaamd 'snubber network', waarna het geheel naar behoren zal functioneren en het solid-state relais normaal werkt.

Er is een charmantere oplossing met een in serie geschakelde weestand en condensator, maar dat vereist kennis van electronica. Dit lijkt me niet iets voor de doe-het-zelver.

Succes,
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu